DEZBATEREA „ADEVĂRUL” Verdict: referendumul nu este valid. Ce părere aveţi despre decizia Curţii Constituţionale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională s-a reunit în această dimineaţă  şi a decis, după o şedinţă de două ore, că nu s-a întrunit cvorumul la referendum. Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de preşedinte. Reacţiile din lumea politică românească şi internaţională nu au întârziat. Care este părerea ta referitoare la evenimentele de azi?

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că procedurile de organizare a referendumului au fost respectate, însă n-a fost întrunit cvorumul necesar. În baza acestei constatări şi respectând legea privind organizarea referendumului, Curtea a decis invalidarea referendumului. De la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile ca preşedinte al României. „A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.

Preşedintele Executivului European, Jose Barroso, i-a transmis de acum 11 zile premierului român Victor Ponta, ca toate părţile - lideri şi partide politice - să respecte pe deplin decizia Curţii Constituţionale a României, oricare ar fi ea. Ambasada SUA la Bucureşti afirmă că decizia Curţii Constituţionale de marţi privind referendumul din 29 iulie "vorbeşte de la sine".

Liderul socialiştilor europeni din Parlamentul European Hannes Swoboda a reacţionat după decizia CCR de invalidare a referendumului şi a precizat că decizia Curţii trebuie acceptată. Există o decizie politică a poporului român care este împotriva lui Băsescu însă, din punct de vedere legal, această decizie nu este validă. Trebuie să acceptăm acest lucru", a transmis Swoboda pe contul său de Twitter.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat drept firească decizia de marţi a Curţii Constituţionale privind referendumul, care, în opinia sa, ar fi putut fi luată încă din 2 august, „dacă nu ar fi fost vasta operaţiune de intoxicare a Curţii de către instituţiile statului deturnate de USL". „Salut deciziile Curţii de a scurta termenele de la 12 septembrie la 31 august şi apoi la 21 august, semn că a dorit să pună capăt crizei politice în care a fost antrenată fără voia ei şi pe care ar fi putut să o prelungească", a scris Mihai Răzvan Ungureanu pe Facebook.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că liderul PNL Crin Antonescu nu ar trebui să părăsească viaţa politică şi nici Partidul Naţional Liberal. "Dar de ce să părăsească viaţa politică? Cum să părăsească Crin Antonescu viaţa politică când 90% dintre români i-au dat dreptate, dintre cei care s-au prezentat la vot?. Şi, mai mult decât atât, conform bunului simţ aritmetic referendumul a fost valid", a afirmat Haşotti.

Ministrul Radu Stroe consideră că membrii CC nu ai aplicat legea: "trebuie să constatăm cu regret că membrii CC nu sunt capabili să se debaraseze de problematica politică, nu sunt capabili să citească şi să aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit să doarmă sub cap, dar mai grav nu sunt capabili să fi luat în consideraţiune votul celor 8,5 milioane de oameni", a spus Radu Stroe, la sosirea la sediul PNL.

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat că prin decizia Curţii Constituţionale „s-a făcut dreptate", iar „lovitura de stat a eşuat". „S-a făcut dreptate: referendumul a fost invalidat. Lovitura de stat a eşuat", a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Dezbaterea “Adevărul”

Iată ce reacţii au avut cititorii noştri din comunitatea facebook la declaraţiile zilei:

Unii cititori şi-au exprimat nemulţumirea faţă de întârzierea deciziei finale. „În sfârşit s-a ajuns la o concluzie. Grea e politica!”, notează un membru al comunităţii noastre facebook.

Alţii au salutat verdictul Curţii Constituţionale. Un utilizator nota „scorul” deciziei: „bravo CCR !!! Referendumul a fost invalidat cu 6 - 3 !!! :)”, scria el.
Alţi utilizatori facebook încearcă să anticipeze efectele decizei anunţate azi. „Acum e de văzut dacă Antonescu îşi va da demisia, asa cum a promis”, scrie unul dintre aceştia. „Va fi un circ total. Economia va fi în cădere liberă într-un climat extern şi aşa nesigur. Un razboi al orgoliilor, plătit de popor, ca mai toate care au avut loc. Asistăm la o erodare a valorilor, nu mai există demnitatea de a te retrage când jumatate de popor nu te vrea, nu există verticalitate şi respect faţă de 8 milioane de oameni. Războiul nervilor şi hrănirea duşmăniei!”, scrie un alt utilizator al reţelei de socializare.

Alţii însă şi-au exprimat dezamăgirea şi scepticismul faţă de evenimentele ultimelor luni. Iată ce scriu ei: „mizerie de ţară...ne meritam soarta!”; “Tipic, epic, şi era de aşteptat”; „şi uite unde se duc banii României, degeaba…”. Un alt cititor ne-a lăsat următorul mesaj: “oare se va termina aşa de uşor cacialmaua asta?!?! Eu sincer nu cred! Îmi vine greu să cred că vreo parte va accepta înfrangerea...”

Vino şi tu în comunitatea noastră Facebook, întră în dialog cu ceilalţi cititori şi fă-ţi cunoscut punctual de vedere!

Toate informaţiile în legătură cu verdictul asupra referendumului, în linkurile de mai jos:

CCR a decis: Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Zegrean: Curtea a constatat că referendumul e valid în privinţa organizării, dar nu a fost cvorum

Prima reacţie a lui Crin Antonescu după aflarea deciziei CC de invalidare a referendumului: Este o hotărâre nedreaptă. Nu mă retrag din politică

Primele declaraţii ale lui Victor Ponta după invalidarea referendumului: Ca premier, nu voi accepta nicio nouă interferare a lui Traian Băsescu

Bruxelles: Aşteptăm ca toţi liderii şi toate formaţiunile politice să respecte decizia CCR în privinţa referendumului din România

Ambasada SUA: Decizia Curţii Constituţionale vorbeşte de la sine

PDL: E momentul ca forţele politice să coopereze. Românii înaintea politicii, solidaritate înainte de toate!

Stroe: Membrii CCR nu sunt capabili să aplice legea

Borbely: Decizia CC trebuie respectată; Ce s-a întâmplat e un semnal că nu mai putem merge aşa

Când se întoarce Traian Băsescu la Cotroceni?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite