Ungureanu, alesul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost propus premier de preşedintele Traian Băsescu. El va cere votul Parlamentului în maximum zece zile.

Luni, 6 februarie 2012, ora 20.45 Ungureanu: "Intenţionez să folosesc experienţa MAE şi a SIE în eficientizarea guvernării"

Mihai Răzvan Ungureanu a făcut primele declaraţii în calitate de premier după anunţul desemnării sale, făcut de preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni, luni seară. Citeşte mai multe AICI

Vecinii despre premierul desemnat: „Este un om bun, serios,dar cam singur“

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost nominalizat, ieri, de preşedintele Traian Băsescu drept candidat la postul de premier, după demisia lui Emil Boc.

Propunerea lui Traian Băsescu, venită pe fondul scăderii în sondaje a lui Emil Boc, este menită să relanseze PDL în intervalul de zece luni până la alegerile parlamentare. În ultimul sondaj IMAS, Emil Boc avea o cotă de încredere de 7,3% iar PDL avea 15% intenţie de vot. Numele lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost vehiculat şi în contextul unei eventuale candidaturi la alegerile prezidenţiale din 2014, iar noua poziţie îi va oferi o platformă pentru această intenţie.

Averea ieşeanului Mihai-Răzvan Ungureanu, premier desemnat

Înainte de a deveni directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe din partea PNL  până în 2007, când a părăsit Palatul Victoria în urma unui conflict cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Motivul: Mihai Răzvan Ungureanu i-a transmis informaţiile despre reţinerea a doi muncitori români la o bază militară americană din Irak doar preşedintelui Traian Băsescu, nu şi premierului.

Citeşte şi:

Reacţia USL: Opoziţia va vota împotriva Guvernului Ungureanu, nu acceptă decât alegeri anticipate

VIDEO Interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu: „Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul"

Consultări cu scântei

Până la anunţul oficial, Traian Băsescu a chemat partidele politice la Cotroceni pentru a testa susţinerea pentru premierul tehnocrat, dublat de un guvern politic.

Liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au venit la Cotroceni pentru a cere alegeri anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu. Atât varianta propriei demisii, cât şi cea a anticipatelor au fost refuzate de Traian Băsescu. 

Varianta dorită de Traian Băsescu părea să fie susţinută 100% doar de PDL, partid care a anunţat că vrea un guvern condus de un tehnocrat, dar cu o componenţă politică. Celelalte partide din Coaliţie, UNPR şi UDMR, au pledat pentru un guvern cu premier politic.  

Lista noului guvern va fi prezentată, zilele următoare, în Parlament, şi va fi bazată pe actuala formulă PDL-UNPR-UDMR, „ascunsă" în spatele noului premier, care nu are carnet de partid.

Udrea nu pleacă din Guvern

Câţiva dintre membri actualului guvern se vor regăsi şi în noul Executiv. Este vorba, potrivit unor surse din PDL, de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, sau Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei. Influenţa Elenei Udrea în viitorul guvern a fost puternic contestată de prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde. „Ministerul Dezvoltării trebuie să-şi regăsească din atribuţii în teritoriu, prin descentralizarea resurselor la nivelul administraţiilor locale", a afirmat Frunzăverde.

Printre cei care ar putea fi schimbaţi se numără  ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care ar putea fi înlocuit de secretarul de stat Bogdan Drăgoi, artizanul succesului emisiunii cu obligaţiuni în SUA. Ar putea fi, de asemenea, schimbaţi, Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor,  Ion Ariton, ministrul Economiei, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, sau Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor. În tabăra UDMR, Marko Bela s-ar putea retrage din funcţia de vicepremier, în favoarea actualului ministru al Culturii, Kelemen Hunor.

Calcule parlamentare

Pentru instalarea noului guvern este nevoie de votul Parlamentului. La votul secret cu bile, noul Executiv ar trebui să adune 232 de voturi din partea celor 463 de senatori şi deputaţi. În prezent, coaliţia majoritară PDL-UDMR-UNPR-minorităţi se bazează pe 247 de voturi. Totuşi, în cadrul Coaliţiei au existat voci care au pus pe tapet problema riscului pe care îl presupune această procedură: dacă în Parlament „pică" două guverne la rând, se declanşează alegeri anticipate.

Cătălin Predoiu este premier interimar  Foto: petrică tănase



Cine este noul premier

Mihai Răzvan Ungureanu s-a născut la 22 septembrie 1968, la Iaşi. Şi-a obţinut doctoratul în Istorie Modernă în anul 2004. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe între 1998 şi 2001 şi titularul acestui portofoliu (2004-2007) în cabinetul Tăriceanu. La 26 noiembrie 2007, preşedintele Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

"Ministerul Dezvoltării trebuie să-şi regăsească din atribuţii în teritoriu, prin descentralizarea resurselor la nivelul administraţiilor locale."
Sorin Frunzăverde
prim-vicepreşedinte PDL

Cum se schimbă Guvernul

- În cazul demisiei prim-ministrului, situaţie în care încetează mandatul întregului Guvern, preşedintele României angajează consultări cu partidele reprezentate în Parlament, etapă desfăşurată ieri.
- Conform Constituţiei, şefului statului îi revine prerogativa desemnării unui candidat pentru ocuparea funcţiei de premier.
- Candidatul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu echipa ministerială şi cu programul de guvernare.
- Lista Guvernului şi programul se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere, iar votul de încredere se acordă cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor.
- Dacă premierul desemnat nu primeşte votul de încredere, preşedintele mai poate nominaliza încă un candidat.
- În cazul în care Parlamentul respinge şi această echipă, preşedintele României poate să dizolve Legislativul, după  consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

image

Filmul unei zile agitate

Ora 10.00 Premierul Emil Boc le-a transmis liderilor Coaliţiei că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului.
Ora 10.30 Emil Boc şi-a anunţat demisia într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Victoria.
Ora 12.00 Premierul Emil Boc a declarat că şi-a depus mandatul atât la preşedintele României, cât şi la Parlament.
Ora 12.30 Preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar.
Ora 13.30 Biroul Permanent Naţional al PDL a decis să susţină desemnarea unui premier tehnocrat.
Ora 14.30 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va susţine nominalizarea unui premier politic, care are şi va avea o responsabilitate politică, nu un om care vine din lumea finanţelor sau din cea a multinaţionalelor.
Ora 15.30 Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor parlamentare au început la Palatul Cotroceni, primii sosiţi fiind reprezentanţii minorităţilor, în frunte cu Varujan Pambuccian.
Ora 16.00 Întrevederea preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale s-a încheiat, consultările continuând cu delegaţia UNPR.
Ora 16.30 Liderii UDMR au stat aproape o oră la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, deşi, conform programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, întâlnirea trebuia să dureze 30 de minute.
Ora 17.30 Reprezentanţii USL au intrat la consultările de la Palatul Cotroceni, după ce şeful statului a purtat discuţii cu liderii UDMR.
Ora 17.40  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la Cotroceni, după consultările cu şeful statului, care au durat 10 minute, că USL i-a cerut lui Traian Băsescu demisia, iar acesta a răspuns că nu demisionează.
Ora 18.00 Liderii PDL au intrat la consultările cu şeful statului.
Ora 19.30 Coaliţia majoritară s-a reunite la sediul Guvernului.
Ora 20.00 Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Mihai Răzvan Ungureanu va fi nominalizat candidat pentru postul de premier.

Luni, 6 februarie 2012, ora 20.10: Preşedintele Traian Băsescu: Desemnarea lui Ungureanu ca premier a fost, "în principiu", agreată

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, luni seară, prim-ministru pe Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. Anunţul şefului de stat confirmă informaţiile transmise de "Adevărul" încă de duminică seară, potrivt cărora Ungureanu e favorit la funcţia de premier al României. Citeşte AICI declaraţiile şefului de stat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite