Premierul olandez rămâne surd la plângerile est-europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul guvernului olandez a refuzat să adopte o poziţie faţă de extremismul lui Geert Wilders. Comisia Europeană ridică din umeri. Gestul e o declaraţie politică şi nu încalcă dreptul comunitar

Zece ambasadori la Haga ai statelor din estul şi centrul Europei au cerut liderilor politici olandezi să se distanţeze să iniţiativa partidului de extremă dreapta PVV, care a creat un site unde cetăţenii sunt îndemnaţi să depună plângeri contra imigranţilor est europeni. Demersul diplomaţilor, printre care se numără şi reprezentantul diplomatic al României, nu pare a avea niciun efect.

Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat însă să adopte o poziţie. "Nu vom adopta o poziţie, este vorba despre site-ul unui partid, nu de site-ul Guvernului", le-a declarat Mark Rutte jurnaliştilor.
"Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", afirmă PVV (condus de Geert Wilders) pe site.

Au reacţionat însă figuri ale opoziţiei. "O singură privire este suficientă pentru a vedea că acesta nu implică strângerea faptelor, aşa cum susţine Wilders, ci este vorba despre alimentarea sentimentelor negative îndreptate în mod specific împotriva persoanelor care provin din Europa Centrală şi de Est", a explicat deputatul laburist olandez Frans Timmermans, din cadrul formaţiunii PvdA.

"Este ruşinos şi trist că premierul Mark Rutte a ales să păstreze tăcerea", a adăugat el.
Reacţia sau lipsa de reacţie era oarecum previzibilă: guvernul de centru-dreapta al lui Rutte are nevoie de sprijinul PVV care dispune de 24 de deputaţi din totalul de 150.


Reacţie europeană anemică

Comisia Europeană ridică şi ea din umeri. Crearea site-ului nu constituie o încălcare a normelor UE.
"Deocamdată nu poate fi stabilită o încălcare a dreptului comunitar", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde-Hansen.

"Nu este o situaţie de infracţiune", a declarat şi purtătorul de cuvânt al lui Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie. Acelaşi comisar - Viviane Reding - aprecia vineri că portalul intră în contradicţie cu principiile libertăţii de circulaţie în Europa.
Cea mai dură reacţie a venit din partea liberalilor europeni - ALDE. Liberalii au condamnat site-ul PVV, explicând că gestul "riscă să distrugă chiar fundamentul Uniunii Europene, reprezentat de nediscriminare şi libera circulaţie".

"Condamnăm cu fermitate site-ul lansat de formaţiunea olandeză PVV pentru plângeri la adresa polonezilor şi altor est-europeni şi cerem închiderea sa imediată. Site-ul, aşa cum a afirmat şi comisarul Reding, este contrar tuturor valorilor europene privind demnitatea şi libertatea. Mai mult, riscă să distrugă chiar fundamentul Uniunii Europene, reprezentat de nediscriminare şi libera circulaţie", se arată în declaraţia liderului ALDE, Guy Verhofstadt.

Preşedintele PE, socialistul Martin Schulz, a promis doar că va discuta pe tema site-ului PVV într-o întrevedere pe care o va avea cu premierul olandez la începutul lunii martie, el mărturisind însă că nu cunoaşte acest subiect decât din sesizările altor colegi.

Ripostă tot pe internet

Demersul PVV a generat reacţii numeroase pe Internet, site-ul propolen.nl propunând utilizatorilor să-şi exprime sprijinul pentru comunitatea poloneză. Alte site-uri, care denunţă de asemenea iniţiativa PVV, le propun olandezilor să reclame "noii bogaţi", alcoolicii sau pierderea locului de muncă în favoarea unui "olandez".
Comisarul pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, a încercat să ridiculizeze demersul pe Twitter. "E ridicol să crezi că denunţându-i pe alţii pe un site va face din Olanda sau din UE un loc mai bun. Ce va urma? Te supără nevasta? Te loghezi şi afară cu Valentine's Day, o denunţi pe Internet?"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite