Planul de la Consiliul European: Ce vor discuta liderii UE la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a transmis astăzi în capitalele UE, inclusiv la Bucureşti, planul discuţiilor de la summitul care începe mâine la Bruxelles. Şefii de stat sau de guverne vor lua decizii legate de recomandările UE pentru bugetele naţionale, vor da semnalul orientărilor pentru viitorul buget european, au pe agendă şi subiecte de politică externă, şi vor dezbate pentru prima dată, o nouă structur

„Provocarea acestui Consiliul European este, mai mult decât oricând înainte, aceea de a da semnalul că, într-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca răspuns la criză. Acest lucru înseamnă aprobarea recomandărilor specifice de ţară pentru a ghida politicile şi bugetele naţionale, adoptarea cadrului pentru creştere economică şi locuri de muncă, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) - bugetul UE 2014-2020 şi stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice şi Monetare (UEM)", se arată în scrisoarea de invitaţie transmisă astăzi de preşedintele Van Rompuy.

Reuniunea va începe cu dezbaterile pe viitorul buget al UE. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, va fi invitat pentru o oră la reuniunea membrilor Consiliului European pe acest subiect.

După fotografia de familie, va fi reluată discuţia pe CFM. Negocierile între statele membre şi instituţiile europene pe viitorul buget al UE au fost conduse pe preşedinţia poloneză şi cea daneză a Consiliului European. Până în acest moment există două blocuri de state pe poziţii divergente: ţările net contributoare la bugetul UE vor să-l reducă, cele net primitoare sunt împotrivă şi susţin propunerea Comisiei Europene care le este favorabilă.

„Poziţiile statelor membre sunt bine-cunoscute. Acesta este motivul pentru care vă propun ca discuţia să se concentreze în special pe două aspecte: cum pot diferitele politici din viitorul CFM să contribuie la creştere economică şi locuri de muncă şi îmbunătăţi calitatea cheltuielilor UE şi cum putem prioritiza cheltuielile în cadrul diferitelor politici", menţionează Van Rompuy în invitaţie. Intervenţiile statelor membre trebuie să fie limitate la două-trei minute.

După discuţia privind CFM, în seara de joi, de la ora 18.00 (ora 19.00 a României) Consiliul European va fi invitat să examineze propunerea legată de un aşa numit „Pact pentru creştere economică şi locuri de muncă". Preşedintele Consiliului vrea ca acest cadrul să fie adoptat joi, în prima zi a summitului, lasând chestiunile ce ţin de Uniunea Economică şi Monetară pentru mai târziu.

La cină se va alătura liderilor UE şi preşedintele Băncii Centrale Europene moment în care va fi prezentat raportul legat de viitorul Uniunii Europene. Acesta nu este un plan final, dar este de aşteptat ca liderii UE să ajungă la o înţelegere legată de "calea de urmat" pentru viitoarea Uniune Economică şi Monetară.

A doua zi a summitului şi prânzul liderilor din zona euro

In dimineata zilei de vineri, a doua zi a summitului, preşedintele Herman Van Rompuy va prezenta câteva idei pentru viitoarele reuniuni ale Consiliului European, precum şi temele ce ar dori să fie dezbătute până la sfârşitul mandatului său. După această discuţie sunt aşteptate concluziile Consiliului pe aspectele ce ţin de relaţiile externe (Siria, extinderea UE cu Muntenegru)

Consiliul European va fi urmat de un prânz al zonei euro la care va participa de asemenea preşedintele BCE, moment în care vor continua discuţiile privind raportul legat de viitoarea Uniune Economică şi Monetară şi de evoluţiile actuale din zona euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite