REPORTAJ Galaţi, raiul maidanezilor şi al gunoaielor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile de promenadă din oraşul nostru îi alungă pe gălăţenii dornici să se bucure de primele raze de soare din această primăvară. Parcurile sunt de-a dreptul respingătoare din cauza mizeriei şi agresivităţii haitelor de câini maidanezi care le bântuie. Fotografii realizate de Bogdan Dimofte

image

Cu toate că în urmă cu trei săptămâni municipalitatea a demarat, cel puţin teoretic, curăţenia de primăvară, multe dintre parcuri şi Faleza Inferioară arată jalnic.

image

Locurile în care gălăţenii ar trebui să se relaxeze şi să se bucure de o gură de aer curat după o iarnă parcă nesfârşită sunt împânzite de crengi rupte, alei cu gropi, de ambalaje şi PET-uri împrăştiate de vânt, de arbuşti uscaţi şi haite de câini comunitari flămânzi.



Stăpâni în„Parcul Cloşca"

image

Pentru a avea parte de relaxare, mulţi dintre gălăţeni sunt nevoiţi să rişte să fie atacaţi de maidanezi.

image

„Este foarte multă mizerie în parcuri şi mulţi câini vagabonzi. Chiar acum câteva zile mă plimbam împreună cu soţul meu şi ne-a atacat o haită de câini, tot aici, în parc. Erau vreo 10-15. Să ne mănânce, nu alta! Am avut noroc mare că au intervenit câţiva trecători şi au reuşit să-i gonească. Ne-am speriat foarte tare. Noi plătim impozite şi taxe şi cu ce ne alegem? Ce trebuie să facem? Să devenim îmblânzitori de fiare?", se întreabă retoric Vasilica Maxim, în vârstă de 54 de ani.

image

„ Parcuri avem, dar nu sunt întreţinute. Avem nevoie de aer curat, de relaxare. Avem nevoie să ne plimbăm, dar unde? Mă uitam şi la cei care păzesc. Sparg seminţe şi dau cojile pe jos, fumează şi apoi aruncă pe jos chiştoacele", a adăugat aceasta. 

image

Faleza, ca după tsunami

Cel mai îndrăgit loc de promenadă din municipiul Galaţi arată ca după o calamitate. Chiar dacă angajaţii Administraţiei Domeniului Public (ADP ) au tuns o parte din arbuştii aflaţi pe Faleza Inferioară, gălăţenii sunt nevoiţi să facă slalom printre o mulţime de crengi uscate picate din copaci şi arbuşti.

image

„Noi mergem peste tot pentru că ne place să ieşim din casă şi să ne plimbăm. De cele mai multe ori venim pe Faleză, dar acum arată jalnic. Asta discutam şi cu soţia mea, ne facem de ruşine ca oraş prost gospodărit. Nici nu se poate compara cu ce este afară sau în multe oraşe din ţara noastră. Nici nu mai cred într-o îmbunătăţire după ce atâta timp nu s-a făcut nimic.", ne-a declarat Gigel Popescu, în vârstă de 62 de ani.



Considerat pe vremuri cel mai frumos loc de promenadă din oraş fostul Parc Carol I (acum CFR) este acum cel mai neîngrijit şi lăsat de izbelişte dintre toate.

image
image


În parc zac mormane de gunoaie şi numeroşi câini comunitari. „Parcul ăsta era, pe vremuri, cel mai frumos dintre toate. Aici veneau oameni de peste tot din oraş. L-au distrus ăştia. Au uitat de el. Foarte rar văd aici muncitori care fac curat", ne-a spus Gheorghe Nedu, în vârstă de 83 de ani.

image

Vox : „Nici nu mai cred într-o îmbunătăţire după ce atâta timp nu s-a făcut nimic.", Gigel Popescu, pensionar.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite