Birocraţia din sistemul medical condamnă la moarte pacienţii aflaţi în stare critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care vor să se trateze în strănătate trebuie, în primul rând ,să supravieţuiască birocraţiei din sistemul medical din ţară
Românii care vor să se trateze în strănătate trebuie, în primul rând ,să supravieţuiască birocraţiei din sistemul medical din ţară

Strigătele de ajutor ale celor care îşi doresc cu ardoare să trăiască indiferent câte cheltuieli presupune acest lucru împânzesc ziarele şi spaţiul online. O parte dintre ei apelează, însă, şi la ajutorul statului.

Printre cele mai cunoscute modalităţi de aplicare pentru obţinerea de fonduri de la stat în scopul realizării de tratamente medicale în străinătate se află formularul 112, care acoperă serviciile incluse în pachetul de bază şi ordinul ministrului Sănătăţii nr. 50 / 2004, modificat în toamna anului trecut.

"La formularul 112 lucrurile sunt, de bine de rău, destul de clare. Răspunsul se primeşte în câteva zile. Calvarul începe atunci când se solicită fonduri pe ordinul nr. 50 / 2004. Aici încercăm noi să schimbăm ceva pe partea legislativă", a declarat pentru adevarul.ro, Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei "Salvaţi vieţi!".

Citiţi şi:

MS, dat în judecată pentru că ar îngreuna tratamentul în străinătate al românilor

Şansa lor, operaţiile din străinătate

Are nevoie de 25.000 de euro pentru a trăi

Victoria luptei cu leucemia costă 150.000 de euro


Şi totuşi, Magda Ciobanu, este printre cei care au întâmpinat dificultăţi şi cu obţinerea de fonduri pe baza celebrului formular 112. Acesta scrie pe blogul ei cum prima cerere pentru obţinerea formularului E112 a fost făcută în martie 2007 şi s-a soluţionat pe 21 aprilie 2008, după mai bine de un an. Magda suferă de cancer limfatic, iar viaţa ei a fost o luptă continuă în ultimii cinci ani.

În tot acest timp, Magda a beneficiat de bani de tratament pe baza acestui formular de trei ori. A încercat să reînnoiască documentul şi s-a izbit de refuzul autorităţilor, cu toate că nu este vindecată şi are nevoie în continuare de tratament.

"Motivaţia verbală a respingerii a fost: ”Ti-am dat o dată, de două ori-da’ tu vrei de nouă ori???" Pe scurt nu se poate obţine la nesfârşit şi ori mă fac bine ori mor odată", scrie Magda pe blogul ei.

Nu se aprobă niciun dosar fără presiuni

Alături de cei din organizaţie, Carmen s-a luptat pentru aprobarea unor dosare de către comisia de specialitate a ministerului. Lupta lor cu sistemul a însemnat două mitinguri. "Anul trecut au aprobat 8 dosare când am făcut primul miting. Au mai admis 8 când am l-am făcut pe cel de-al doilea", istoriseşte aceasta, adăugând că, în România, nu se întâmplă nimic dacă nu se pune presiune pe factorii de decizie.

Carmen a constatat absurditatea sistemului medical, care de multe ori condamnă pacienţii la moarte, de fiecare dată când asociaţia pe care o conduce s-a implicat în rezolvarea unui caz.

Respins pentru că avea nevoie de transplant rapid, nu urgent

"Am avut un pacient, Cătălin Grădinaru, care avea nevoie de un transplant hepatic. A depus dosar pe formularul 112. Dosarul i-a fost respins iniţial. Motivaţia: în hărtiile de la medicul curator se preciza că are nevoie de transplant rapid, nu urgent. I-am dat în judecată. Le-am trimis hârtia că i-am dat în judecată şi în 10 zile au ajuns banii la Direcţia de Sănătate şi a plecat în Italia pentru transplant", ne-a povestit Carmen.

Povestea lui Cătălin este una dintre multele pe care Carmen a ajuns să le cunoască. "Din cei pe care îi ştiam eu şi au plecat, în cele din urmă (la tratamente în străinătate, n-.r), majoritatea au murit", spune cu tristeţe aceasta.

Oamenii află prea târziu că au nevoie de îngrijiri medicale pe care nu le pot obţine în ţară, consideră Carmen. Iar după ce află obţin cu greutate banii necesari tratamentului. Astfel s-ar putea explica numărul mare de decese. Sunt oameni care aşteaptă ani buni soluţionarea unor dosare. Problemele cele mai grave, consideră preşedinta asociaţiei "Salvează vieţi", apar la Direcţiile de Sănătate, acolo unde sunt depuse dosarele iniţial.

"Sunt foarte multe dosare blocate la Direcţii. Le-am cerut celor de la minister să ne spună câte dosare sunt blocate. Ne-au spus că nu ştiu, că nu pot afla", a declarat Carmen Uscatu.

Potrivit procedurii prevăzute în ordinul nr. 50 / 2004, pacienţii care solicită fonduri pentru tratamente în străinătate trebuie să depună la Direcţia de Sănătate de care aparţin un întreg dosar. Comisia de specialitate recomandă apoi trei clinici din afară unde se poate realiza tratamentul, trimit dosarul către acele clinici şi aşteaptă oferte din partea lor.

Documente trimise în româneşte la clinici străine

"Trimit doar un simplu fax la o clinică. Şi apoi stau şi aşteaptă. De cele mai multe ori clinicile nu răspund, fie că nu au primit faxul, fie că nu înţeleg documentele, deoarece am întâlnit cazuri în care documentele trimise erau în româneşte. Cei din comisie spun că dacă nu au trei oferte nu trimit dosarul mai departe. Legea este interpretată după bunul lor plac, pentru că în ordinul 50 nu se spune nimic despre obligaţia de a avea trei oferte, ci doar despre obligaţia comisiei de specialitate de a recomanda trei clinici", a declarat preşedinte asociaţiei "Salvează Vieţi", Carmen Uscatu. Acesta a precizat că există un bolnav de leucemie care aşteaptă încă din 2008 rezolvarea dosarului.

Ce spune ministerul

Răspunsul primit de Cătălin Grădinaru de la comisia de analiză din cadrul Ministerului Sănătăţii

Potrivit Ministerului Sănătăţii, anul trecut au fost soluţionate 138 din cele 168 de solicitări de finanţare pentru realizarea de tratamente în străinătate. Suma alocată, în 2009, în acest scop, de la bugetul de stat, s-a ridicat la puţin peste 20 de milioane de lei.

În primele două luni ale anului au fost alocate în acest scop 2,5 milioane de lei, iar numărul solicitărilor înregistrate de la începutul lui 2010 se ridică la 17. "La acestea se adaugă solicitări din anul 2009 nesoluţionate în anul 2009, finanţate în lunile ianuarie şi februarie 2010: 16", se arată într-o adresă remisă adevarul.ro de către ministerul condus de Attila Cseke.

"Dosarele medicale prin care se solicită acordarea unui sprijin financiar în vederea trimiterii la tratament în străinătate înregistrate în evidenţa Ministerului Sănătăţii sunt analizate de comisia Ministerului Sănătăţii în primele 5 zile ale fiecărei luni şi ori de câte ori este nevoie, aprobarea acestor solicitări având în vedere îndeplinirea condiţiilor de legalitate prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr.50 /2004, cu modificările şi completările ulterioare, caracterul de urgenţă medicală şi riscul vital crescut", se arată în răspunsul trimis de Ministerul Sănătăţii.

Un ordin controversat

Carmen, alături de colegii de la "Salvează vieţi", au anunţat în toamna anului trecut că intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, în acea perioadă patronat de Adriean Videanu,  pentru modificarea ordinului privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate.

Preşedintele asociaţiei declara atunci, "în urma acestor modificări pot apărea situaţii în care un pacient cu risc maxim de moarte câştigă un punctaj mai mare cu cât dosarului său i se întarzie aprobarea. Interpretare: dacă eşti pe moarte dar dacă totuşi te dovedeşti rezistent, Ministerul Sănătăţii te premiază: 20 de puncte. Dacă ai depăşit 60 de ani şi ai cotizat suficient la Asigurările de stat, Ministerul Sănătăţii nu  mai are nevoie de tine şi te sancţionează: ai 0 puncte.

Aplicând principiile managementului „carrots and sticks”, Ministerul Sănătăţii pedepseşte pacienţii ce suferă de afecţiuni ce necesită tratamente costisitoare. Aşadar ar fi bine ca pacientul să se îmbolnăvească de o afecţiune ce se tratează ieftin; daca totuşi pacientul decide să se îmbolnăvească de o boala al carei tratament e costisitor o face pe riscul său şi primeşte 0 puncte
". Puteţi citi aici prevederile ordinului dat în toamna anului trecut.

Cazuri care au nevoie de ajutorul nostru

Printre cazurile care fac vâlvă prin presa din România se numărără cel al lui Daniel Răduţă, care a aflat anul trecut că suferă de leucemie şi că are nevoie de un transplant de măduvă, operaţie în valoare de circa 120.000-150.000 de euro şi cel al Cristinei Dinu, care se luptă cu un cancer limfatic de doi ani de zile şi care mai are nevoie de 25.000 de euro pentru o nouă şansă la viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite