VIDEO Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a murit într-un accident de avion / Au fost găsite corpurile tuturor celor 96 de victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, în Rusia, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski.

UPDATE 21.56 Polonia este în lacrimi după tragedia aviatică în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski

La Katyn şi la Varşovia polonezii varsă lacrimi pentru cele 96 de victime ale tragediei aviatice din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei.

UPDATE 21.30: Au fost descoperite corpurile tuturor celor 96 de victime ale accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele polonez Lech Kaczynski în apropiere de Smolensk, vestul Rusiei, a anunţat ministrul rus pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă internaţionale.

'Toate corpurile victimelor au fost descoperite şi a început trimiterea lor la Moscova, pentru identificare, cu sprijinul şi concursul autorităţilor locale', a afirmat Şoigu, citat de agenţiile ruse de presă.

Autorităţile de la Moscova au luat toate măsurile necesare pentru a găzdui rudelor victimelor accidentului

Expertiza medico-legală a corpurilor victimelor în accidentul aviatic se va desfăşura la Moscova. în apropiere de Smolensk, vestul Rusiei, a anunţat ministrul rus pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă internaţionale.

'Toate corpurile victimelor au fost descoperite şi a început trimiterea lor la Moscova, pentru identificare, cu sprijinul şi concursul autorităţilor locale', a afirmat Şoigu, citat de agenţiile ruse de presă.

Autorităţile de la Moscova au luat toate măsurile necesare pentru a găzdui rudelor victimelor accidentului

Expertiza medico-legală a corpurilor victimelor în accidentul aviatic se va desfăşura la Moscova.

UPDATE 21.28 Întrebări privind tragedia aviatică din Rusia în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski

UPDATE 21.07 Putin a ajuns la locul tragediei

Premierul rus Vladimir Putin a ajuns la locul tragediei aeriene în urma căreia şi-a pierdut viaţa liderul polonez Lech Kaczynski, împreună cu alţi câţiva zeci de oficiali de la Varşovia, anunţă agenţiile ruse citate de AFP.

Putin, preşedintele comisiei de anchetă declanşată de Moscova, va inspecta locul unde s-a prăbuşit avionul care îl transporta pe Kaczynski şi alţi înalţi oficiali polonezi, la Smolensk, la 420 km la vest de Moscova, provocând moartea celor 96 de ocupanţi, potrivit aceloraşi surse

La locul tragediei va ajunge şi premierul polonez Donald Tusk, care se află deja în drum spre Smolensk.

Putin a validat sâmbătă după-amiază componenţa comisiei de stat care se va ocupa de investigarea circumstanţelor accidentului aviatic de lângă Smolensk, anunţă postul de radio rusesc Eho Moskvî.

UPDATE 19.40 Zi de doliu în Rusia luni în urma accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski

Preşedintele Dmitri Medvedev a decretat zi de doliu în Rusia luni în urma morţii liderului polonez într-un accident aviatic în vestul Rusiei, relatează RIA Novosti.

"Luni, 12 aprilie, Rusia va avea zi de doliu naţional", a declarat liderul de la Kremlin.

Premierul polonez Donald Tusk şi omologul rus Vladimir Putin se îndreaptă spre locul accidentului.

UPDATE 19.26 Fratele geamăn al preşedintelui polonez decedat în accidentul din Rusia, "devastat de tragedie"

UPDATE 17.30  Comandantul-adjunct al forţelor aeriene ruse, Aleksandr Alioşin, a declarat că deşi au fost avertizaţi în repepetate rânduri, piloţii avionului polonez care s-a prăbuşit sâmbătă în Rusia au ignorat instrucţiunile controlorilor de trafic aerian ruşi, transmite AFP.

Potrivit Interfax, avionul s-a prăbuşit în timpul celei de-a patra tentative de aterizare, asta după ce autorităţile ruse au propus echipajului polonez să aterizeze la Minsk sau la Moscova, din cauza ceţii. Pilotul ar fi decis să aterizeze în apropiere de Smolensk.

UPDATE 17.19 A fost găsit trupul preşedintelui polonez Lech Kaczynski.

Pentru identificare este nevoie de realizarea testului ADN.  La bord erau 96 de persoane.

UPDATE 17.08 Avionul în care se afla preşedintele Lech Kaczynski a fost în revizie în decembrie 200. Compania Aeroflot, care opera aeronava, a anunţat în ianuarie 2010 retragerea flotei cu acest tip de aeronave

Următoarea revizie ar fi trebuit să aibă loc abia peste şase ani.

Compania Aeroflot, care opera aeronava, a anunţat în ianuarie 2010 retragerea flotei cu acest tip de aeronave. Avioanele Tupolev 154 au fost folosite de compania aeriană poloneză timp de aproape 40 de ani. Durata de viaţă a avionului este de 40.000 de ore, care se poate dubla, în urma unor upgradări. Ultimul zbor efectuat de un Tupolev 154 al Aeroflot a avut loc între Ekaterinburg şi Moscova, la 31 decembrie 2009.

Aflaţi aici mai multe caracteristici ale aeronavelor Tupolev 154.

Aceeaşi aeronavă a fost folosită în cei aproape 20 de ani de ultimii patru preşedinti ai Poloniei: Wojciech Jaruzelski, Lech Walesa, Alexander Kwasnievski şi Lech Kaczynski.

UPDATE 16.40 Întrunire de urgenţă a Statul Major General al armatei poloneze

La Varşovia are loc o întrunire de urgenţă a Statului Major General, după ce în tragedia aviatică din Rusia şi-au piedut viaţa, pe lângă preşedinte, şi şeful Statului Major, comandantul Forţelor Armate Poloneze, comandantul Forţelor Armate Aeriene Poloneze, comandantul Forţelor Terestre Poloneze, precum şi alţi 91 de alţi demnitari de rang înalt, informează AFP.

Conducerea a fost preluată, pentru moment, de comandanţii adjuncţi până la numirea oficială a unei noi conduceri, aşa cum prevăd legile militare poloneze.

"Va fi o schimbare de generaţie în armata poloneza. Soarta a făcut ca procesul să fie accelerat", a declarat analistul polonez Lena Kolarska-Bobinska.

Lista comandanţilor armatei poloneze care au pierit în accidentul aviatic din Rusia:

- Şeful Statului Major - Franciszek Gagor
- Şeful Securitatii Nationale - Aleksander Szczyglo
- comandantul Forţelor Armate Poloneze - gen. Bronisław Kwiatkowski
- comandantul Forţelor Armate Aeriene Poloneze, gen. Andrzej Blasik
- comandantul Forţelor Terestre Poloneze - gen. Tadeusz Buk
- comandantul Forţelor Armate Speciale Poloneze, gen. Włodzimierz Potasinski - comandantul Marinei, Andrzej Karweta.

UPDATE 16.02 Şapte zile de doliu naţional în urma accidentului de avion în care a murit preşedintele Lech Kaczynski, precum şi alţi oficiali polonezi

"Tocmai am semnat o decizie privitoare la anunţarea a şapte zile de doliu naţional", a spus preşedintele interimar Bronislaw Komorowski, liderul Parlamentului, citat de agenţia RIA Novosti.

"Trebuie să fim uniţi în faţa acestei uriaşe tragedii. Astăzi, nu mai există aripă stângă sau dreaptă - nu mai există nicio diferenţă. Cu toţii suntem alături de familiile celor morţi", a subliniat el.

Premierul polonez Donald Tusk şi premierul rus Vladimir Putin se îndreaptă spre locul în care s-a produs accidentul.

UPDATE 16.00 Preşedintele Poloniei vroia să vadă meciul Real Madrid – Barcelona. Lech Kaczynski şi-a anulat prezenţa pe stadionul ”Santiago Bernabeu” cu 48 de ore înainte producerii tragicului accident. 

UPDATE 15.10: Una dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial polonez a fost găsită la locul catastrofei, a declarat o sursă din cadrul administraţiei regionale, citată de agenţia Interfax, relatează AFP.

Ultimele informaţii arată că un  număr de 96 de persoane se aflau la bordul avionului Tupolev-154. 

UPDATE 13.05:  În conformitate cu Constituţia Poloniei funcţia de preşedinte va fi preluată de către preşedintele Camerei inferioare a parlamentului, Bronislaw Komorowski după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, sâmbătă.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de miniştri polonez urmează să aibă loc la Varşovia, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras.

UPDATE: 12.50: Lista cu principalii oficiali ai delegaţiei poloneze care au murit în accidentul de avion din Rusia

UPDATE 12.17: Cel mai probabil o eroare umană a fost cauza prăbuşirii avionului prezidenţial polonez, a spus o sursă de securitate din Rusia, citată de RIA Novosti.

"O eroare comisă de echipaj în timpul manevrelor de aterizare ar fi produs accidentul", a spus sursa care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

UPDATE 12.00: Preşedintele rus Medvedev a creat o comisie condusă de prim-ministrul Putin pentru a ancheta cauzele care au provocat catastrofa aeriană şi l-a trimis pe ministrul pentru Situaţii de Urgenţă al Rusiei, Serghei Şoigu,  la locul accidentului.

UPDATE: Avionul s-a prăbuşit în timpul manevrelor de aterizare, la 10.56, ora Moscovei. Accidentul a avut loc la aproximativ 1,5 km de aeroportul din Smolensk, în condiţii de ceaţă.

image

Autorităţile poloneze nu confirmă încă un număr exact al persoanelor decedate în urma accidentului. Potrivit RIA Novosti la bordul avionului se aflau 132 de persoane.

"Nu există supravieţuitori în această catastrofă", a declarat guvernatorul Serghei Antufiev prin telefon la postul de televiziune Vesti-24. "Potrivit informaţiilor preliminare, la bord se aflau 85 de membri ai delegaţiei şi echipajul", a adăugat el.

UPDATE 11.31:  Şi guvernatorul băncii naţionale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, a murit în accidentul aviatic.

image

UPDATE: Potrivit Euronews, la bord se aflau 132 de pasageri.

UPDATE 11.16:  Printre pasagerii avionului se numără liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, precum şi liderii altor două partide poloneze relatează Warsaw Business Journal.

UPDATE 11.05: Guvernatorul regiunii ruse anunţă oficial că toţi pasagerii aflaţi la bordul avionului prezidenţial polonez prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în Rusia, au murit.

UPDATE:  La bordul aeronavei se aflau soţia şi fratele geamăn al preşedintelui, precum şi şeful Statului Major, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, citat de AFP, a confirmat informaţia. 

"Avionul s-a lovit de mai mulţi copaci, s-a prăbuşit şi a luat foc", a declarat Paszkowski pentru postul de televiziune polonez TVN24.

Un oficial a spus presei din Rusia că avionul s-a prăbuşit lângă aeroportul Smolensk din vestul Rusiei.

Potrivit Reuters, nu există informaţii cu privire la supravieţuitori. Din primele date, se pare că toţi cei 87 de pasageri au murit.

Kaczynski mergea în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite