Şansa lor, operaţiile din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansa lor, operaţiile din străinătate
Şansa lor, operaţiile din străinătate

Mihai Maier şi Ramona Cristea au beneficiat de operaţii subvenţionate peste hotare prin Formularul E112. Ambii sufereau de malformaţii pe creier şi au suferit intervenţii chirurgicale la Budapesta.

Formularele de tip E112 sunt documente eliberate de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS), prin care pacienţii români pot să beneficieze de tratament gratuit în majoritatea ţărilor europene cu care România a semnat contracte de colaborare.
Ramona Cristea şi Mihai Maier sunt doi bistriţeni norocoşi care au aflat avantajul formularului E 112, care permite tratamente în străinătate asiguraţilor din ţară.  Ambii au o malformaţie la nivelul creierului. Mihai e sănătos acum, iar Ramona aşteaptă intervenţia decisivă de la anul, din iunie.

Purtată de la un medic la altul

Ramona Cristea are 28 de ani şi suferă de o malformaţie la creier. Tânăra povesteşte că, de când era mică, avea dureri de cap şi că primit o mulţime de diagnostice până când specialiştii de la Târgu-Mureş au identificat exact problema ei. „Am mers pe la medicii din Bistriţa. Unii mi-au spus că sunt anemică, alţii că poate sunt gravidă sau că am lipsă de calciu. Numai la Târgu-Mureş mi s-a identificat malformaţia aceasta“, spune fata. Şocul unei boli care nu-i permite să se bucure, să se întristeze, să citească sau să ridice greutăţi, a fost imens. „O săptămână nu am ştiut ce să fac. Am început să distribui nişte afişe umanitare, dar nu am adunat bani. De la Mureş mi-au spus că operaţiile costă între 5.000 şi 50.000 de euro. De la cumnatul meu am aflat de formularul E112. Am fost la o clinică din Budapesta, de trei ori, şi acum aştept operaţia de la anul“, mai spune tânăra. Nicoleta Maier spune că soţul ei a trecut prin aceeaşi experienţă  ca a Ramonei şi că acum, graţie tratamentelor din Ungaria, este un om sănătos.
„Noi am fost la mai mulţi doctori din Mureş, Cluj, Bucureşti. Peste tot ne-au spus că nu pot face asemenea operaţii, pentru că nu au aparatură. Nu am ţinut neapărat să plecăm peste hotare. Apoi am aflat, de la cunoştinţe, de formularul E 112. Soţul meu, Mihai, a suferit trei intervenţii şi, la două luni de la ultima intervenţie, e perfect sănătos“, spune Nicoleta Maier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite