Cod galben de ninsoare, ploi şi polei pentru 23 de judeţe şi Capitală / Vremea bună revine după 16 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vântul puternic îngreunează sarcina drumarilor
Vântul puternic îngreunează sarcina drumarilor

Cu toate că România a ieşit de sub avertizarea de cod portocaliu, zăpada şi viscolul mai ţin închise nouă drumuri naţionale şi Autostrada Soarelui, pe sectorul Brăneşti-Drajna. ANM a anunţat că ia în calcul emiterea unei avertizări de cod galben de inundaţii, deaorece ninsoare va fi înlocuită de ploi.

UPDATE - ANM: Vremea bună în România va reveni după data de 16 februarie
    
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat astăzi că vremea bună în România va reveni după data de 16 februarie.

Şeful ANM a precizat că, odată cu intrarea în vigoare a Codului galben emis astăzi de meteorologi, s-ar mai putea depune un strat de zăpadă de 20 de centimetri, iar la jumătatea nopţii de miercuri spre joi precipitaţiile se vor transformă din zăpadă în ploaie, relatează Agerpres.

"La jumătatea nopţii (de miercuri spre joi - n.r.), precipitaţiile se transformă din zăpadă în ploaie. O oră sau două va fi polei sigur. După care, va fi ploaie, cu cantităţi importante. La munte, până la 800 de metri, va fi ploaie cu cantităţi însemnate, ducând până la 40 de litri pe metrul pătrat. Deci, jumătate (din precipitaţii - n.r.), să zicem, sub formă de ninsoare, jumătate sub formă de ploaie", a spus Sandu, la videoconferinţa cu prefecţii din zonele avertizate cu Cod galben, convocată de primul ministru Emil Boc..

Potrivit acestuia, după expirarea atenţionării de Cod galben, adică joi la ora 20,00, va exista o pauză până vineri la ora 15,00, după care începe procesul invers.

ncepe cu ploaie şi se transformă în zăpadă. Duminică o pauză şi luni se repetă. Vreme bună în România va fi după data de 16 februarie. Până atunci, aşa o vom ţine. Aceleaşi fenomene sunt în Bulgaria şi în Iugoslavia. Să nu înţeleagă cineva că este o vreme specifică României", a subliniat directorul ANM.

UPDATE Premierul Emil Boc le-a transmis prefecţilor din judeţele vizate de cod să îşi desfăşoare activitatea mai mult pe teren şi nu în birou, pentru a superviza luarea măsurilor necesare în aceste situaţii de urgenţă.

UPDATE: ANM a emis o avertizare de cod galben de ploi,ninsori şi polei pentru 23 de judeţe din ţară şi Capitală. Avertizarea intră în vigoare din după-amiaza zilei de 10 februarie ora 15.00 şi este valabilă până în seara zilei de 11 februarie ora 20.00.

Meteorologii anunţă că, în această perioadă, vor fi precipitaţii însemnate cantitativ care local vor depăşi 20 l/mp în Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei, iar în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Orientali 40 l/mp.

"Precipitaţiile vor fi la început mai ales sub formă de ninsoare, iar în cursul nopţii şi al zilei de joi se vor transforma în lapoviţă şi ploaie îndeosebi la câmpie şi deal.  Local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, dar mai ales la munte unde la rafală se pot depăşi 90-100 km/h", se arată în comunicatul ANM.

Galaţi: Atenţionare cod galben din nou. Sunt prognozate precipitaţii însemnate cantitativ, polei şi intensificări de vânt

UPDATE: Elevii din învăţământul preşcolar şi clasele I - VIII vor reveni mâine în sălile de clasă. Mai multe detalii aici

ANM ia în calcul emiterea unei averizări de cod galben de inundaţii

Citiţi şi: Focşani: Trei drumuri sunt închise de aproape o săptămână

Ninsoarea şi viscolul vor fi înlocuite de ploi. Meteorologii iau deja în calcul emiterea unei avertizări de cod galben de precipitaţii pentru sudul şi estul ţării, începând de miercuri după amiază, a declarat, marţi, pentru Realitatea TV, Aurora Bell, director de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Galaţi: 28 de segmente de drumuri judeţene sunt în continuare blocate

Ultima oră: De mâine, se reiau cursurile în şcoli şi licee

Ultima oră: 12 segmente de drumuri judeţene sunt în continuare blocate

"Este posibil ca în jurul prânzului să emitem o atenţionare cod galben de precipitaţii, pentru sudul ţării, dar care se va extinde spre est. Ar putea exista pericol de inundaţii, dar şi de avalanşe", a spus Bell.

ANM a anunţat precipitaţii mixte de lapoviţă şi ninsoare în sud-estul ţării, începând de miercuri,  predominat în Banat şi Oltenia şi în zona de deal si munte, dar care se vor extinde de miercuri după amiază, în zonele joase, în sudul ţării, inclusiv în Capitală şi se vor tranforma în ploi.

Mai multe detalii despre prognoza meteo din perioada imediat următoare citiţi aici.

Cu toate că România a ieşit de sub avertizarea de cod portocaliu, zăpada şi viscolul mai ţin închise nouă drumuri naţionale şi Autostrada Soarelui, pe sectorul Brăneşti-Drajna.

Edilul Capitalei le-a dat firmelor de deszăpezire cinci zile la dispoziţie să scoată zăpada din Capitală şi a precizat că o prioritate este eliberarea de zăpadă a staţiilor de RATB.

Boc, nemulţumit de cum s-a făcut deszăpezirea

Plecat în inspecţie pe drumurile patriei, premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de acţiunea de deszăpezire.

Şeful Guvernului a declarat că ar trebui să existe o mai mare rigurozitate cu privire la firmele participante la licitaţiile care au ca obiect de contract activitatea de curăţşare a drumurilor publice de zăpadă.

Boc a inspectat azi noapte Autostrada Soarelui şi drumul naţional care leagă Bucureştiul de Giurgiu.

"N-ai voie sa participi la licitaţie dacă nu prezinţi un standard minimal de utilaje care să facă faţă lucrărilor pe autostradă sau arterele mari. Nu sunt mulţumit din punctul de vedere al modului de pregătire al lucrărilor. Ce am văzut pe autostradă m-a nemultumit din punct de vedere al utilajelor de acolo.  Mă aşteptam să găsesc cum am văzut în străinătate, utilaje mare care să poată face faţă la zăpadă de 20 cm", şi-a arătat nemulţumirea Emil Boc.

Primul ministru a dat cu ochiii de cozile făcute de camionele care aşteptau să pornească spre Vama Giurgiu, deoarece au existat restricţii de circulaţie pentru maşinile cu tonaj mai mare de 3,5 tone.

Anulări de trenuri

Compania feroviară de călători au anulat încă de iri mai multe trenuri, deoarece circulaţia feroviară se realizează în continuare cu dificultate, în condiţii de iarnă.

Este vorba de trenurile personale 7039, 7002, 7003, 7006, 7007, 7010, 7011, 7015, 7018, 7019, 7022, 7023, 7026 Bucureşti Nord - Baloteşti şi retur. Trenurile pe această relaţie vor circula la o cadenţă de două ore (în loc din oră în oră); trenurile personale 8202 şi 8201 Constanţa - Buzău şi retur; trenurile personale 8671 şi 8674 Medgidia - Negru Vodă şi retur.

Călătorii sunt sfătuiţi ca înainte de a porni la drum să se informeze asupra mersului trenurilor.

VIDEO Trenul disperării: 70 de oameni au fost izolaţi în câmp timp de zece ore (FOTOGALERIE)

Zeci de drumuri judeţene sunt în continuare blocate

-26 de drumuri judeţene din Galaţi sunt blocate pe diverse porţiuni, iar 26 de localităţi din mediul rural sunt izolate în urma căderilor de zăpadă din cursul nopţii, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, subcomisar Cristina Tatulici.

-"Cinci drumuri judeţene şi o porţiune din drumul naţional 22D, între localităţile Măcin şi Cerna, sunt blocate iar pe drumul naţional 22 Tulcea-Bucureşti, în apropiere de Topolog, există premisele apariţiei poleiului, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea (IPJ), Daniela Condrea, citată de Agerpres.

-17 drumuri judeţene continuă să fie închise şi în Buzău, de peste 48 de ore, iar noi restricţii de circulaţie au fost instituite pe DN 10 Buzău-Braşov, pentru autovehiculele mai grele de 3,5 tone.

Lista drumurilor închise, potrivit Infotrafic.

• în judeţul Ialomiţa: DN2A Slobozia – Urziceni, DN2C Slobozia – Buzău;

• în judeţul Buzău: DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN2B Buzău – Brăila(traficul este întrerupt pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5t) şi DN2C Costeşti – Padina;

• în judeţul Vrancea: DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti;

• în judeţul Teleorman: DN51A Zimnicea – Piatra, DN65E Roşiori de Vede – Furculeşti, DN65A Turnu Măgurele – Roşiori de Vede;

• în judeţul Galaţi: DN24D în zona Crăieşti;

• în judeţul Călăraşi: DN3 Lehliu – Călăraşi, DN41 Olteniţa – Daia.

Autostrada A2 rămâne închisă pe segmentul Bucureşti – Drajna.

Cetăţeni ruşi, blocaţi de viscol la Galaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite