Propunerile lui Ponta: Mircea Duşa la MAI, Radu Stroe - Administraţie, Mona Pivniceru - Justiţie,Titus Corlăţean - Externe, Dan Şova - ministru pentru relaţia cu Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat o remaniere guvernamentală, prezentând propunerile Executivului pentru portofoliile de la Interne, Externe, Justiţie, Administraţie şi ministerul pentru relaţia cu Parlamentul.

Propunerile premierului:

MAI - Mircea Duşa

Ministrul delegat al Administraţiei - Radu Stroe

Ministrul de Externe - Titus Corlăţean

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul - Dan Şova

Ministrul Justiţiei - Mona Pivniceru

Principalele declaraţii:

Cabinetul actual este un cabinet cu mandat limitat, până în luna noiembrie. Viitoarea majoritatea parlamentară va decide următoarea structură a guvernului.

Avem de stabilit o guvernare stabilă, predictibilă.

Mi-aş fi dorit ca acest Guvern să meargă în această formulă până în noiembrie, dar au existat acţiuni ale lui Băsescu şi PDL. Aceste acţiuni au afectat suveranitatea poporului.

Guvernul trebuie să se adapteze noii situaţii prin luarea unor măsuri nu atât prin schimbarea de oameni, ci o schimbare clară de strategie.

Traian Băsescu a primit pe 29 iulie un verdit popular foarte clar.

Guvernul trebuie să dea un alt tip de mesaj populaţiei, dar şi partenerilor noştri. Un mesaj de stabilitate.

Agenda Guvernului trebuie să aibă reforme economice.

Guvernul României trebuie să iasă din logica de război în care de opt ani de zile.

Trebuie să începem reconstrucţia noastră ca ţară.

Românii vor decide în noiembrie dacă acest drum al reconstrucţiei a fost unul corect.

Am apreciat că deciziile trebuie luate rapid. În cursul zilei de astăzi, trebuie să-i prezint preşedintelui propunerile de remaniere.

Precizez că preşedintele Antonescu a acceptat aceste propuneri.

După procedurile pe care le avem de îndeplinit atât în cadrul partidelor noastre cât şi cele care ţin de publicarea în Monitorul Oficial, îmi doresc ca în cursul acestei seri să aibă loc ceremonia de învestire a noilor miniştri. e mâine dimineaţă să intrăm în activitatea normală desfăşurată de Guvern.

Ministrul Afacerilor Externe, domnul Marga, este o personalitate pe care o apreciez extrem de mult şi care cred că în continuare va reprezenta România numai în cel mai bun mod posibil în funcţiile pe care îmi doresc să le accepte în perioada imediat următoare.

Consider că atât dl Rus, cât şi dl Dobre şi-au făcut datoria în mod corect şi vreau să le mulţumesc pentru activitatea lor. Rămân doi oameni pe care îi apreciez şi pe care îmi permit să-i numesc şi "prieteni".

Mona Pivniceru nu este implicată politic, dar cu suficientă experienţă şi autoritate în domeniul juridic. Este un om cu autoritate şi cu independenţa de care este nevoie în aceste momente dificile, pentru că orice fel de propunere normală, raţională primeşte din partea domnului preşedinte suspendat Traian Băsescu şi a colegilor săi acuzaţii iresponsabile şi anormale.

Îmi doresc ca aceste ore de nesiguranţă să înceteze.

Cine sunt cei propuşi:

Mircea Duşa - Ministrul Administraţiei şi Internelor

Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, s-a născut în anul 1955 la Topliţa, jud.Harghita, iar în anul 1996, devine membru PSD. În prezent, ocupă funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Harghita. În legislatura 2004-2008, a fost deputat PSD, fiind ales pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR. Din 2008 şi până în prezent, este deputat, fiind ales în circumscripţiaelectorală nr.21 Harghita, pe listele alianţei politice formată din PSD şi PC. Mircea Duşa are o activitate intensă din poziţia de deputat. Din CV-ul depus pe site-ul Camerei Deputaţilor, reiese că în 152 de şedinţe, Duşa a luat cuvântul de 491 de ori. În plus, a iniţiat 49 de propuneri legislative şi a depus 12 moţiuni.

Titus Corlăţean - ministru de Externe

Ministrul de externe Titus Corlăţean s-a născut în anul 1968 la Medgidia. Între anii 2001 şi 2003, a ocupat funcţia de consilier al primului ministru pe probleme de politică externă. Între anii 2004 şi 2007 este ales deputat în Parlamentul României. Timp de un an (2007-2008), este membru în Parlamentul European. Din decembrie 2008, ocupă funcţia de senator, iar în mai 2012 este ales Ministrul Justiţiei. A absolvit facultatea de Drept, în cadrul Universităţii Bucureşti, având şi un doctorat în Drept, pe care l-a obţinut în noiembrie 2010. Are o bogată activitate publicistică, publicând mai multe lucrări în care este autor unic. Cunoaşte foarte bine limbile engleză şi franceză.

Radu Stroe - Ministrul delegat al Administraţiei

Radu Stroe s-a născut în anul 1949, în comuna Osoi (judeţul Iaşi). Până în decembrie 1989 a fost membru al PCR. În ianuarie 1990, se înscrie în PNL, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2000 este ales deputat PNL. În această calitate a făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ca membru şi apoi ca vicepreşedinte. La alegerile parlamentare din noiembrie 2004 a fost ales senator de Maramureş pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr (PNL-PD). În această calitate a făcut parte ca vicepreşedinte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (până în martie 2005). Timp de un an (2006-2007) a ocupat funcţia de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (în Guvernul Tăriceanu). Din anul 2010, este deputat de Bucureşti.

Dan Şova, ministrul care a negat Holocaustul

Noul ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova (39de ani), este de profesie avocat. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1995, iar în 2001a absolvit Facultatea de Istorie. Este doctor în drept din anul 2005, după susţinerea lucrării "Fiscalitatea aplicabilă societăților comerciale". A provocat un imens scandal în această primăvară, după ce a afirmat că datele istorice arată că pe teritoriul României nu ar fi avut de suferit nici un evreu în trecut.

Referitor la activitatea didactică, Şova este titular al cursurilor de Drept Fiscal European, Drept Fiscal Aprofundat şi Drept Financiar Public, din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Pe plan politic, este membru al PSD din februarie 2003. La alegerile parlamentare din 2008 a câştigat un mandat de senator într-un colegiu din judeţul Olt, devenind membru al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei.

Dan Șova a facut afirmații publice la data de 5 martie 2012, în care a negat existența pogromului de la Iași, din iunie 1941. „Datele istorice arată că, la Iaşi, au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană (...) Nu au participat soldaţi români. Este un lucru lămurit istoric", a declarat noul ministru, intr-o emisiune la Money Channel. Aceste declaraţii au stârnit critici din partea comunităţilor evreieşti şi a Institutul Național Elie Wiesel pentru studiul Holocaustului din România, care și-a exprimat indignarea și dezaprobarea fațǎ de afirmațiile lui Dan Șova.

După ce preşedintele PSD Victor Ponta l-a trimis într-o vizită la Muzeul Holocaustului din Washington, Şova şi-a schimbat radical punctul de vedere. "În urma studierii tuturor acestor materiale pot să vă spun cu certitudine, în acest moment fiind foarte bine informat cu privire la acest fenomen, că în România evreii au suferit o dramă uriaşă, care s-a concretizat în asasinate, deportări, confiscari de bunuri materiale, legi anti-evreieşti care au vizat eliminarea din viaţa social-politică, ştiinţifică şi culturală a cetăţenilor de origine evreiască", notează senatorul pe blog.




Mona Pivniceru, nominalizată la Ministerul Justiţiei: "Condiţia acceptării acestei funcţii a fost aceea ca Justiţia să-şi păstreze statutul independent de putere în stat"

Un judecător ieşean, propus de Victor Ponta la Ministerul Justiţiei

Miniştrii Victor Paul Dobre şi Ioan Rus şi-au dat demisia. Rus: Nu pot accepta ca MAI să fie părtaș la nerespectare legilor în România

Sever Voinescu: Dacă nu demisionează şi Victor Ponta, avem de-a face cu găsirea unui ţap ispăşitor

Antonescu: Existau motive ca Rus să demisioneze, care ţin de gestiunea referendumului

Gheorghe Flutur: Ce mă îngrijorează este faptul că Ioan Rus vorbeşte de presiuni care vin de la preşedintele interimar

Preda: E bine că Rus şi Dobre au înţeles pericolul în care se află instituţiile statului

Radu F. Alexandu: Demisiile lui Rus şi Dobre, mărturie a presiunilor la care au fost supuşi

Cristian David, vehiculat pentru MAI, iar Chelaru, la Administraţie

Reacția Sulfinei Barbu la dubla demisie din această dimineață, a lui Ioan Rus și Victor Paul Dobre: sper că profesioniştii din MAI vor rezista presiunilor politice

Blaga, despre demisiile miniştrilor: Rus şi Dobre n-au vrut să se mai facă presiuni asupra Evidenţei Populaţiei

Lăzăroiu: Rus a luat României şansa de a intra în Schengen

Igaş: Rus şi Dobre ar fi fost remaniaţi dacă nu şi-ar fi dat demisiile

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite