Primele declaraţii ale lui Victor Ponta după invalidarea referendumului: Voi propune Parlamentului o amplă reformă constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, de al Palatul Cotroceni, că decizia CC de invalidarea a referendumui este ilegală pentru că nu ţine cont de Legea 370.

În urmă cu câteva minute a plecat de la sediul Guvernului actualul preşedinte interimar, Crin Antonescu.

La începutul conferinţei, Ponta a exprimat poziţia Guvernului şi a lui, ca prim-ministru, referitor la decizia CCR, decizie care speră să pună capăt acestei crize politice, adăugând că vrea să de un mesaj de stabilitate şi de încredere în "viitorul nostru ca popor".

Citeşte şi: Prima reacţie a lui Crin Antonescu după aflarea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului

"Decizia e ilegală, nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice, împotriva legilor acestei ţări şi împotriva voinţei cetăţenilor acestei ţări. Este foarte clar că referendumul din 29 iulie a reconfirmat voinţa poporului român şi a fost un succes pt cei care cred în democraţie şi pt cei care cred că trebuie să-şi exprime în mod democratic, prin vot".

"Guvernul are obligaţia să respecte această voinţă". "O vom respecta şi implementa".

"Guvernul trebuie să fie un Guvern al cetăţenilor români şi al României, nu al unor jocuri de culise şi al unor proceduri".

"Am comunicat tot ceea ce Curtea ne-a cerut prin 3 adrese succesive. De fapt, nu s-a dorit niciun moment a se afla câţi români sunt în acest moment, dar nu aceasta a fost precouparea CCR"."Preocuparea CCR a fost de a mai convinge o doamnă judecător să intre în jocurile lui Băsescu".

"Guvernul USL va continua să-i apere pe cetăţenii României de regimul Traian Băsescu şi de reprezentanţii regimului lui Traian Băsescu, care s-au comportat ca un regim opresiv împotriva poporului român".

"Să oprim furturile oamenilor lui Traian Băsescu şi să construim pentru România un viitor fără Traian Băsescu".

"Ne vom prezenta la alegeri ca Uniune, cu un program început la 7 mai şi care trebuie să continue după această perioadă în care s-a dovedit că în România nu funcţionează regulile democratice, voinţa poporului poate fi înfrântă de i Traian Băsescu, de un singur om, care şi-a construit un sistem de protecţie din instituţiile statului".

Ponta a anunţat o "amplă reformă constituţională", cu atribuţii mult mai clare ale preşedintelui, Parlamentului, Guvernului şi cu un sistem de control între puteri.

"Să găsim toate metodele democratice pt ca tragedia produsă poporului român de către Traian Băsescu să nu se mai poată petreacă. În rest, trebuie să ne facem datoria faţă de oameni şi să-i apărăm de regimul antidemocratic al lui Traian Băsescu".

"Trebuie să ne gândim la o un model de societate în care un singur om să nu poată câştiga în faţa a opt milioane de oameni".

"Guvernul USL n-are niciun fel de datorie faţă de Traian Băsescu".

"Faţă de Parlament şi faţă de cei cărora le vom cere votul nu voi accepta niciodată ca domnul Traian Băsescu să fie, aşa cum a fost până la 7 mai, să fie şi preşedinte şi şef al Guvernului şi şef al judecătorilor".

"Sunt convins că Băsescu îmi va scoate dosare de acum 20 de ani, îmi va face dosare penale".

"Faptul că declaraţiile iresponsabile ale lui Traian Băsescu împotriva României, calomniile şi mizeriile împotriva României, evident că au afectat şi imaginea României şi poziţia pe pieţele financiare".

Despre o nouă suspendare: "Ne vedem la USL şi discutăm acolo. Ca premier, nu voi accepta nicio nouă interferare a lui Traian Băsescu".Despre cvorum: "Este foarte clar că în acest moment tăiesc sub 15 milioane de români cu drept de vot şi că voinţa lor a fost de schimbare a lui Traian Băsescu. Este o decizie nedreaptă şi incorectă.Pe baza legii, acele liste electorale permanente n-au mai fost actualizate din 2009".

Întrebat dacă are să-şi reproşeze ceva: "Dacă aş fi ştiut atunci că acceptarea de mine şi de către Antonescu a cvorumului de 50 plus 1 va fi interpretat aşa de Băsescu, n-aş fi făcut asta. Da, regret că ne-am lăsat toţi folosiţi de nişte oameni nedrepţi! Îmi menţin în totalitate faptul că preşedintele nu are capacitatea de a coabita, iar eu nu sunt sclav. Când vrea sclavi îi găseşte. Eu nu sunt nici Blaga, nici Boc".

"Tot ceea ce mi-am asumat faţă de domnul Barroso am respectat".

"Nu e adevărat că ne grăbim să o schimbăm pe doamna Kovesi. Ceea ce este adevărat este că mandatul domnului Morar s-a terminat, al doameni Kovesi s-a terminat. Am promis un proces transparent. Mâine, o petiţie vis-a-vis de abuzurile făcute de procurori, o petiţie să înceteze persecutarea oamenilor care au votat, semnată de un grup de intelectuali oneşti, printre care şi domnul Constantinescu".

Despre posibile proteste: "După cum aţi văzut şi astăzi, orice fel de proteste au fost autorizate, au fost paşnice şi mă bucur că nu au fost niciun fel de incidente".

Revizuirea Constituţiei: "Guvernul are acest drept. Trebuie să stabilim ca CCR să fie depolitizată. În acest moment, deciziile ei sunt pur politice".

Despre decizia CCR: "Este ilegală pentru că nu ţine cont de legea indicată de dânşii, Legea 370".

Mesaj către cei 8,5 mil de români care şi-au exercitat dreptul democratic de a vota: "Nu vor fi pedepsiţi de instituţiile represive ale statului şi părerea lor contează şi în noiembrie".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite