„Caracatiţa“ în care a intrat şpaga de la AC/DC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Companiei de Drumuri şi Autostrăzi ţine secret numele funcţionarilor acuzaţi că au încasat bani de la trupa australiană. La Agenţia din Nădlac a Companiei de Drumuri şi Autostrăzi lucrează rude ale unor funcţionari înalţi din judeţul Arad, printre care şi soţia şefului Poliţiei de Frontieră.

Scandalul provocat de presupusa şpagă cerută staff­u­lui AC/DC a zguduit din temelii Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care a trimis la Nădlac o comisie de anchetă în frunte cu şeful Departamentului de Control, Ana Luţu.

Mai citeşte şi:

Drumarii care au cerut şpagă trupei AC/DC i-au „muls” şi pe şeicii din Qatar
EXCLUSIV Şpăgarii care au speriat AC/DC s-au evaporat din vama Nădlac, ascunşi de şefi
Şefii celor care au cerut şpagă pentru tirurile AC/DC se spală pe mâini

Potrivit acesteia, cercetările sunt abia la început, iar un rezultat se va putea emite peste o săptămână. „Facem analizele să vedem care maşini şi-au luat rovinietă la intrarea în România, care au fost verificate la ieşirea din ţară, după care o să luăm note de relaţii salariaţilor noştri care au fost pe aceste puncte", a spus Ana Luţu. Aceasta a refuzat să spună numele angajaţilor care au fost pe tură în ziua respectivă.

Citeşte şi:

Iaşi: AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

Iaşi: Profă de română cu şpaga-n ciocolată

„Nu putem să facem o acuză la adresa unor oameni fără să verificăm datele", a mai spus şefa comisiei de anchetă. Nici şeful Agenţiei de Control şi Încasări din Nădlac, Olasz Ildiko, nu a vrut să spună cine sunt angajaţii care au fost pe tură în momentul în care s-a cerut şpaga de la membrii trupei AC/DC.

Olasz Ildiko a refuzat să dea orice detaliu. Surse importante din Nădlac au spus pentru „Adevărul" că şi soţul lui Olasz Ildiko lucrează tot ca şi controlor de trafic la Drumuri, dar pe traseu. Şefa agenţiei din vamă a refuzat să facă orice fel de declaraţii, trântind telefonul „în nas" în momentul în care a fost întrebată de situaţia agenţiei şi a angajaţilor din subordine.


CLICK AICI PENTRU A VEDEA VILELE UNOR ANGAJAŢI DIN ECHIPA CARE A CERUT ŞPAGĂ ŞOFERILOR AC/DC

Case de nababi

image

Agenţia de Control şi Încasări din Nădlac are 59 de angajaţi, dintre care mulţi sunt chiar din oraşul de frontieră. Vilele controlorilor de trafic care lucrează în vamă sunt recunoscute la Nădlac pentru impozanţa lor.

Casa şefei de agenţie Olasz Ildiko, aflată la intersecţia dintre două străzi, atrage atenţia (foto jos). La doar o stradă distanţă se află casa lui Mircea şi Mihaela Lucaciu, o altă familie „înfiptă" în punctul de control de la vamă. „Nu am nicio treabă. Nu sunt implicat. Nu am fost pe tură", a spus Mircea Lucaciu, angajat al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara de opt ani. În faţa casei, Mircea Lucaciu avea parcate un Mini Cooper şi un BMW.

O altă casă care iese din tipar este cea a Silviei Bodnărescu (foto sus), angajată şi ea la DRDP Timişoara. „Nu este făcută din şpagă. Eu am avut firme. Şi acum am un service", a explicat Vasile Bodnărescu cum a reuşit să construiască vila în care locuieşte cu soţia.


image

Noră de procuror-şef, la vamă

Pe lista celor 59 de angajaţi ai Agenţiei de Control şi Încasări din Nădlac apar şase perechi cu acelaşi nume: Munteanu, Szaiak, Farcaş, Plausiti, Lucaciu şi Zamiska sunt numele care apar în perechi pe lista cu angajaţi.

Cireaşa de pe tort o reprezintă însă numele grele care lucrează în punctul de la Nădlac. Adriana Handra, soţia şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, Ioan Handra, lucrează la biroul Agenţiei de Control şi Încasări din Nădlac. „Ea nu a fost pe tură atunci, Doamne fereşte! Oricum, nu s-ar preta la aşa ceva", a spus şeful Poliţiei de Frontieră Arad. Handra a spus că soţia lui nu a fost implicată până acum în niciun scandal în care să fie acuzată de şpagă.


image

O altă soţie care îi controlează la rovinietă pe TIR-iştii din vamă este Elena Dărău, soţia şefului de la Biroul Poliţiei Rutiere Municipale Arad, Gheorghe Dărău. „Soţia mea nu a fost pe tură atunci, iar până acum nu a avut probleme pe linie administrativă", a spus şi Dărău.
Un alt nume greu angajat la biroul din vamă al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara este Andreea Vlai, nora fostului procuror-şef al Secţiei Penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, George Vlai, acum pensionat. „Habar n-am dacă a fost la lucru sau nu în ziua respectivă", a spus soţul femeii,fiul fostului procuror, contactat telefonic.

Acesta a mai spus că soţia lui poate fi contactată după-amiază (n.r. ieri), dar nu a mai răspuns la telefon. Surse judiciare importante susţin că Andreea Vlai, nora fostului procuror-şef, este anchetată de comisia internă, fiind pe tură în ziua scandalului. „Facem cercetări asupra tuturor celor 10 persoane care au fost pe tură", s-a limitat să spună şeful comisiei de anchetă.



Şeicii din Qatar, „vămuiţi" tot la Nădlac

image

Scandalul internaţional provocat de lucrătorii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara din Vama Nădlac, după ce s-a aflat că au pretins şpagă de la echipa tehnică a legendarei trupe AC/DC, nu este primul de acest gen.

În urmă cu doi ani, controlorii de trafic de la Nădlac au fost acuzaţi că au luat şpagă de la şoferii camioanelor care transportau bărcile cu motor de Formula 1 ale echipei din Qatar, TIR-uri ce au intrat în ţară pentru a ajunge la Constanţa la un concurs internaţional. Presa centrală a relatat scandalul de la vremea respectivă.

Mită în tomberon

Şpaga de 1.000 de euro cerută atunci de la şoferii camioanelor care transportau bărcile cu motoare de Formula 1 ale şeicului din Qatar, Hassan Bin Jabor Al-Thani, s-ar fi luat printr-un tomberon de gunoi, ca să nu se dea de bănuit. Ministerul Transporturilor a declanşat o anchetă şi au fost daţi afară mai mulţi angajaţi. „Au fost demişi oameni, dar degeaba îi schimbi dacă nu schimbi obiceiurile", a spus pentru „Adevărul" ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ludovic Orban.



Şeful de la Direcţia de Drumuri Timişoara, Ioan Maliţa (foto sus), a spus şi el că doi angajaţi au fost cercetaţi penal şi condamnaţi pentru mită. „Ne-am mai confruntat cu astfel de situaţii, tot la Nădlac. Două persoane au fost cercetate penal, trimise în judecată şi condamnate la puşcărie. Au fost şi situaţii în care acuzaţiile nu s-au confirmat şi angajaţii ne-au dat în judecată şi au câştigat. În cazul în care acuzaţiile de mită se vor confirma vom sesiza organele penale de anchetă", a spus şeful DRDP Timişoara.

image

Fostul ministru Ludovic Orban a mai spus că şpaga de la graniţa de vest este un mod de viaţă pentru controlorii de trafic. „Cei care lucrau la cântar stricau intenţionat cântarele. Am dat eu personal dispoziţie scrisă ca să le repare", a mai spus Orban. Fostul ministru spune că singura soluţie pentru eliminarea şpăgilor este concesionarea serviciului către firme private. „În Bulgaria s-a angajat o firmă privată şi s-au dublat încasările", a adăugat Orban.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite