Consiliul European de la Bruxelles: UE caută miliardele de euro care să oprească prăbuşirea economiei. Ce soluţii are Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurobonduri, taxarea sectorului financiar, resurse de investiţii pentru IMM-uri, planuri naţionale anti-şomaj sunt temele oficiale ale dezbaterilor liderilor europeni care vin în această seară la consiliul informal de la Bruxelles. Eventuala ieşire a Greciei din zona euro, un subiect la finalul reuniunii, va fi în atenţia şefilor de stat şi de guverne. 

Temele de creştere economică pentru fiecare ţară, „reparaţiile pieţei unice" - cu 20 de probleme încă nerezolvate -, planurile naţionale antişomaj, în special pentru cele opt state unde fenomenul este dramatic în rândul tinerilor sunt alte subiecte care vor face „un tur de masă" la reuniunea celor 27 de şefi de stat şi de guvern care se întâlnesc astăzi la Bruxelles.

Tema 1: Cum şi-au făcut statele UE temele la disciplina fiscală

"Cina" începe cu evaluarea implementării regulilor din pactul de stabilitate şi consolidare fiscală în fiecare stat membru. Fiecare ţară va avea, de asemenea, din partea Executivului UE, o variantă preliminară a modului de aplicare a regulilor Bruxelles-ului la nivel macroeconomic. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, va oferi evaluarea preliminară a programelor naţionale de reformă (inclusiv măsurile luate în cadrul Pactului euro plus) şi va anunţa propunerile care vor fi adoptate de Comisie la 30 mai.

De asemenea, potrivit preşedinţiei daneze, vor exista discuţii legate de modul în care Banca Europeană de Investiţii ar putea fi mobilizată mai bine pentru IMM-uri şi infrastructură, dar şi felul în care fondurile europene să fie realocate pentru micile afaceri şi pregătirea tinerilor. 

Tema 2: Ce resurse mai are UE ca să oprească prăbuşirea economiilor fragile

Temele oficiale ale reuniunii se bazează însă pe creşterea economică, iar liderii UE vor încerca să găsească „buzunare" cu bani în fiecare economie care să poată aduce finanţări.

Una dintre propuneri se referă la eurobonduri, un proiect pe care noul preşedinte francez, François Hollande, a anunţat că-l va pune pe masă în timp ce ministrul german de Finanţe nu este prea bucuros să discute această opţiune. Citeşte detalii despre operaţiunea EUROBONDURI

Revine din nou pe masă taxa pe tranzacţiile financiare, despre care se estimează că va aduce undeva între 50 şi 60 de miliarde de euro anual, dar căreia Marea Britanie i se opune pentru a-şi proteja sectorul său financiar.  Citeşte detalii despre operaţiunea: Taxarea sectorului financiar. Franţa doreşte această taxă, englezii o urăsc, iar în Germania, Angela Merkel s-a confruntat cu presiuni serioase din partea opoziţiei care cere introducerea ei.

Tema 3: Măsuri contra şomajului istoric din Europa: 24 de milioane de europeni nu au job

Pentru relansarea pieţei muncii ajunsă la un şomaj- record de aproape 11% în UE, Comisia va insista asupra planurilor naţionale antişomaj. Vor fi subliniate diferenţele de pregătire profesională între statele membre şi cum poate fi mai eficientă libera circulaţie a forţei de muncă, cu menţiuni şi observaţii pe fiecare stat membru în parte vor fi temele legate de măsurile UE pentru a genera noi joburi.

Comisia Europeană va anunţa primele măsuri pentru cele opt state UE unde şomajul este extrem de mare, iar rata neocupării în rândul tinerilor a ajuns la 50%. 

În urma reuniunii de astăzi nu vor fi luate decizii, ci vor fi evaluate propunerile pentru fiecare stat membru în parte. Decizii pe măsuri de creştere economică şi locuri de muncă sunt aşteptate la summitul de vară al UE programat la sfârşitul lunii iunie.

"Situaţia este sumbră. Grecii trebuie să ştie că ce decid ei va avea consecinţe şi pentru Europa.Hannes Swoboda

Tema ascunsă: Grecia şi expulzarea din zona euro: cel mai vulnerabil subiect, cel mai dramatic scenariu

Pieţele şi liderii UE au mari îngrijorări după alegerile grecilor, astfel că un plan de ieşire controlată ori alte variante ale zonei euro fără Grecia vor fi şi ele în discuţie. Oficial, toată Europa vrea ca Grecia să rămână unde este. „Vrem Grecia alături de noi. UE va continua să o ajute nu doar prin nivelul de asistenţă financiară  fără precedent - 33.600 de euro pe fiecare cetăţean grec - dar şi prin programe a căror implementare depinde de guvernul şi poporul grec", a spus marţi, în plen la Strasbourg,  vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn.

În paralel, sistemul bancar acţionează şi el preventiv pentru scenariile posibile legate de Grecia. Potrivit „Financial Times" există un plan secret al Băncii Centrale Europene pentru a sprijini, cu lichidităţi de urgenţă, estimate la 100 de miliarde de euro, sistemul bancar grec. 

„Situaţia este sumbră. Grecii trebuie să ştie că ce decid ei va avea consecinţe şi pentru Europa", a spus liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda.  Liderul liberalilor a avertizat şi el: summitul de mâine este a 18-a întâlnire specială organizată de la începutul crizei, în 2008. Obligaţiunile de proiect? Sunt o propunere de 250 de milioane de euro. UE are nevoie de miliarde", a spus Guy Verhof­stadt.

Liderul socialiştilor din PE

La reuniunea socialiştilor

Premierul Victor Ponta este aşteptat în ziua reuniunii liderilor UE de la Bruxelles la o reuniune a Partidului Socialist European, care are loc miercuri la prânz. La summit va participa preşedintele. Potrivit informaţiilor de marţi seară, niciun reprezentant PSD nu mai figura pe lista participanţilor la reuniunea PES de astăzi dedicată premierilor şi liderilor socialişti din Europa. Reprezentanţii Partidului Popular European (PPE) vor avea şi ei o reuniune înaintea summitului informal la care este aşteptat preşedintele Traian Băsescu. Citeşte detaliile întâlnirilor politice de la Bruxelles şi listele de invitaţi

România vine cu scandal

România are controversa proprie la această reuniune: cine să o reprezinte - preşedintele sau premierul. Un lider din partea fiecărui stat. Aceasta este regula „casei" la Consiliul European - reuniunile şefilor de stat şi de guverne.

Au mai fost însă şi excepţii, a precizat, pentru "Adevărul Europa", unul dintre ofiţerii de presă ai Consiliului European. Potrivit acestuia, Traian Băsescu a fost confirmat pentru întâlnirea informală de miercuri, aşa cum a anunţat luni şi Palatul Victoria. Preşedintele României figurează pe lista oficială a participanţilor la reuniunea de astăzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite