Geoană, mazilit în Senat: "Să mă bată Dumnezeu dacă îmi dau seama care este calculul din spatele acestei decizii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului
Mircea Geoană, preşedintele Senatului

PSD i-a retras luni, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, sprijinul politic şi vrea să-l pună, în locul acestuia, pe senatorul Titus Corlăţean. Geoană a calificat decizia drept una "complet aiurită".

UPDATE 20.15 Năstase explică mazilirea lui Geoană: "E important să ştii că soldatul nu întoarce arma asupra ta"

UPDATE 19. 20 Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda: "Schimbarea lui Geoană poate avea loc cel mai devreme lunea viitoare, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului". "Pentru grupul UDMR a fost o surpriză propunerea PSD, nu am ştiut cum să votăm, dar avem mâine o întâlnire a grupurilor reunite, unde vom decide poziţia noastră".

UPDATE 19.00 Geoană, la un pas de excluderea totală din PSD. Geoană nu a respectat o hotărâre a Biroului Permanent al PSD şi riscă, potrivit Statutului, excluderea din partid.

UPDATE 18.23 Glumiţele lui Geoană: "Declar deschisă şedinţa Senatului...era să zic american!". Social-democratul  a încercat luni seara să mimeze detaşarea şi chiar buna-dispoziţie la începutul şedinţei de plen, când colegii de partid au propus debarcarea sa. „Se vede că e încolţit!", a fost verdictul unor senatori din sală, care nu s-au lăsat păcăliţi de „glumiţele" lui Geoană.

UPDATE 18.00 Plenul Senatului, în care s-a cerut înlocuirea lui Geoană, a fost suspendat, luni, din lipsa cvorumului.

UPDATE 17.20 PSD a solicitat oficial, luni, în plenul Senatului înlocuirea lui Geoană din funcţie. Propunerea a fost făcută de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

UPDATE 17.15 PDL îl vrea pe Blaga la şefia Senatului. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, luni, că, dacă va fi confirmată prin vot propunerea de eliberare din funcţie a lui Mircea Geoană, şefia Senatului trebuie să revină PDL şi un nume care ar putea fi luat în calcul este cel al lui Vasile Blaga.

UPDATE 17.10 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat oficial că PSD a decis ca Titus Corlăţean să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar Mircea Geoană să preia şefia Comisiei de politică externă a acestui for legislativ.

UPDATE 17.00 Reacţia lui Mircea Geoană: O decizie complet aiurită!

"Este o decizie pripita şi nejustificată, are considerente interne, în partid, mai degraba decăt considerente strategice. Este o greseala strategica majoră. Nu negociez cu UNPR. Toate aceste neghiobii care se spun la adresa mea sunt total neadevarate. Este o decizie complet aiurită".

Citeşte aici declaraţia completă

UPDATE 16.10 Grupul parlamentar PSD din Senat s-a reunit, urmând să discute situaţia preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, la şedinţă fiind prezent şi preşedintele partidulului, Victor Ponta. Mircea Geoană participă la şedinţa de grup.

UPDATE 16.00 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat  că propunerea conducerii partidului către Mircea Geoană nu este ca acesta să demisioneze de la preşedinţia Senatului, ci să accepte "rocada" cu Titus Corlăţean. Întrebat cum îl vor convinge liderii PSD pe Mircea Geoană să accepte "rocada" propusă, Iliescu a răspuns: "Sper (ca Geoană - n.r.) să aibă inteligenţa minimă necesară". Întrebat ce decizie ar putea lua PSD dacă Geoană refuză propunerea, preşedintele de onoare al PSD a răspuns: "Vom vedea".

UPDATE 15.53  Titus Corlăţean a declarat că speră ca Geoană să accepte să plece benevol de la şefia Senatului, acest lucru fiind în interesul PSD şi al USL. Corlăţean a afirmat că analiza făcută de BPN al PSD a fost că, propunându-i-se lui Geoană să renunţe de bună voie la preşedinţia Senatului, "garantează o stare de linişte" în PSD şi în USL. "Nu este vorba de o chestie personală, eu aşa am perceput-o", a adăugat el. Întrebat cum îl va convinge PSD pe Geoană să renunţe de bună voie la a doua funcţie în stat, vicepreşedintele PSD a răspuns: "Sperăm ca Mircea Geoană să accepte această decizie, este în interesul partidului şi al USL. Cred că interesele personale şi agendele proprii nu au cum să prevaleze în faţa celor ale partidului şi ale USL".

UPDATE 15.27 Liderul PNL, Crin Antonescu, despre decizia PSD: " Ca aliaţi, nu putem decât să luăm act de hotărârea PSD şi să o susţinem. Poziţia de preşedinte al Senatului revine PSD, el poate decide cine e reprezentantul, noi ca aliaţi nu putem decât să susţinem. Momentan nu fac comentarii la persoană până când de decizia nu e oficială".

UPDATE 15.20 Victor Ponta la finalul şedinţei PSD: "Merg şi discut la grupul PSD din Senat cu domnii colegi şi pe urmă vă anunţ. Aici a fost un vot, urmează un vot şi la grupul de la Senat".

Varianta discutată presupune ca PSD să-l numească pe Titus Corlăţean în locul lui Geoană. Oferta către fostul lider al PSD include prelurea preşedinţiei Comisiei de politică externă a Senatului, condusă în prezent de Corlăţean. Corlăţean a confirmat, pentru "Adevărul", că liderii partidului i-au propus să-i ia locul lui Geoană.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu a venit la şedinţa Biroul Permanent al PSD.

Atac la Geoană

Mai mulţi membri ai PSD, printre care Miron Mitrea, Ion Iliescu şi unii senatori social-democraţi, l-au criticat, săptămâna trecută, pe Mircea Geoană, pentru atacurile la adresa unor lideri social-democraţi, dar şi pentru vizita făcută în SUA înainte de vizita pe care o aveau programată Victor Ponta şi Crin Antonescu la Washington. Ion Iliescu a cerut convocarea lui Geoană la o discuţie lămuritoare, mai mulţi membri ai BPN apreciind că ultimele declaraţiile ale acestuia ar pune în pericol unitatea USL.

Geoană a fost suspendat din PSD pentru şase luni, în decembrie 2010, imputându-i-se atunci că ar fi intenţionat formarea unei platforme critice în interiorul PSD.

Geoană, prezidenţialele şi "răutatea" lui Iliescu

Geoană a declarat, recent, că nu exclude o nouă candidatură la alegerile prezidenţiale, în urma unei competiţii în PSD şi că Ion Iliescu are o "răutate adunată în timp". Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, i-a spus lui Geoană să se ducă la PNL dacă vrea la prezidenţiale şi l-a îndemnat să se gândească mai bine înainte să facă afirmaţii legate de partid.

Ion Iliescu l-a criticat, luni, în Biroul Permanent al partidului, pe Mircea Geoană şi a cerut chemarea acestui în faţa conducerii partidului pentru a da explicaţii privind activitatea sa politică recentă.

Citeşte şi:

Geoană n-a făcut bine să-l atace pe Iliescu

Iliescu îl vrea pe Geoană la judecata BPN: "Să înveţe să respecte disciplina de partid"

Scandalul Geoană:

EXCLUSIV: Geoană trece la UNPR şi aduce 7 senatori şi 14 deputaţi

Scenariu: Geoană îşi face partid, PSD se rupe pe modelul UNPR

Geoană bagă zâzanie între greii PSD: Ponta se ia de Iliescu şi Năstase şi flutură Congresul

Geoană ar fi mers ieri cu UNPR şi PDL la discuţii cu FMI

Geoană explică furia lui Ponta: "Eu merg în America la fel cum merg la Dăbuleni"

Năstase explică mazilirea lui Geoană: "E important să ştii că soldatul nu întoarce arma asupra ta"

R. Turcan: Păcatele lui Geoană - nu şi-a prezentat omagiile lui Che Guevara de Bucureşti

Excluderea lui Geoană, în linie dreaptă: "Nu vă temeţi pentru mine"

Geoană: Dacă mi se garantează că sunt schimbat cu cineva din PSD, plec, dar este imposibil

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite