MS, dat în judecată pentru că ar îngreuna tratamentul în străinătate al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie de sprijinire a bolnavilor care necesită tratament în străinătate contestă un ordin al MS care stabileşte noi criterii de analiză a solicitărilor, care, potrivit asociaţiei, îngreunează accesul bolnavilor la tratament în spitale din afara României.

Astfel, Asociaţia "Salvează Vieţi" intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru modificarea ordinului privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Asociaţia a demarat deja procedura de contestare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii din 27 octombrie prin care se modifică ordinul 50/2004 care stabileşte metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, relatează NewsIn.

Asociaţia spune că noul ordin emis de Ministerul Sănătăţii, prin ministrul interimar Adriean Videanu, este ilegal şi discriminatoriu, pentru că au fost stabilite noi reguli de analiză a solicitărilor de trimitere la tratament în străinătate atunci când solicitările de finanţare a tratamentelor depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie.

  • Astfel, fiecare persoană este calificată la un anumit punctaj, fiindu-i determinat în cadrul acestei proceduri punctajul total în raport de care este soluţionată cererea pacientului.
  • Printre noile criterii se numără beneficiul tratamentului estimat pentru societate în sensul capacităţii de reintegrare socială şi reinserţie profesională a individului, vârsta pacientului, costul estimat al tratamentului solicitat şi perioada de timp care a trecut de la data înregistrării solicitării la nivelul Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe.


Potrivit preşedintelui asociaţiei, Carmen Uscatu, "în urma acestor modificări pot apărea situaţii în care un pacient cu risc maxim de moarte câştigă un punctaj mai mare cu cât dosarului său i se întarzie aprobarea. Interpretare: dacă eşti pe moarte dar dacă totuşi te dovedeşti rezistent, Ministerul Sănătăţii te premiază: 20 de puncte- Dacă ai depăşit 60 de ani şi ai cotizat suficient la Asigurările de stat.,Ministerul Sănătăţii nu  mai are nevoie de tine şi te sancţionează: ai 0 puncte. Aplicând principiile managementului „carrots and sticks”, Ministerul Sănătăţii pedepseşte pacienţii ce suferă de afecţiuni ce necesită tratamente costisitoare. Aşadar ar fi bine ca pacientul să se îmbolnăvească de o afecţiune ce se tratează ieftin; daca totuşi pacientul decide să se îmbolnăvească de o boala al carei tratament e costisitor o face pe riscul său şi primeşte 0 puncte".

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, modificarea ordinului, "de altfel necesară, pentru că acest Ordin nu trimite pacienţi la tratament, ci direct in sicriu, a fost facută în grabă, pentru ca funcţionarii acestui minister să îşi justifice acţiunile incoerente".

n luna august 2009, pacientul Cătălin Grădinaru a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul asociaţiei Salvează Vieţi, pentru că aştepta de 2 ani obţinerea sumei necesare unui transplant de ficat în străinătate. După această acţiune în instanţă, pacientului i-au fost alocate fonduri pentru transplant. Tot după această acţiune în instanţă, a apărut şi modificarea  'pe genunchi' a Ordinului 50. Aceste modificări nu sunt însă în favoarea oamenilor bolnavi ci îi discriminează profund”, spune Oana Gheorghiu, vicepreşedinte al Asociaţiei „Salvează Vieţi”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite