Taxa pe tranzacţii financiare câştigă teren în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra, cel mai mare centru financiar al Europei, se opune noii taxe
Londra, cel mai mare centru financiar al Europei, se opune noii taxe

Parlamentul European a adus experţi care au venit cu argumente.

Dacă taxa pe tranzacţii financiare (TTF) va fi introdusă, vor pleca bancherii şi investitorii din UE, va fi afectată creşterea economică, ba chiar se vor pierde joburi. Acestea sunt argumentele statelor, experţilor şi economiştilor care se opun taxării tranzacţiilor.

Ba dimpotrivă, spun susţinătorii ei, băncile şi jucătorii pe pieţele financiare trebuie să fie parte a soluţiilor la criza datoriilor, deoarece ei au fost o parte din cauza ei; nu vor pleca nici bancherii şi nici investitorii, banii vor folosi la consolidarea unor bugete-problemă în UE. Comisia Europeană se aşteaptă ca o taxă de 0,1% pe tranzacţii pe acţiuni şi obligaţiuni, şi de 0,01% pe produse financiare derivate să aducă un venit de 55 de miliarde de euro pe an la nivelul UE.

 „Se spune des că această TFF este o altă idee nebunească a liderilor europeni. Unii susţin că va distruge lichiditatea financiară, că va taxa de fapt consumatorii şi nu bancherii, ba chiar că va împiedica recuperarea fragilă a economiei UE. În realitate, acest impozit este mult mai fezabil, dar la fel ca toate impozitele, poate fi conceput bine sau prost", a spus Avinash Persaud, fondator şi preşedinte al Capital Intelligence la dezbaterea organizată luni seară în Parlamentul European.

 „Acum foarte mulţi ani când a fost introdus impozitul pe venit unii economişti au spus: «Toţi vor încerca să îl păcălească». Asta se întâmplă şi acum, dar nu înseamnă că pentru economie este o taxă rea", a explicat Stephany Griffith Jones, director al programului pentru pieţe financiare al Universităţii Columbia. Ea a adăugat că TFF va aduce venituri într-un moment în care multe state europene au deficite publice mari şi va putea fi folosită pentru consolidarea fiscală: va reduce practic costurile de împrumut pentru guverne, ceea ce va avea efect pozitiv asupra creşterii economice.

Franţa o vrea, Marea Britanie o urăşte 

Ecuaţia la nivelul UE în privinţa acordului asupra introducerii acestei taxe este destul de complicată: Comisia Europeană a venit cu o propunere şi a dus-o deja în Consiliu, unde părerile au fost extrem de diferite. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care preşedintele Nicolas Sarkozy a spus că, indiferent de decizia altor state şi de opoziţia băncilor, Franţa va impune această taxă din luna august.

Germania o susţine în ciuda numeroaselor tensiuni în cadrul coaliţiei de la Berlin pe această temă, Marea Britanie o urăşte şi luptă pentru protejarea sistemului ei financiar, Mario Monti din Italia "nu e prea sigur" în timp ce Danemarcei, preşedintele temporar al UE, nu îi surâde ideea. PE va trimite cel târziu luna viitoare un aviz pe TFF către Comisia Europeană. Taxa ar putea intra la vot în plen în luna mai a acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite