Jospeh Daul: Sunt profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. Ponta a ignorant decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joseph Daul liderul PPE din Parlamentul European
Joseph Daul liderul PPE din Parlamentul European

Preşedintele PPE din Parlamentul European a declarat astăzi că este profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în Romania, după ce Victor Ponta, ingnorând decizia Curtii Constitutionale a venuit la Consiliul European.

"Nefiind multumit de aceasta decizie, (n.n. premierul României) a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului", a preciat Daul.

Vezi aici LIVETEXT ce se întâmplă în direct la Consiliul European de la Bruxelles!

"Aceste practici mă fac să mă întreb dacă nu cumva democraţia din România este grav ameninţată", a adăugat liderul PPE. El a precizat  că va cere o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect.

"Mesajul meu către premierul român este că nimeni nu este mai presus de lege. Legile sunt create pentru a fi respectate, nu comentate sau modificate atunci cand acestea nu servesc interesul primului- ministru. Fac apel la primul ministru să respecte poporul român şi instituţiile sale", a spus Daul.

Liderul PPE s-a referit şi la plagiatul de care este acuzat Victor Ponta. "Reamintesc, de asemenea, că, în conformitate cu standardele europene şi jurisprudenţa clar stabilită, premierul român nu poate conduce un guvern al unei ţări a Uniunii Europene în cazul în care a comis o fraudă în obţinerea gradului său universitar. Această chestiune trebuie să fie clarificată cât mai curând posibil, deoarece nu este pusă în joc doar credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea Uniunii Europene ca întreg. Sper că nu se va schimba o lege sau recurge la ameninţarea oficialilor comisiei de anchetă, în scopul acoperirii presupusei fraude", a spus Daul, potrivit unui comunicat al PPE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi : "Este prima dată în opt ani de mandat când sunt împiedicat să îmi exercit obligaţiile constituţionale. Nu depun plângere penală împotriva lui Ponta".

De la Bruxelles, Ponta a declarat: "Am discutat şi aseară, şi azi cu preşedintele Băsescu. Rămăsese că ne vedem aici". Vezi aici mai multe!

Reacţia lui Joseph Daul vine ca urmare a mai multor poziţii exprimate de liderii socialişti din Parlamentul European, printre care preşedintele de grup Hannes Swoboda, care au încercat să apere dreptul premierului României de a participa la Consiliul European.

La reuniunea PES de astăzi de la Bruxelles care a avut loc înaintea Consiliului European, premierul Victor Ponta a fost însoţit (şi flancat la poza de grup) de Hannes Swoboda şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. După ce a ieşit de la întâlnirea premierilor socialişti găzduită la reuniunea PES, Victor Ponta a avut un ton mult mai împăciutor, repetând că tot conflictul politic pe tema reprezentării României nu trebuie adus la Bruxelles. "Voi respecta întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale, dar şi preşedintele trebuie să respecte deciziile Guvernului şi ale Parlamentului", a mai spus Ponta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite