Războiul declaraţiilor în disputa Ponta – Băsescu: Cine va merge la Bruxelles săptămâna viitoare? Dar luna viitoare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-au înţeles încă cine să reprezinte România în Conisiliul European. Premierul Victor Ponta pare să cedeze pentru reuniunea de săptămîna viitoare (miercuri, 23 mai), convocată de preşedintele Herman Van Rompuy înaintea consiliului de vară, pe fondul presiunilor legate de nevoia economiei UE de a creşte şi a genera locuri de muncă. Ultimele evoluţii politice din Grecia vor aduce pe masa liderilor UE scenariile ieşirii Grecie

Experţi, analişti, politicieni au interpretat în mai multe feluri dreptul preşedintelui şi pe cel al premierului de a reprezenta Românie în chestiuni de politică externă ori europeană. Analiştii unui conflict politic în Polonia, exact pe aceeaşi temă, acum patru ani, au apreciat că în spatele orgoliilor politice, disputa a fost alimentată şi de ambiguităţile legislative şi practice ale unui sistem semiprezidenţial.

Precedentul polonez din 2008: Premierul Donald Tusk şi preşedintele Lech Kaczynski au avut o dispută similară. Unul nu i-a permis celuilalt să ia aeronava prezidenţială. Au ajuns amândoi la Bruxelles. Vezi cine a stat la masa liderilor Europei. Citeşte întreaga poveste aici

Preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat joi, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent. "Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie", a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, dar că nu s-a înţeles cu şeful statului şi că urmează ca această discuţie să continue. "Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles pe această temă. Rămâne să discutăm în continuare", a spus Ponta, fără alte detalii.

ANDREI MARGA, actualul ministru al Afacerilor Externe, a declarat, joi seară, că în baza prevederilor Constituţiei şi a agendei Consiliului European, premierul Victor Ponta "nu poate lipsi de la Consiliu", însă dacă va merge preşedintele, prim-ministrul sau amândoi trebuie să decidă "ei înşişi", potrivit Mediafax. "Constituţia spune limpede că preşedintele reprezintă România, semnează tratatele internaţionale, numeşte ambasadorii. Constituţia spune că Guvernul este cel care realizează politica internă şi externă pe baza programului de guvernare aprobat de Parlament. Sunt trei forţe în joc: Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul. Se înţelege şi se vede bine şi din articole că Parlamentul este cel care are sub control totul", a spus Marga, la Realitatea TV.

CRISTIAN DIACONESCU, fost ministru de Externe, în cabinetul MRU, recuperat în postul de consilier prezidenţial susţine că, în privinţa prezenţei României la Consiliul European, Constituţia spune că preşedintele este cel care "reprezintă" statul român. Orice discuţie politică pe acest subiect nu ar face decât "să vulnerabilizeze" mandatul ţării noastre, a spus Diaconescu, la RFI, citat de Agerpres.

"Constituţia este foarte clară, articolul 80, alineatul 1 spune că preşedintele României reprezintă statul român. În ceea ce priveşte atribuţiile primului-ministru, din conţinutul Constituţiei, art. 107, nu rezultă că acesta ar reprezenta statul român. Spun acest cuvânt, "reprezentare", pentru că este important şi din economia textului Tratatului de la Lisabona, care solicită statelor, celor 27 de membri ai Uniunii Europene, să fie reprezentaţi printr-un singur demnitar. Deci din acest punct de vedere, textul constituţional e clar, este explicit, orice discuţie politică nu ar face decât să vulnerabilizeze mandatul României şi cred că nu este bine", a declarat Diaconescu

CRISTIAN PREDA, europarlamentar PD-L. "Am primit acum două zile, la grupul PPE, anunţul referitor la întâlnirea din 23 mai, unde Traian Băsescu figurează. Mie mi-ar fi greu să cred că Victor Ponta va putea să-i explice Angelei Merkel că, după ce a cumpărat deputaţii care îl părăsiseră în 2009 la alegerile prezidenţiale, ca să-l răstoarne pe Ungureanu, acuma l-a şters de pe lista Consiliului pe Traian Băsescu. Sincer, mi-e greu să cred că Victor Ponta intră în dineul informal din 23 mai", a declarat Preda pentru Mediafax.

TRAIAN UNGUREANU, europarlamentar PDL a declarat că la Consiliul European este locul "oamenilor de stat maturi" şi nu al "şefilor de hoardă de partid". "Cât despre prezenţa la Consiliului European atât a preşedintelui, cât şi a premierului, europarlamentarul susţine că este posibil să meargă amândoi, dând exemplul fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy care mergea la Bruxelles însoţit de premier. "Domnul Ponta mai face o eroare când spune: 'în fond chestiunile europene nu mai sunt chestiuni de politică externă, ci de politică internă'. Cred că domnul Ponta nu a studiat cu atenţie poziţia noastră în UE şi nu a aflat că există cel puţin două capitole la care nu suntem în interiorul UE: piaţa muncii şi Schengen", a mai spus TRU, citat de Agerpres.

CORINA CREŢU, europarlamentar PSD: "Discuţia despre reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să se transforme într-o dispută politică", a spus Creţu pentru Mediafax. Ar fi "o anomalie" ca premierul să nu fie prezent la Consiliul European din 23 mai având în vedere că temele care vor fi discutate sunt economice. "Preşedintele nu are pârghiile pentru a pune în practică ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul României, este necesar ca la Consiliul European să participe actorul politic care implementează ceea ce se decide acolo", a afirmat Creţu.
Întrebată dacă nu ar fi posibil ca Traian Băsescu şi Victor Ponta să meargă împreună la Bruxelles, Corina Creţu a spus că fizic pot fi împreună, dar în numele ţării vorbeşte doar unul.

Ce spune Tratatul de la Lisabona despre funcţionarea Consiliului European

Art 10 (2) Statele membre sunt reprezentate în Consiliul European de șefii lor de stat sau de guvern și în Consiliu de guvernele lor, care la rândul lor răspund în mod democratic fie în fața parlamentelor naționale, fie în fața cetățenilor lor.

Art 15 (3) Consiliul Europeane întrunește de două ori pe semestru la convocarea președintelui său. Atunci când ordinea de zi o impune, membrii Consiliului European pot decide să fie asistați fiecare de un ministru și, în ceea ce îl privește pe președintele Comisiei, de un membru al Comisiei. Atunci când situația o impune, președintele convoacă o reuniune extraordinară a Consiliului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite