EXCLUSIV Geoană pregăteşte un nou partid "fără Iliescu şi fără comunişti". Trei şefi CJ şi 6 lideri din teritoriu, cooptaţi în proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului
Mircea Geoană, preşedintele Senatului

Mircea Geoană ar putea înfiinţa un nou partid de centru-stânga şi îşi doreşte să fie exclus din PSD, au declarat, pentru "Adevărul", surse apropiate preşedintelui Senatului.

Unul din numele vehiculate pentru noul partid este "Noua Stângă". Momentan se fac focus-grupuri în ţară pentru găsirea unui nume pentru noul partid. O altă variantă ar fi "PDSR", au declarat, pentru "Adevărul", surse social-democrate implicate în discuţiile privind noua structură.

Geoană neagă totul. Fostul lider PSD a scris marţi seară, pe pagina sa de Facebook, că "vreau să pun punct speculaţiilor". "Nu plec din PSD la niciun alt partid. Încetaţi cu prostiile!".

Neoficial însă, noul partid ar fi cooptat deja trei preşedinţi de Consilii Judeţene, unul din ei fiind şeful CJ Buzău Victor Mocanu. Pe lângă ei, ar merge cu Geoană şi alţi şase preşedinţi de filiale PSD din Moldova şi sudul ţării. În ceea ce priveşte parlamentarii, Geoană se bazează pe aproximativ 15 parlamentari, au declarat sursele apropiate de Geoană.

"Geoană se aşteaptă la excluderea din PSD. De fapt, şi-o doreşte. Îşi doreşte să fie exclus şi Vanghelie şi mai mulţi", au spus pentru Adevărul, sursele apropiate de Mircea Geoană, care au adăugat că Vanghelie este tentat de o colaborare cu Geoană în noul partid.

Aceleaşi surse au declarat pentru Adevărul că "lucrurile se precipită extraordinat de mult, de la minut la minut".

Unul din numele vehiculate că susţin noului partid al lui Geoană este deputatul Florentin Gust. Contactat de "Adevărul" şi întrebat cum comentează coagularea unui nou partid în jurul lui Mircea Geoană, deputatul PC a spus: "Eu sunt în USL. Dar Ponta şi Iliescu distrug această alianţă prin ceea ce au făcut ieri şi prin ceea ce au continuat să facă azi". "Construcţia politică USL are şansa să scadă sub 50% din cauza lui Ponta", a adăugat Gust.

"Fără Iliescu şi fără comunişti"

Din noua construcţie politică ar face parte membrii de partid nemulţumiţi de conducerea centrală a PSD şi mai ales de Ion Iliescu şi vechea gardă, comunistă, din PSD, au spus, pentru Adevărul, surse apropiate lui Geoană.

Acesta ar fi, de altfel, principalul mesaj pe care ar merge noua construcţie politică: "Fără Iliescu şi fără comunişti".

"Şpriţul" de la Ramada

Geoană a început încă din această primăvară să creioneze un nou partid, după o întâlnire de la hotelul Ramada în martie 2011.

Fostul preşedinte al partidului a fost acuzat în BPN că ar intenţiona, împreună cu câţiva apropiaţi, printre care parlamentarii Ion Toma şi Florentin Gust, formarea unui partid nou sau a unei platforme în interiorul PSD.

Adrian Năstase le-a spus membrilor BPN că Geoană, Toma, deputaţii Florentin Gust şi Radu Coclici, precum şi alţi apropiaţi ai lui Geoană din teritoriu s-ar fi întâlnit la începutul anului la Hotel Ramada.

La scurt timp senatorul Ioan Toma şi fostul secretar de stat de la Ministerul Muncii, Marius Lazăr au fost excluşi din PSD.

Discuţia de la Ramada, potrivit relatărilor din BPN, s-ar fi concentrat asupra iniţierii demersurilor de înfiinţare a unui nou partid, propunerea fiind făcută de Toma. Aceleaşi surse au declarat că, în BPN, Adrian Năstase ar fi arătat şi câteva formulare distribuite la Ramada, referitoare la identificarea tuturor membrilor PSD nemulţumiţi faţă de actuala conducere, inclusiv a celor care au plecat în ultima vreme din partid.

Mircea Geoană a spus în primăvară că nu s-a gândit să îşi facă un nou partid, ci doar a băut "un şpriţ" cu prietenii.

PSD s-a rupt în 2010 prin plecarea din partid a patru membri de bază ai PSD, care au format Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR).

Scandalul Geoană:

EXCLUSIV: Geoană a negociat trecerea la UNPR cu 7 senatori şi 14 deputaţi

Scenariu: Geoană îşi face partid, PSD se rupe pe modelul UNPR

Geoană bagă zâzanie între greii PSD: Ponta se ia de Iliescu şi Năstase şi flutură Congresul

Geoană ar fi mers ieri cu UNPR şi PDL la discuţii cu FMI

Geoană explică furia lui Ponta: "Eu merg în America la fel cum merg la Dăbuleni"

Năstase explică mazilirea lui Geoană: "E important să ştii că soldatul nu întoarce arma asupra ta"

R. Turcan: Păcatele lui Geoană - nu şi-a prezentat omagiile lui Che Guevara de Bucureşti

Glumiţele lui Geoană: "Declar deschisă şedinţa Senatului...era să zic american!"

Excluderea lui Geoană, în linie dreaptă: "Nu vă temeţi pentru mine"

Geoană: Dacă mi se garantează că sunt schimbat cu cineva din PSD, plec, dar este imposibil

Geoană, mazilit în Senat: "Să mă bată Dumnezeu dacă îmi dau seama care este calculul din spatele acestei decizii"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite