Soluţii anti-maidanezi la Iaşi: adopţii, amenzi şi sterilizare (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ieşeni implicaţi în problema câinilor comunitari şi-au prezentat variantele la masa „Adevărul de Seară". Viceprimarul Romeo Olteanu, Cătălina Cijevschi, de la Asociaţia pentru protecţia animalor „Sf. Mucenic Trifon", Dumitru Bucur şi Tudor Păduraru, de la Grupul Asociaţiilor de Proprietari, au participat la dezbatere.

Adevărul de Seară: Cum credeţi că poate fi redus numărul câinilor comunitari care populează străzile oraşului?
Romeo Olteanu: Din 2005, au fost inventariaţi trecând prin padocul de la Miroslava 48.000 de câini, dar asta n-a rezolvat problema din stradă. Ieşenii din zonele industriale şi cei de la curţi sunt problema.

Dumitru Bucur: Ar trebui făcut un plan de acţiuni concret, lunar, pentru a şti câţi câini se iau şi de unde. Se cheltuiesc foarte mulţi bani degeaba pentru câini.


Cătălina Cijevschi: Există o lipsă de educaţie şi conştiinţă a oamenilor. Pe timpul lui Ceauşescu, câinii s-au omorât, pe timpul lui Simirad, câinii s-au omorât şi problema nu este rezolvată nici după 20 de ani. Nu este altă soluţie decât construirea de adăposturi, sterilizare şi oprirea „robinetelor" '- metişii din curţile oamenilor.

image

Citeşte şi:

Ieşenii plătesc scump pentru înmulţirea animalelor (CAMPANIE)

Maidanezii din Iaşi rămân pe străzi, în timp ce lucrările la padocul din Tomeşti bat pasul pe loc


Romeo Olteanu: Poliţia Locală stă la intrările în oraş şi opreşte maşinile care aduc câini în oraş. Este suficient să prinzi unul şi să-l amendezi. Şi oamenii trebuie să dea dovadă de înţelegere. Când a fost caravana mobilă anul trecut, unul din cinci ieşeni a fost de acord să-şi sterilizeze câinele.


Tudor Păduraru: Între blocuri sunt foarte mulţi câini care nu pot fi alungaţi. Ar trebui să se găsească o soluţie pentru ca preşedinţii de asociaţii să amenajeze un ţarc şi să aibă grijă de ei, să-i sterilizeze.

image


Cătălina Cijevschi: Într-adevăr, ar trebui să dăm posibilitatea ca acei câini din spatele blocului să rămână acolo.

Romeo Olteanu: Eu sper ca aceste razii să rezolve ceva.


Cătălina Cijevschi: După Paşte, voi deschide un punct de sterilizare gratuită, în zona Socola, în spatele Şcolii „Otilia Cazimir". Câinii vor fi sterilizaţi gratuit, duşi la padoc sau luaţi înapoi de stăpâni. Cei de la Asociaţia „Romania Animal Rescue" vor aduce medici la Iaşi pentru a participa la un program de sterilizare maraton. Aceştia au fost şi la Tulcea şi au sterilizat într-o săptămână 3.000 de câini.


Dumitru Bucur: Eu cred că soluţia rămâne un plan, bine coordonat de Primărie. Observăm că hingherii umblă după câini şi abia prind doi într-o zi.


Cătălina Cijevschi: Sunt pentru rezolvarea umanitară a acestei probleme şi pentru o soluţie care să dea rezultate. Dacă fiecare om ar înţelege că trebuie să sterilizeze, ar rezolva ceva. O altă soluţie ar fi adopţiile. În plus, ar trebui să se aplice mai multe amenzi pentru că nu se face nimic dacă nu sunt constrângeri. Direcţia Sanitar-Veterinară nu dă amenzi pentru abandon, care este pedepsit prin lege. Şi cabinetele veterinare s-ar putea implica mai mult. Ar putea să sterilizeze gratuit câţiva câini pe lună, din zona lor.

image

Ce soluţii propun cititorii pe iasi.adevarul.ro

Campania demarată la începutul acestei săptămâni de „Adevărul de Seară" a trezit interesul a zeci de ieşeni. Aceştia au transmis comentarii pe iasi.adevarul.ro la fiecare dintre cele patru articole publicate până acum, au recomandat soluţii pentru problema maidanezilor şi s-au declarat pro sau contra eutanasierii. „Am o soluţie umană: fără eutanasiere! Asta ar trebui să-i mulţumească pe toţi", spune „Maidanezu'", iar Dan este de părere că „trebuie dată o lege pentru sterilizarea obligatorie a oricărui câine, cu excepţia celor care aparţin crescătorilor autorizaţi. Câinii nesterilizaţi din curţi sunt o sursă de noi căţei care ajung pe străzi".


Proprietarii de câini, responsabilizaţi

Pe de altă parte, Radu susţine ca soluţie eutanasierea maidanezilor. „Eutanasierea după modelul american, aceasta este singura soluţie viabilă. Trebuie responsabilizat şi proprietarul de câine, prin recensământ şi sterilizare obligatorie".

Citeşte şi:

Trei ieşeni sunt muşcaţi în fiecare zi de câini (CAMPANIE)

Petru recomandă inventarierea câinilor. „Problema aceasta se poate rezolva şi civilizat, nu apelând la soluţii inumane. Ar trebui contorizaţi câinii cu stăpân, programul sterilizărilor continuat şi amendaţi pe cât posibil cei care-i aduc la oraş", a spus Petru.

Un alt ieşean, indignat de numărul mare de persoane muşcate de comunitari, le transmite şefilor din Primărie: „Îmi datoraţi o pereche de pantaloni, domnilor edili ai oraşului Iaşi!", a scris „Omul Alb" pe iasi.adevarul.ro. La fel de indignat este şi Alex. „Nu poţi trimite copilul în parc să se joace că sunt o grămadă de câini şi pe deasupra fac şi mizerie. Locul unui câine este în cuşcă, la curte, nu pe străzile unui oraş mare", crede cititorul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite