VIDEO Voturi la Strasbourg, dezbateri pe criza euro în Consiliu. Ce se întâmplă important pentru România la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Săptămână de vot pentru Parlamentul European care se reuneşte în plen la Strasbourg pentru patru zile în timp ce la Bruxelles, miniştrii de finanţe ai zonei euro iau luni decizia finală în privinţa programului de iertare a datoriilor Greciei, iar marţi continuă dezbaterile cu colegii lor din zona non euro pe soluţiile legate de criză şi taxa privind tranzacţiile financiare.

Două momente importante pentru România se prefigurează săptămâna viitoare la Bruxelles: premierul Mihai Răzvan Ungureanu va avea joi întâlniri cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi apoi cu cel al Comisiei Europene, Jose Barroso.

Vezi ce semnale legate de relaţiile România UE a transmis până acum noul premier al României

Mihai Răzvan Ungureanu despre aderarea României la Schengen: „Așteptarea este mult prea lungă"

Mihai Răzvan Ungureanu către FMI şi CE: România se pregăteşte pentru a rezista oricărui şoc economic extern

Mihai Răzvan Ungureanu după scandalul fondurilor europene blocate de UE a cerut demiterea managerului de program

Tot joi se votează o rezoluţie a Parlamentului European (PE) de condamnare a atitudinilor discriminatorii la adresa cetăţenilor UE, în interiorul Europei, prin intermediul site-urilor. Dezbaterea pe acest subiect este programată marţi şi se va referi la site-ul olandez promovat de Partidul Libertărţii, partener în coaliţia de guvernare, şi care promovează discriminarea cetăţenilor din estul Europei.

Premierul olandez Mark Rutte a fost somat în repetate rânduri să ia atitudine vizavi de conţinutul acestui site condamnat de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, de numeroşi eurodeputaţi, de ambasadori ai 12 state membre din Europa de Est. Şeful executivului de la Haga a refuzat. Vezi detalii aici

Citeşte la ce se va referi rezoluţia pe care PE o va vota săptămâna viitoare împotriva site-ului olandez

Apel din Parlamentul European către români şi est europeni! Nu ne vor în ţara lor? "Nu mai cumpăraţi produse olandeze!"

Alte decizii importante, în plen, la Strasbourg

Luni, 12 martie, este programată dezbaterea asupra proiectului de lege care ar diminua disputele legale şi procedurile lungi pentru stabilirea moştenitorilor în cazurile în care este nevoie de aplicarea legislaţiilor din mai multe state UE, iar marţi este programat votul pe acest subiect. După acelaşi program este programată şi propunerea care urmează să reducă diferenţele de salarii dintre femei şi bărbaţi prin folosirea unui sistem de cote ce vor fi impuse în legătură cu prezenţa femeilor în conducerile companiilor şi în organizaţiile politice.

VEZI care sunt cele mai importante decizii ale săptămânii



Click pe butonul "ro" pentru subtitrare în limba română

Marţi, 13 martie, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso va şine un discurs în faţa europarlamentarilor în legătură cu rezultatele Consiliului European de primăvară ce a avut loc pe 1 şi 2 martie la Bruxelles. Toţi liderii politici din PE îşi vor spune opiniile şi criticile legate de răspunsul UE la criza economică şi măsurile de relansare a pieţei muncii şi de creştere economică. Tot marţi sunt dezbătute trei rapoarte de ţară legate de progresele Islandei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei şi Bosnia şi Herţegovina în privinţa aderării la UE. Tot marţi vor fi dezbătute şi rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia după ce UE a avut un răspuns timid la acuzaţiile legate de numeroase nereguli semnalate de societatea civilă şi organizaţiile internaţionale urmare a scrutinului în care Vladimir Putin a fost reales preşedinte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite