Summitul UE: De câte puteri mai are nevoie Bruxelles-ul pentru a scoate Europa din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Franţei şi Germaniei se pregătesc pentru bătălia finală de la Bruxelles de joi şi vineri
Liderii Franţei şi Germaniei se pregătesc pentru bătălia finală de la Bruxelles de joi şi vineri

Comisia Europeană ar putea rescrie bugetele naţionale cel puţin pentru statele din zona euro

Controlul bugetelor naţionale, o idee adoptată la sfârşitul lui 2011, pentru a consolida guvernanţa economică în Europa, va fi şi mai strict. Vor exista măsuri de supraveghere, pentru ca toate ţările, mai puţin cele aflate deja sub termenii vreunui împrumut.

Fiecare stat din Eurozonă va trebui să consulte Comisia Europeană şi alte ţări, înainte de a lua decizii economice sau bugetare, care ar putea avea consecinţe asupra vecinilor săi. O garanţie că acestea din urmă nu plătesc pentru alegeri politice proaste ale celor dintâi, se arată într-una din propunerile care va fi pe masa liderilor UE care se întâlnesc joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles.

Încă un pas spre federalism

Concret, asta se va traduce printr-o intervenţie reală a Bruxelles-ului în elaborarea legilor finanţelor ţărilor membre. Reuniunea va avea, pe lângă planurile pentru creştere economică şi locuri de muncă, două teme cheie pentru viitorul UE: o uniune bancară şi una politică mult mai coordonate. Planul vine şi cu propunerea unui acord colectiv al guvernelor din zona euro pe datoriile şi deficitele fiecărui stat şi mai mult, dacă o ţară vrea să crească împrumuturile sale va trebui să obţină aprobări prealabile de la „colegii de bloc", notează „Financial Times". Noile propuneri trec mult peste împuternicirile de până acum ale Executivului UE care a primit puterea de a revizui bugetele naţionale înainte ca acestea să treacă prin parlamente, dar fără autoritatea de a dicta schimbări.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a precizat, ieri, că nu exclude posibilitatea modificării tratatului UE pentru a se avansa către o uniune bugetară. „Uniunea bugetară merge dincolo de euroobligaţiuni. Acest lucru înseamnă, de asemenea, mai multă coordonare în politica fiscală şi o abordare europeană mai puternică în problemele bugetare", a apreciat preşedintele CE .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite