Premierul Victor Ponta a primit, la Bruxelles, însemnele delegaţiei oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţa spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Extene şi de cel al Afacerilor Europene. Ponta va efectua, potrivit unui comunicat al Guvernului, o vizită la Bruxelles în perioada 28 - 29 iunie.

UPDATE 15.45  Premierul Victor Ponta a declarat, la sediul Consiliului European, că va încerca să reprezinte cât mai bine interesele României la reuniunea Consiliului şi că, la întoarcerea în ţară, îl va informa atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe membrii Parlamentului asupra rezultatului discuţiilor. „Voi încerca să reprezint cât mai bine interesele ţării şi, la întoarcere, îl voi informa pe preşedinte şi Parlamentul", a spus Ponta, citat de Mediafax.

UPDATE 14.45 
„Este prima dată când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale“, a declarat, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu. Acesta a precizat că, dacă ar fi plecat şi el la Bruxell, s-ar fi creat o situaţie stânjenitoare, care ar fi făcut înconjurul lumii. „România este legitim prezentă la CE, dar este nelegitim reprezentată atât prin prisma subiectelor, dar în primul rând din viziune constituţională“, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a recunoscut că joi a primit un telefon de la premierul Victor Ponta, care i-a cerut să-i aprobe un mandat. Totodată, Băsescu a afirmat că nu va depune plângere penală împotriva premierului.

UPDATE 14.15 
În jurul orei 14.00, surse apropiate Preşedinţiei au transmis către „Adevărul" informaţia că Traian Băsescu nu va adopta o atitudine ostilă împotriva lui Victor Ponta şi că va încerca să aibă o poziţie împăciuitoare.

UPDATE 14.00 
Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat miercuri seara şi joi dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la Consiliul European şi că rămăsese să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.

Ponta a precizat că, „dacă preşedintele nu va veni joi la Bruxelles", el va reprezenta România la reuniunea Consiliului European, în baza mandatului acordat de Parlament. „Voi respecta întotodeauna deciziile Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, cred că preşedintele trebuie să respecte deciziile Parlamentului şi ale Guvernului. Îmi doresc să găsim o cale instituţională de rezolvare a conflictelor noastre", a declarat Victor Ponta.

Președintele Băsescu vrea suspendarea lui Victor Ponta

UPDATE 13.10 
Preşedintele Traian Băsescu urmează să facă declaraţii la ora 14.30, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 11.20
  Premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles şi a primit insigna care îi va permite să participe la reuniunile Consiliului European.

Ce crede EBA despre prezența premierului la Bruxelles în locul tatălui ei

UPDATE 10.50  O vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Bruxelles joi sau o eventuală prezenţă în clădirea Consiliului European a acestuia nu a fost notificată oficial, până la această oră, instituţiilor UE, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

O vizită a președintelui Băsescu la Bruxelles nu a fost anunțată instituțiilor UE

Delegaţia premierului s-a ucat într-un avion de linie Tarom, care a fost garat în faţa salonului oficial al aeroportului, informează Mediafax. După ce au urcat jurnaliştii, la avionul aflat în faţa salonului oficial au fost aduse de la terminalul aeroportului, cu un autobuz, şi celelalte persoane cu bilete pentru cursa Tarom spre Bruxelles. Ulterior, au urcat în aeronavă premierul şi membrii delegaţiei oficiale.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

După decizia Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat însă că va merge la Bruxelles, la Consiliul European.

Miercuri seara, Guvernul a transmis că premierul va efectua o vizită la Bruxelles, în perioada 28-29 iunie.

Dacă premierul a plecat deja spre Bruxelles, Administraţia Prezidenţială păstrează tăcerea vizavi de decizia preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte participarea la reuniunile Consiliului European. „ În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, prim-ministrului“, se afirmă în comunicatul CCR.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a declarat miercuri seară că nu comentează ipoteza vehiculată în presă despre intenţia şefului statului de a renunţa a reprezenta România la reuniunea Consiliului European de joi şi vineri pentru a evita o situaţie similară cu precedentul polonez din 2008, când preşedintele de atunci, Lech Kaczynski, şi premierul Donald Tusk s-au prezentat amândoi, dar separat, la o reuniune a Consiliului European, după o dispută asemătoare cu cea din România în ultimile săptămâni. „Nu comentăm nimic", a declarat Oprea, citat de Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite