Cine va reprezenta România la Bruxelles? Lideri polonezi au avut un conflict similar. Au ajuns doi la summit. Vezi cine a intrat la reuniune!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de la Varşovia au fost, în 2008, într-un conflict similar cu cel în care se află acum premierul cu preşedintele României pe tema reprezetării ţării în Consiliile Europene. Cei doi lideri polonezi de la acea vreme, primul ministrul Donald Tusk şi şeful statului Lech Kaczynski, chiar au ajuns separat la Bruxelles, la summitul de toamnă, după ce guvernul nu i-a aprobat preşedintelui zborul cu aeronava oficială.

În ciuda obiecţiilor premierului polonez Donald Tusk şi a membrilor cabinetului său, preşedintele polonez Lech Kaczynski a insistat pe dreptul lui de a participa la summit. Tusk l-a avertizat pe şeful statului că nu poate folosi aerovana guvernului pentru acea deplasare, dar preşedintele a închiriat un Boeing 737 de la compania naţională aceriană Lot şi a zburat la Bruxelles. Costul închirierii aeronavei a fost de 40.000 de euro, plătit din banii publici, iar acţiunea şefului statului a fost criticată la acea vreme.

Potrivit Gazetei Wyborcza, care cita la acea vreme surse oficiale, premierul Tusk s-a nominalizat singur ca şef al delegaţiei poloneze la summit.

Reprezentanţi de marcă ai cabinetului Tusk, aflaţi şi acum la putere, au adus experţi care să demonstreze că Guvernul îi poate interzice şefului statului să reprezinte Polonia la Bruxelles. Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski declarase că are nu mai puţin de şase opinii de la experţi constituţionali care arată că preşedintele nu poate să meargă la Bruxelles fără aprobarea Guvernului.

Avertismentele au fost în zadar. Ambii lideri de la Varşovia au sosit la Bruxelles la summitul de la mijlocul lui octombrie, în 2008.

Situaţia a fost rezolvată în summit-ul atunci când Jacek Rostowski, ministrul de finanţe, care a avut cel de-al doilea loc alocat Poloniei, s-a retras din sala de şedinţă pentru a-i face loc preşedintelui Kaczynski.

Potrivit unui studiu de opinie, peste 80% dintre polonezi s-au declarat jenaţi de situaţia în care s-au aflat reprezentanţii ţării, însă majoritatea a fost de partea premierului.

Potrivit analiştilor, momentul disputei de putere poloneze a fost generat şi de ambiguităţile legislative dar şi de caracteristicele sistemelor politice semiprezidenţiale. Constituţia poloneză dădea atât şefului Executivului cât şi preşedintelui atribuţii în politica externă şi europeană a ţării. Presa poloneză a mai relatat atunci şi despre atitudinile diferite ale liderilor de la Varşovia,premierul Donald Tusk fiind văzut ca pro european, iar şeful statului de atunci ca un lider eurosceptic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite