Băsescu şi Boc, la sinistraţii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 24 de ore, în urma ploilor torenţiale şi creşterii debitelor râurilor au fost afectate 104 localităţi din 14 judeţe: Alba, Bacău, Botoşani, Brăila, Caraş-Severin, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Suceava, Tulcea, Vaslui.  Au fost evacuate aproape 8.000 de persoane.

Preşedintele Traian Băsescu merge, de la ora 14.00, în localitatea Pătăruţi, din judeţul Suceava. De la ora 16.00 va ajunge în municipiul Dorohoi, din judeţul Botoşani. Premierul Emil Boc vizitează localiteatea Săuceşti.

IALOMIŢA: ARMATA EVACUEAZĂ FETEŞTENII

Codul roşu de inundaţii pentru râurile Prut, Siret şi Olt a fost prelungit până duminică la ora 16.00
Codul galben de precipitaţii abundente, prelungit pentru nordul Moldovei şi Carpaţii Orientali

Cod roşu pe Dunăre, Siret şi Prut/ Fenomenul de remuu pe Siret se manifestă pe circa 25 de kilometri

UPDATE Preşedintele după ce a fost apostrofat de o profesoară: "E jenant"/ "Se vede! A scos oameni ca dumneavoastră", i-a replicat profesoara.

Preşedintele Traian Băsescu a fost destinatarul unui tir de replici acide din partea unei profesoare din Dorohoi care şi-a ieşti din minţi, când şeful statului le-a recomandat localnicilor din Dorohoi să îşi facă asigurări de locuinţă. "La ce calitatea are învăţământul.." a replicat preşedintele, "se vede, a scos oameni ca dumneavoastră!" a completat femeia.

Un alt localnic a cărui casă a fost distrusă de inundaţii i-a spus preşedintelui: "îmi este scârbă când văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră. Aş fi preferat să văd ingineri", a spus bărbatul. Şeful statului i-a atras atenţia acestuia că la faţa locului sunt prezenţi şi ingineri, iar bărbatul a continuat spunându-i că de 20 de ani se fac comisii şi constatări.

"Cine e vinovat pentru această viitură? Voiam să văd şi eu unul care să zică «domne, eu sunt inginerul ăla de la ape, am făcut o prostie, o greşeală tehnică, îmi dau demisia»", a spus bărbatul, făcând referire la faptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nu i-a anunţat nimeni, însă a doua zi, când nu a mai fost viitură, autorităţile i-au pus în alertă pe oameni.

UPDATE Traian Băsescu: "Sinistraţii vor fi ajutaţi cu banii proveniţi din tăierile din sănătate şi educaţie"

Preşedintele a declarat, vineri seară, la Dorohoi, că sinistraţii din judeţele afectate de inundaţii vor fi ajutaţi cu materiale de construcţie pentru a-şi reface locuinţele, el precizând că banii vor proveni de la bugetul de stat, după ce "se va tăia de la educaţie şi sănătate".

"Primul lucru pe care trebuie să îl facă oamenii este să fie solidari unii cu alţii. Cât despre sprijinul Guvernului, se fac evaluări şi vom pune la dispoziţie materialele de construcţie. Banii vor veni de la bugetul de stat. Se va tăia de la educaţie şi de la sănătate", a declarat şeful statului.

UPDATE Boc: Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi Brăila

Ialomiţa: Localnicii din Feteşti evacuaţi din calea apelor

Premierul Emil Boc a declarat că debitul mare al râului Siret se îndreaptă spre Galaţi şi Brăila şi "nu încape în Dunăre", iar autorităţile sunt preocupate în acest moment să găsească soluţii pentru a face faţă, peste o săptămână, unor inundaţii la Galaţi şi Brăila.

"Nivelul Siretului se duce spre Galaţi şi Brăila şi nu încape în Dunăre. Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi în Insula Mare a Brăilei", a spus Boc, la Bogdan Vodă.

Aproximativ o sută de locuinţe din Şendreni sunt în pericol de a fi inundate de apele râului Siret, au avertizat autorităţile

UPDATE La Dorohoi, în judeţul Botoşani, Băsescu a fost primit cu lacrimi şi strigăte de disperare.

Preşedintele a ajuns în localitate în jurul orei 17.00. El a mers să vadă câteva case grav afectate de revărsarea apelor. O bătână i-a strigat acestuia să nu mai taie pensiile şi alocaţiile, preşedintele răspunzându-i că nu s-au tăiat pensiile şi întrebând-o ce pensie are. El a aflat că are o pensie de 300 de lei, pentru care a muncit 12 ani. Răspunsul preşedintelui a fost: "cam puţin pentru o viaţă de om".

Un localnic i-a cerut preşedintelui să îl ajute şi să îi dea o casă. Băsescu a replicat: "Cine vă promite că vă face trei case minte. Haideţi să facem una".

UPDATE Premierul susţine că a fost în localitatea Săuceşti, din judeţul Bacău, unde a "stat de poveşti" cu aproximativ o sută de localnici. La insistenţele ziariştilor privind motivele pentru care nu a ajuns în centrul comunei el a răspuns că programul nu i-l fac alţii.  "Nu-mi faceţi dumneavoastră programul", spus Boc. El a făcut aceste declaraţii în localitatea Bogdan Vodă din judeţul Bacău, transmite Mediafax.

De altfel, premierul le-a explicat oamenilor din Bogdan Vodă că numărul locuinţelor modulare pe care Guvernul le are şi le poate pune la dispoziţie persoanelor evacuate din case este mai mare decât numărul caselor distruse în urma inundaţiilor. Până în prezent sunt 246 de case distruse de ape.

"Numărul de case modulare pe care îl avem este mai mare decât numărul caselor distruse în România în urma inundaţiilor", a declarat Boc.

UPDATE Autorităţile române cer sprijin european pentru limitarea efectelor inundaţiilor

Ministerul Mediului şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă centralizează necesarul de materiale şi echipamente pentru limitarea efectelor inundaţiilor. O listă preliminară urmează să fie transmisă în această seară Centrului de informare şi monitorizare de la Bruxelles.

UPDATE Bacău: Sinistraţii din Săuceşti cer referendum pentru schimbarea primarului. Autorităţile i-au lăsat baltă

Cei peste 2.000 de sinistraţi din comuna Săuceşti au fost uitaţi de guvernanţi. Premierul Emil Boc a refuzat să se întâlnească cu localnicii evacuaţi. Nici primarul comunei, Ştefăniţă Manea nu este de găsit. Localnicii au decis să facă referendum pentru schimbarea lui din funcţie.

UPDATE Elena Udrea a împărţit ciocolată copiilor din comuna Dorneşti, judeţul Neamţ.

UPDATE Băsescu a ajuns la Dorneşti, în jurul orei 15.30, unde inspectează un pod afectat de viituri. Podul se află pe DN 17 A, Rădăuţi-Siret. Un pilon a cedat şi se lucrează pentru devierea cursului râului Suceava, astfel încât să se poată lucra la pilonul afectat.

UPDATE Boc la Bacău: "Oamenii evacuaţi din case să stea liniştiţi pentru că bunurile le sunt păzite"

Boc a părăsit judeţul Bacău fără a mai ajunge şi la primăria comunei Săuceşti, localitate grav afectată de inundaţii, unde era aşteptat de localnici. El a declarat, la ieşirea din sediul şcolii din localitatea Bogdan Vodă, unde se strâng ajutoarele pentru sinistraţi, că prioritatea este în acest moment să nu fie înregistrate noi decese din cauza inundaţiilor. A doua preocupare a autorităţilor este asigurarea pazei bunurilor din casele din care au fost evacuate familiile afectate de inundaţii, a explicat Boc.

Premierul a subliniat că persoanele evacuate din locuinţe au asigurată hrana, adică pâine, conserve şi apă, dar şi pături. Boc a spus că pentru persoanele evacuate din case există două variante: să meargă la căminele unităţilor de învăţământ în Bacău, dacă vor să beneficieze de hrană caldă, sau să rămână în locurile în care au fost cazaţi, lângă case, unde pot primi hrană rece.

UPDATE Traian Băsescu a părăsit Pătrăuţiul şi se îndrepta spre Dorneşti, o altă comună afectată de inundaţii.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus localniciilor din Pătrăuţi ale căror case au fost distruse de inundaţii să înceteze acţiunea de scoatere a mâlului din locuinţe şi să încerce să recupereze "tot ce se poate", inclusiv cărămizi, pentru construirea de noi case în zone neinundabile.

Băsescu i-a cerut primarului să asigure oamenilor ale căror locuinţe au fost distruse de apele revărsate terenuri în zonele neinundabile pentru a-şi putea reconstrui locuinţele şi să le transmită oamenilor că "nu construieşte statul",  că "oamenii sunt cei care trebuie să-şi refacă locuinţele, ajutându-se unii pe alţii".

"Mare rugăminte: găseşte petice de pământ în zona neinundabilă", i-a spus Băsescu primarului din Pătrăuţi, adăugând că nu are sens să mai continue cu scoaterea mâlului din gospodării întrucât casele sunt distruse, ci trebuie să încerce să recupereze bunuri din acestea, inclusiv materiale de construcţie, în scopul construirii unor locuinţe noi, transmite Mediafax.

Când o femeie a venit plângând la şeful statului şi l-a întrebat ce să facă, Băsescu i-a răspuns: "Te muţi, te muţi mai sus. Nu mai construieşti aici. Recuperaţi ce se poate recupera din casă, că o să faceţi alta (...). O să vină materiale, bolţari, lemn şi faceţi unde vă dă primarul".

UPDATE Ministrul Mediului: "Duminică s-ar putea forma un nou ciclon, care va afecta mai ales Moldova"

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat astăzi că un nou val de ploi abundente ar putea afecta, duminică, în special judeţele din Moldova. El a spus acest lucru în timpul vizitei în localităţile afectate de inundaţii în Harghita, unde a remarcat că efectele inundaţiilor sunt în strânsă legătură cu defrişările masive făcute în ultimii ani.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea au ajuns, în jurul orei 14.30, la Pătrăuţi, localitate grav afectată de inundaţii. Cei doi, sunt însoţiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, inspectează casele distruse de inundaţii.

UPDATE În localitatea Săuceşti, judeţul Bacău, în aşteptatea premierului locuitorii i-au reproşat primarului că nu a alocat bani pentru consolidarea digului, desi i-a primit de la Guvern. Viceprimarul a încercat să aplaneze conflictul. Cum spiritele nu s-au calmat a fost solicitat sprijinul jandarmeriei.

Cel mai grav afectate de inundaţiile produse de revărsarea Siretului, care a înregistrat debite istorice, au fost judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău.

Au fost afectate 3.903 gospodării, anexe gospodăreşti, curţi şi grădini, 396 locuinţe şi 607 subsoluri,

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite