Apel din Parlamentul European către români şi est europeni! Nu ne vor în ţara lor? "Nu mai cumpăraţi produse olandeze!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Dragi cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, vă încurajăm să verificaţi întotdeauna provenienţa produselor pe care le cumpăraţi. Putem trăi fără ele, mai ales ca altele, la fel de bune, sunt disponibile oricând. Iată câteva din principalele produse olandeze pe care vă invităm să le ignoraţi până când acest partid (n.n PVV) va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Klu

Acesta este apelul eurodeputatului român Sebastian Bodu şi al şefului europarlamentarilor polonezi din partea PPE, Jacek SARYUSZ-WOLSKI, adresat est-europenilor într-o scrisoare deschisă transmisă astăzi în semn de protest faţă de atitudinea site-ului PVV promovat de un partid radical olandez.
.
"Am crezut, noi, cele 100 de milioane de cetăţeni europeni (n.n ţările care au aderat în 2004 şi cele din 2007) care au trăit în spatele unei cortine de fier discreţionare, impuse de alţii împotriva voinţei noastre şi a cursului firesc al istoriei, că în Uniunea Europeană nu vom mai fi judecaţi la grămadă, nu ne vom mai simţi discriminaţi sau umiliţi pentru că vrem să călătorim sau să muncim", se arată în scrisoarea aleşilor către est europeni.

CITEŞTE Protestul ambasadorilor din statele Europei de Est faţă de olanda. Premierul olandez i-a tratat cu indiferenţă

Site-ul PVV, al Partidului Libertăţii olandez, lansat săptămâna trecută, îndeamnă la depunerea de plângeri împotriva imigranţilor est-europeni în Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", se arată pe site-ul lansat de partidul lui Geert Wilders. Site-ul prezintă titluri de ziar precum "Nu ar fi mai bine dacă ai pleca înapoi?" sau "Est-europenii, din ce în ce mai infractori".

Cei doi europarlamentari PPE mai spun că acest partid radical din Olanda a reuşit, însă, le amintească europenilor din Est faptul că extremismul şi discriminarea pe bază de cetăţenie nu au murit în Europa anului 2012, ba chiar sunt din ce în ce mai virulente şi acceptate la nivelul unui Guvern european.

"Am auzit de la acest partid de extremă dreaptă că est-europenii sunt infractori, că sunt direct răspunzători pentru creşterea criminalităţii în Olanda, că fiecare cetăţean olandez ar trebui să se plângă dacă şi-a pierdut locul de muncă în favoarea unui nou venit în UE şi, în general, dacă „a fost deranjat" de noii cetăţeni ai Europei, sosiţi odată cu anul 2004. Ne simţim profund lezaţi si chiar amenintati de atitudinea partidului olandez PVV, un susţinător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranţi din Europa Centrală şi de Est promovat de PVV si de politica acetui partid, in general.

Boicotul din partea consumatorilor, soluţia văzută de euroaleşi

"Considerăm că Guvernul olandez trebuie să primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetăţeni europeni care au exact aceleasi drepturi precum cei olandezi. Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomaţia eşuează este dreptul cetatenilor sa intervina in mod direct, prin mijloace democratice precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie să dăm un semnal unit Guvernului olandez şi partidului radical caruia ii sunt tolerate actiunile extremiste. Trebuie să arătăm Olandei că are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie să aparţinem spaţiului comunitar", se arată în apelul euroaleşilor PPE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite