Câinii fără stăpân vor fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia de Administraţie au avizat favorabil, astăzi, Legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, votul final urmând să fie dat de plenul Camerei.

UPDATE „Consider că în forma aprobată astăzi, legea este corectă prin faptul că lasă consiliilor locale, comunității, libertatea să voteze rezolvarea acestei probleme“, pentru Adevărul de Seară, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. El a precizat că astfel, autoritățile locale vor avea instrumentele necesare să ia măsuri. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că în funcție de posibilitățile financiare, primăriile vor putea ține câini în adăposturi sau vor decide eutanasierea.„Dacă legea va trece de votul Camerei Deputaților, primarii nu se vor mai putea eschiva pe motiv că nu dispun de reglementările necesare. Această lege dă libertatea autorităților locale să ia măsuri“, a mai spus Atănăsoaei. El a amintit că în București, numărul câinilor este foarte mare, fără să existe o statistică foarte exactă, iar numai anul trecut o femeie a fost ucisă, iar peste 13.000 de bucurești au necesitat îngrijiri medicale după ce au fost răniți de câini.

UPDATE „Vier Pfoten consideră că această modificare a legii un act criminal. Se repetă greșelile din trecut și în continuare câinii vor fi pe străzi și Bucureștiul nu va deveni o capitală cu adevărat europeană și civilizată. Oricum s-a dovedit științific, dar și din punct de vedere financiar că sterilizarea este mai indicată decât eutanasierea“, a declarat directorul de comunicare al Fundației Vier Pfoten, Ruxandra Stoica.

UPDATE "În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi, autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face", a declarat președintele Comisiei, Sulfina Barbu, citată de Mediafax.

Sulfina Barbu a precizat că eutanasierea câinilor fără stăpân este prevăzută doar în cazul animalelor bătrâne, agresive sau bolnave incurabil.

"Am trecut doar pentru animalele bătrâne, agresive şi animalele care sunt bolnave incurabil, doar pentru acelea posibilitatea să fie eutanasiate", a adăugat Barbu.

Iubitorii de animale au cerut să nu fie aprobată eutanasierea maidanezilor

Proiectul de lege a fost aprobat cu 16 voturi pentru şi şase împotrivă. Actul normativ prevede că animalele bolnave şi cele agresive să fie eutanasiate, iar restul să fie cazate în adăposturi, însă decizia finală apartine Consiliilor locale. Proiectul de lege merge acum în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Modificarea legii câinilor fără stapân a fost iniţiată de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. Potrivit prefectului, în Capitală ar fi 100.000 de câini fără stăpân după datele administraţiei locale , în timp ce cifra avansată de ONG-urilor  este de 40.000 de câini.

Asociaţiile pentru protecţia animalelor au protestat astăzi în Parcul Izvor în timp ce Comisia pentru Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor vota soarta maidanezilor. Fotografii: Mircea Păun

image
image
image
image

Citiţi şi:

Soluţii anti-maidanezi la Iaşi: adopţii, amenzi şi sterilizare (CAMPANIE)

Dilema săptămânii: Maidanezii: sterilizare sau eutanasiere

Galaţi, raiul maidanezilor şi al gunoaielor

Iubitorii de câini fac gesturi trăsnite ca să-şi apere prietenii animale: flashmob cu lumânări

Dezbatere „Adevărul de Seară”: PRO sau CONTRA eutanasierii maidanezilor? Cum a ajuns Bucureştiul Capitala câinilor maidanezi

SCANDAL Cazul femeii ucise de câini asmute Primăria şi ONG-urile

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite