Vama Siret, maşină de făcut bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La graniţa dintre România şi Ucraina, contrabanda cu ţigări se făcea cu ajutorul poliţiştilor de frontieră în schimbul unor şpăgi. Investigatori sub acoperire, monitorizări audiovideo şi şase luni de filaj au dus la darea în vileag a corupţiei aproape instituţionalizate de la Vama Siret din judeţul Suceava.

Citiţi şi : Suceava: Şpaga de la Vama Siret ajungea în buzunarele a o treime din poliţişti. În 6 ore se strângeau şi 25.000 de lei.

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

La Vama Siret, luarea de mită nu era, conform DNA, sporadică, ci un adevărat proces coordonat şi organizat ierarhic în care fiecare poliţist şi lucrător vamal avea un rol bine determinat, primind „recompense" în funcţie de contribuţia la comiterea faptei.

EXCLUSIV Caracatiţa în care a intrat "şpaga AC/DC"

Astfel, 59 de poliţişti de frontieră, patru vameşi şefi de tură şi însuşi şeful Punctului de Trecere Frontieră Siret, comisarul-şef Aurel Anea, au fost prinşi de procurorii anticorupţie în „caracatiţa" şpăgilor de la vamă. Din cele 64 de persoane, 59 au fost propuse pentru arestarea preventivă, iar cinci dintre ele vor fi cercetate în libertate din motive medicale.

Investigatori sub acoperire

Pentru a dovedi faptele de corupţie de la Vama Siret, anchetatorii au introdus în acea zonă doi investigatori sub acoperire, unul dintre ei - Mădălin Ionescu - fiind numit chiar şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Aceştia au constatat că unii poliţişti de frontieră cereau direct şpaga, iar în cazul în care erau nemulţumiţi de sumele primite îşi arătau vădit nemulţumirea şi, mai mult, îi ameninţau pe cei care doreau să treacă graniţa cu mai multe cartuşe de ţigări că le va controla bagajele „la sânge".

Alţi poliţişti încercau să disimuleze luarea de mită: verificau sub birouri paşapoartele în care le era livrată şpaga, ascundeau bancnotele în palmă sau le băgau cu gesturi rapide în buzunarele interioare ale hainelor.

Bani cu sacoşa

Camerele de supraveghere instalate de SRI în zona Vămii Siret au surprins faptul că poliţiştii de frontieră - care îşi desfăşurau activitatea în tonetele de intrare şi de ieşire din ţară - primeau mită în mod repetat. De altfel, poliţiştii de frontieră numeau aceste tonete „maşini de făcut bani". Imaginile audiovideo îi arată aranjând teancuri de bancnote şi împărţind banii între ei. Au fost situaţii în care nemulţumirea era vădită: „Astăzi, slab... N-o mers bine. Erau perioade când plecam acasă cu sacoşa cu bani. Băgai 20 de bus-uri, aveai 2.000 de dolari". Au existat situaţii în care poliţiştii de frontieră se consultau între ei dacă să ia sau nu şpagă pentru a nu exista vreun risc.

„Nu vând ţara aşa de ieftin"

Mai mult, obişnuinţa cu care se lua mită la Vama Siret devenise aproape subiect de glumă, ca-n bancurile în care vameşii se întreabă între ei ce cadou să-i ia unui coleg, iar răspunsul vine aproape firesc: „Îl lăsăm singur pe tură". „La zece cartuşe îmi pune trei sute de mii. Dă-i în p...a mea! Să se ducă înapoi! Dar ce? Eu nu vând ţara aşa de ieftin!!!", glumea agentul-şef Cristian Filipoaia într-o discuţie, interceptată la 6 decembrie 2010, cu agentul Elena Agapi.

Unii poliţişti nu mai luau mită oricum, oricât şi de la oricine. Astfel, investigatorul sub acoperire Gabriel Preda a primit o lecţie despre cum să ia şpaga: „Tu, când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii... Acela, pac, aha". El a fost învăţat să se uite la data paşaportului, la regiunea ţării din care provine mituitorul, astfel încât, când pune mâna pe bani, să ştie „pentru ce o face": „Adică tu când ai pus mâna să ştii, frate, pentru ce...", l-a sfătuit agentul Cristian Nicolovici pe Gabriel Preda.

În Vama Siret se ştia exact cuantumul şpăgii care trebuia primită în funcţie de marfa trecută prin punctul de frontieră. De exemplu, pentru 30 de cartuşe de ţigări, şpaga era de 100 de lei. Pe lângă bani, vameşii mai cereau şi alte bunuri - ţigări, cafea, băutură, prăjituri şi chiar usturoi. Poliţistul Sorin Strungar i-a cerut unei persoane care trecea frontiera în România o sticlă de votcă pentru colega sa Ramona Costiuc: „Dar aveţi mai multă? Să nu vă iau de la gura copiilor".

Şpaga, colectată de şef din oră-n oră

Banii strânşi de lucrătorii de poliţie erau colectaţi din oră-n oră de către şeful de tură sau de către un alt poliţist pentru a nu fi depistată şpaga în cazul unui control. Banii erau „predaţi" fie simulând o strângere de mână, fie pe întuneric. De obicei, şpăgile erau ascunse într-o căciulă şi în dulapurile din incinta Laboratorului Criminalistic, iar la finalul programului fiecare îşi primea „partea": un poliţist care lucrase pe tura respectivă la tonetă primea între 1.000 şi 2.000 de lei.

Unele ture erau mai productive decât altele. De altfel, „bătaia" pe un post la frontieră era bine-cunoscută: „Să fii vameş e ideal. Tu îţi dai seama să faci un an numai intrare? Ca vameş? Păi, după aia, poţi să-ţi dai demisia, mă.(...) Foştii vameşi au făcut milioane de euro, fără să se deranjeze nici dacă era DNA-ul lângă ei", spunea unul dintre poliţiştii de frontieră arestat în acest dosar.

Citiţi şi:

Vameşii şi poliţiştii săltaţi la Siret strângeau mita cu găleata. Şpaga era împărţită de superiori (UPDATE)

Partea şefului

Şeful Punctului de Frontieră Siret, comisarul-şef Aurel Anea (foto), este acuzat că, în perioada 27 decembrie 2010-7 ianuarie 2011, a luat 23 de şpăgi, plecând zilnic acasă cu minimum 1.500 de lei. Conform DNA, a lua mită în mod repetat pentru a nu face controale la frontieră şi pentru a nu urmări respectarea legii de către angajaţii Vămii Siret. Pentru a nu „deranja" cuibul poliţiştilor şpăgari, Anea îşi primea partea cu regularitate. „Să fie bine, să nu fie probleme. Liniştea e cea mai importantă, obrazul subţire cu cheltuială se ţine", spuneau subalternii lui Aurel Anea înainte de a-i înmâna acestuia şpăgile. Potrivit principiului „dacă nu sunt cu noi sunt împotriva noastră şi atunci nu mai au de unde să mănânce", Anea a stabilit ca patru şefi de tură la vamă să-i dea lui 3.500 de lei pe zi. Banii îi împărţea cu celălalt şef al punctului de frontieră, Mădălin Ionescu - fără să ştie că acesta era investigator sub acoperire.

image

Sechestru

DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri găsite la vameşi şi poliţişti de frontieră. Astfel, la locuinţa poliţistului Iulian Radu, anchetatorii au găsit nu mai puţin de 1.335 de litri de motorină, dar şi zece cartuşe de ţigări de contrabandă şi zeci de sticle de vodcă de provenienţă ucraineană. De asemenea, DNA a pus sub sechestru peste 100.000 de euro şi peste 100.000 de lei, bani găsiţi în locuinţele celor cercetaţi. Procurorii subliniază că: „inculpaţii au transformat o instituţie a statului într-o întreprindere de făcut bani. Faptele lor au permis ca zona de nord-vest a ţării să fie inundată de produse sustrase accizării, punând în pericol economia naţională“.

Din 64 de cercetaţi, 29 au sub 35 de ani

Lista învinuiţilor

- Adrian Grosu (25 de ani)
- Andrei Ciobanu (26 de ani)
- George Slevoacă (26 de ani)
- Florin Matei (26 de ani)
- Simona Andrenoiu (26 de ani)
- Mihaela Neamţu (27 de ani)
- Valentina Sauciuc (27 de ani)
- Bogdan Rurac (28 de ani)
- Elena Agapi (28 de ani)
- Olivia Mandiuc (28 de ani)
- Adrian Mudrac (29 de ani)
- Gheorghe Neamţu (29 de ani)
- Silviu Pomohaci (29 de ani)
- Vasile Sasu (29 de ani)
- Dumitru Zebreniuc (30 de ani)
- George Ungureanu (30 de ani)
- Vasile Bălici (30 de ani)
- Ramona Costiuc (31 de ani)
- Teodor Nicolovici (31 de ani)
-Daniel Barbă (32 de ani)
- Iulian Radu (33 de ani)
- Gheorghe Pavlovici (33 de ani)
- Lucian Pintilii (33 de ani)
- Romis Luchean (33 de ani)
- Adrian Holca (34 de ani)
- Cristinel Ţiprigan (34 de ani)
- Florin Macovei (34 de ani)
- George Jacotă (34 de ani)
- Vasile Secrier (35 de ani)
- Florin Sticleţ (36 de ani)
- Sorin Sumanariu (36 de ani)
- Loghin Timoci (37 de ani)
- Manuel Costache (37 de ani)
- Traian Hai (37 de ani)
- Daniel Grigoraş (38 de ani)
- Florin Lupu (38 de ani)
- Nicu Schipor (39 de ani)
- Dănuţ Neagu (40 de ani)
- Gheorghe Lavric (40 de ani)
- Ionel Gîză (40 de ani)
- Mihaela Cosic (40 de ani)
- Adrian Iuga (42 de ani)
- Alexandru Posmangiu (42 de ani)
- Sorin Şcladan (42 de ani)
- Toader Ilieşi (42 de ani)
- Daniela Căpăţînă (43 de ani)
- Simion Coroliuc (43 de ani)
- Sorin Strugar (43 de ani)
- Fănel Rădăcină (43 de ani)
- Vasile Chirilă (43 de ani)
- Virgil Jităriuc (43 de ani)
- Mihai Tocilă (44 de ani)
- Radu Lucanu (44 de ani)
- Elena Cozminiuc (45 de ani)
- Ilie Cozmei (45 de ani)
- Rodica Nichiforiuc (45 de ani)
- Viorel Ruşte (46 de ani)
- Aurel Anea (47 de ani)
- Doru Andrişan (47 de ani)
- Cristian Filipoaia (48 de ani)
- Ilie Zahariuc (48 de ani)
- Vasile Simota (48 de ani)
- Marcel Coroi (49 de ani)
- Lazăr Ungureanu (56 de ani)

„Ceapa ta de drac! Mai pune 50 de euro"

Agentul-şef principal Dorel Chirilă a fost filmat ,,când colecta, din oră în oră, din căciula agentului- şef adjunct Adrian Holca, banii proveniţi din şpăgi.

17 decembrie 2010

Dorel Chirilă: Băi, ce faci, mă?
Adrian Holca: Ţine-te de meserie.
D.C.: Ce?
A.H.: Ţine-te de meserie. Bă, o sută de mii, cinci zeci de mii dacă am, vii şi-i iei. Treci pe aici şi-i iei, că nu ştii ce are labă acesta în cap...ce...
D.C.: Îi la masă. (se referă la noul şef al PTF Siret - n.r.)

Agentul-şef Ilie Cozmei şi agentul-şef principal Dorel Chirilă sunt filmaţi în laboratorul criminalistic al PTF Siret, când împărţeau teancuri din banii colectaţi în acea zi, pentru colegii de tură.

19 decembrie 2010

Ilie Cozmei: Fiecare să...
Dorel Chirilă: Ă?
I.C.: ...(neinteligibil)...
D.C.: Douăzeci sau treizeci...
I.C.: ...(neinteligibil)...
D.C.: Cu ce? Cât să punem?
I.C.: Stai aşa să vedem cât a ieşit, trei intrare, trei ieşire, şase!...opt, nouă...nu, suntem...
D.C.: Nu, suntem doişpe în total, cu Şoimu...Ursu?
I.C.: Ursu şi cu Şoiman, treişpe...cu...

Agentul-şef Manuel Costache este filmat, când îi cere unei persoane, de faţă cu agentul principal Ionel Gîză,  încă 50 de euro pentru a trece vama cu ţigări de contrabandă.

23 decembrie 2010

Manuel Costache: Băi, omule! Deci mie...Mi-ai pus...Cât ai pus aici?
Intelocutor: 40.
M.C.: Ei! Pui 70! Dă-ncoa! Hai! Mai pune 50!
I.: Şefu! 50...
M.C.: (întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă de 50 de euro, către geamul ghişeului) Dă-ncoace paşaportul! Mai pui 50 că-ţi tai capu', dacă nu!
I.: Nu, nu, şefu'! Apăi, lasă-mă oleacă!
...
M.C.: Ceapa ta de drac!
I.: Ai văzut?
M.C.: ...(neinteligibil)...
I.: Altă dată ies mai ieftin oleacă!
Ionel Gîză: Altă dată, înapoi!
I.: Altă dată, nu înapoi!
I.G.: Altă dată înapoi şi stai la rând!

Agentul Bogdan Ungureanu este filmat în timp ce lua mită de la o persoană care transporta ţigări peste limita legală.

25 noiembrie 2010

Bogdan Ungureanu: Nu mai lucrez la ora asta...Câte ţigări ai?
Interlocutor: Opt!
B.U.: Te dau şi înapoi.
I.: Haideţi...
...
B.U.: Te dau înapoi, bă! Pentru opt cartuşe te dau înapoi la ora asta. E opt jumătate.
I.: ...(neinteligibil)...
B.U.: Cum?...Ai, bă, acum!...Eeeee! Păi, ce să fac? Eeeee! Uite, mă şi mituieşti!..(n.r. - ia banii din paşaport)....Hai, du-te la vamă!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite