Ambasadorii protestează faţă de extremismul olandez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorii în Olanda a zece state din Europa Centrală şi de Est au trimis o scrisoare de protest liderilor partidelor politice olandeze.

Diplomaţii denunţă gestul partidului PVV (extremă dreapta) de a crea un site care strânge plângeri la adresa imigranţilor din centrul şi estul Europei, relatează site-ul Dutchnews.nl. România s-a raliat şi ea acţiunii de protest, scrisoarea fiind semnată de însărcinatul cu afaceri Andrei Haţeganu, în lipsa unui ambassador desemnat, au declarat reprezentanţi ai ambasadei pentru "Adevărul". Mandatul ambasadorului Călin Fabian s-a încheiat recent.

Site-ul, lansat miercuri, îi îndeamnă pe olandezi să semnaleze "dificultăţile" pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", afirmă PVV pe pagina de primire a site-ului.

Ambasadorii cer liderilor partidelor parlamentare olandeze să se distanţeze de această "iniţiativă regretabilă". Ambasadorii ar urma să facă demersuri şi pe lângă parlamentari, în cursul zilei de marţi. Întrebat de presa poloneză, premierul polonez, Donald Tusk, a apreciat însă că posibilităţile de protest sunt limitate, deoarece site-ul este iniţiativa unui politician (liderul PVV, Geert Wilders, n.r.), nu a Guvernului.

Wilders nu e impresionat

Liderul PVV Geert Wilders a declarat, ca reacţie la scrisoarea ambasadorilor, că este "păcat de hârtia" consumată. Site-ul nu vizează ţări individuale, ci colectează informaţii despre problemele publice şi presiunea asupra locurilor de muncă, a explicat el, conform Mediafax. Wilders s-a lăudat că a primit deja peste 32.000 de reclamaţii.

Critici au venit şi din partea oficialilor europeni. Comisarul european pentru Justiţie, Vivianne Reding, a apreciat vineri seara că partidul lui Wilders "este total opus principiilor" libertăţii şi liberei circulaţii a persoanelor în Europa. "El îndeamnă în mod deschis oamenii să fie intoleranţi", a precizat Reding, care i-a sfătuit totodată pe cetăţenii olandezi să nu dea curs acestei intoleranţe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite