LIVETEXT CONSILIUL EUROPEAN de la BRUXELLES. Ponta este apărat de socialiştii europeni. Cum se va apăra premierul de acuzaţiile de la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce privește bugetul comunitar
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce privește bugetul comunitar

Astăzi are loc la Bruxelles un Consiuliu European cu o miză foarte importantă pentru viitorul Uniunii Europene. Principalul punct de discuție de pe agenda liderilor statelor UE îl reprezintă viitorul buget al UE în cadrul căruia vor fi decise sumele ce vor fi destinate fondurilor structurale din 2014 până în 2020.

Deciziile care vor fi luate astăzi în cadrul Consiliului European sunt așteptate cu foarte mare interes, având în vedere că subiectul principal al reuniunii, bugetul UE, a împărțit statele membre în două tabere care se află pe poziții opuse. Țările net contributoare la bugetul UE - printre care se numără Germania, Franța sau țările nordice - vor să dea mai puţini bani la bugetul UE, în timp ce statele net primitoare - în special țările care au făcut parte din valurile de aderare din 2004 şi 2007, printre care şi România - sunt împotriva reducerilor şi susţin o propunere a CE care le este favorabilă.

Adevărata miză a acestui Consiliu European a fost pusă în umbră, la București, de disputa locală dintre Președinție și Guvern privind reprezentarea României la Bruxelles. Indiferent de cine se va așeza la masa Consiliului din această seară, reprezentantul țării noastre va trebui să obțină, din partea UE, promisiunea unor fonduri cât mai mari pentru țara noastră.

Adevărul Europa va transmite LIVETEXT desfășurarea Consiliului European de astăzi de la Bruxelles

20:00 Premierul VICTOR PONTA va face declaraţii după primele dezbateri ale liderilor UE. 
Pe agenda reuniunii, în această după amiază, erau teme legate de recomandările Comisiei Europene pentru fiecare stat membru, cadrul financiar multianual - bugetul UE 2014-2020 şi pactul de creştere economică şi locuri de muncă. Declaraţiile premierului sunt programate la ora 21.00 ora României.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European,
după ce a avut o discuţie de aproximativ o oră cu liderii UE despre viitorul buget 2014-2020: „Astăzi, cetăţenii din toată Europa se uită îngrijoraţi către Bruxelles, la acest summit, pentru că se tem că proiectul european este doar la un pas distanţă de dezastru. Astăzi trebuie să aratăm că întradevăr credem în proiectul european. Suntem în faţa unei provocări şi a unor responsabilităţi istorice.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, despre Victor Ponta: Schulz a fost întrebat de jurnalişti, cum comentează faptul că premirul social democrat al României, Victor Ponta, este present la Bruxelles ignorând o decizia Curţii Constituţionale. Schulz, necruţător cu Adrian Severin în scandalul Mită contra amendamente, i-a luat din nou apărarea lui Ponta. Liderul PE a precizat că ştie despre discuţiile pe tema participării României la Consiliul European şi despre ce a decis CCR. "Ponta îmi este un vechi prieten. Nu e pusă la indoiala prietenia noastră", a spus Schulz

18.00 / Lângă cine a stat Ponta ?
Liderii UE au făcut tradiționala poză de grup de dinaintea Consiliului European. Vezi video mai jos



17.45 / Victor Ponta un necunoscut pentru Angela Merkel?
Cineva le face cunoștință înaintea începerii Consiliului. Vezi care a fost reacția lui Merkel

16:40
/ Liderii grupurilor politice de la Bruxelles au preluat conflictul Ponta-Băsescu. După ce premierul Victor Ponta a fost flancat de cei doi lideri ai socialiştilor Hannes Swoboda (şeful de grup din Parlamentul European) şi de Martin Schulz (preşedintele Parlamentului European), la reuniunea PES de dinaintea Consiliului, liderul popularilor europeni, Joseph Daul a replicat: Statul de drept e în pericol în România de vreme ce premierul nu respectă o decizie a Curţii Constituţionale. Vezi detalii aici

16:15 Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy i-a primit pe liderii UE. Ponta s-a întreţinut cu premierul maghiar Viktor Orban. Ministrul de Externe Andrei Marga a ajuns după premier, separat de delegaţia oficială.

15: 30 Premierul Victor Ponta a ajuns la Consiliul European A precizat doar că va informa parlamentul şi pe preşedintele României despre rezultatul negocierilor din cele două zile de summit. "Voi încerca să reprezint cât mai bine interesele României. La întoarcere voi informa şi Parlamentul, şi preşedintele despre rezultatul discuţiilor".

Franţa - Francois Hollande autorul propunerii pentru planul de creştere de 130 de miliarde de euro, subiect care va dezbătut în prima zi a summitului: Trebuie să aprofundăm Uniunea Europeană, la nivel economic, monetar, bancar, social, fiscal și să punem la îndemâna europenilor instrumente pentru a fi mai puternici împreună, mai solidari.

Marea Britanie, David Cameron:
Cred că astăzi vom face unele progrese. Știu că oamenii sunt frustrați de faptul că aceste Consilii Europene tot au loc dar nu sunt luate destule măsuri.

15: 15 Începe sosirea delegaţiilor oficiale la Consiliul European

14.52 / Pro federalizare Christian Noyer, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), le-a transmis un mesaj liderilor UE prin care le atrage atenția că "Europa a ajuns la un moment crucial și trebuie să avanseze mai mult către federalism și către o mai puternică uniune bugetară."

14.50 / Negocieri În timp ce la București disputa dintre premier și președinte continuă, la Bruxelles liderii statelor UE duc ultimele negocieri pe marginea temelor din agenda de astăzi. Germania pare să își fi nuanțat poziția față de eurobonduri. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat cu câteva minute în urmă că Germania "este dispusă să negocieze pe această temă"

14.40 / Traian Băsescu:
Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost stânjenitor şi pentru partenerii noştri europeni. Toate declarațiile președintelui aici.

14.00 / Centrul orașului Bruxelles, închis.
Delegațiile oficiale au început să sosească, încă de dimineață, în capitala belgiană


13.45 / Oficialii europeni au confirmat, neoficial, pentru Adevărul Europa că nu au primit nicio notificare privind prezența președintelui român Traian Băsescu la Bruxelles.
Președintele Traian Băsescu se va afla la București la ora 14.30, atunci când are programată o conferință de presă ce poate fi urmărită LIVETEXT aici

13.30 /  Premierul Victor Ponta
a sosit în această dimineață la Bruxelles unde a participat, înaintea Consiliului European, la reuniunea liderilor socialiști. "Am încercat și aseară și astăzi să găsesc o cale de dialog cu președintele Băsescu. Problemele noastre interne nu trebuiesc aduse la Bruxelles", a declarat premierul român la finalul întrevederilor. "Sunt dispus și îmi doresc să găsim o cale de dialog prin care România să fie reprezentată la Bruxelles. Dacă președintele nu va veni astăzi, în baza mandatului acordat de parlament voi reprezenta România la Consiliul European. Voi respecta întotdeauna deciziile CCR. În același timp președintele trebuie să respecte deciziile parlamentului și ale guvernului", a adăugat Ponta.

13.00 /  Președintele Băsescu vrea suspendarea lui Victor Ponta
Președintele l-a amenințat pe Ponta, într-o scrisoare, că dacă va merge la Consiliul European fără aprobarea Președinției, vor exista consecințe juridice. Vezi amănunte

image
image




12.00 / Premierul Victor Ponta a primit, la Bruxelles, însemnele delegaţiei oficiale
Premierul român a anunțat că așteaptă să aibă o întâlnire cu președintele Băsescu chiar la Bruxelles. Vezi amănunte


Ce poate obține România la acest Consiliu European

În negocierile privind bugetul multianual al UE - 2014-2020, România are interese directe în privinţa alocărilor de fonduri structurale prin politica de coeziune. Discuţii aprinse pe această temă au avut loc marţi la Luxemburg unde s-au întâlnit miniştri ai Afacerilor Europene. De altfel, aceasta este o temă asupra căreia premierul Victor Ponta a anunţat că dorea discuţii cu preşedintele. „În mod sigur vreau să discut cu preşedintele României ceea ce am discutat şi cu Parlamentul - cum facem ca în perioada imediat următoare România să aibă o poziţie cât mai puternică pentru a obţine în perioada 2014-2020 un buget consistent din partea UE pentru fonduri structurale", a spus Ponta. Citește aici mai multe amănunte despre mizele României la Consiliul European de la Bruxelles.

Ce vor să stabilească mai marii UE la acest Consiliu European

Controlul bugetelor naţionale, o idee adoptată la sfârşitul lui 2011, pentru a consolida guvernanţa economică în Europa, se dorește a fi şi mai strict. Ar putea exista măsuri de supraveghere, pentru ca toate ţările, mai puţin cele aflate deja sub termenii vreunui împrumut. Potrivit planurilor ce vor fi discutate astăzi, fiecare stat din Eurozonă va fi obligat să consulte Comisia Europeană şi alte ţări, înainte de a lua decizii economice sau bugetare, care ar putea avea consecinţe asupra vecinilor săi. O garanţie că acestea din urmă nu plătesc pentru alegeri politice proaste ale celor dintâi, se arată într-una din propunerile care va fi pe masa liderilor UE care se întâlnesc joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles. Concret, asta s-ar putea traduce printr-o intervenţie reală a Bruxelles-ului în elaborarea legilor finanţelor ţărilor membre. Reuniunea va avea, pe lângă planurile pentru creştere economică şi locuri de muncă, două teme cheie pentru viitorul UE: o uniune bancară şi una politică mult mai coordonate. Citește aici pe larg despre adevăratele mize ale Consiliului European de la Bruxelles



Citește și:

Liderii UE au în aceste zile mai multe întâlniri pregătitoare înaintea summitului din 28-29 iunie de la Bruxelles

Consiliul European de la Bruxelles, reuniune pe marginea prăpastiei financiare: cinci ţări europene au nevoie de salvarea UE

Planul de la Consiliul European: Ce vor discuta liderii UE la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite