AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaga în maternitate
Spaga în maternitate

Împreună cu Elena, o proaspătă mămică, jurnaliştii de la „Adevărul de Seară“ au refăcut traseul şpăgii plătite de o femeie în Maternitatea „Cuza Vodă“. Prima care îţi explică unde şi câţi bani trebuie să dai este liftiera: 1.200 de lei, puşi în plic medicului ginecolog, anestezistului, asistentei şi infirmierelor.

Elena, proaspăta mămică, ne-a ajutat să mergem pe firul mitei din spital. Primul pas: femeia a ajuns la Triaj. Aici, nimeni nu a avut timp de ea. Pentru că trebuia să nască în scurt timp, a trebuit să ne reorientăm imediat.

Am apelat la portarul spitalului, care ne-a îndrumat către liftieră. Ea era cea care ştia secretul naşterii pe bani în maternitatea de la Iaşi.

„Staţi să văd cine e de serviciu azi şi vă pot ajuta. Vă recomand la doctor ca fiind o cunoştinţă de-a mea", spune Dorina Ichim, una dintre cele două liftiere ale maternităţii. Amabilă, în schimbul unei ciocolate, angajata spitalului a condus-o pe tânără la cabinetul unuia dintre medicii ginecologi.

Liftiera deschide toate uşile

Aici, Elena a fost consultată imediat, fără să stea la rând, având avantajul că e „pila" liftierei. „Medicul nu mi-a spus nimic de banii pe care trebuie să-i dau când voi naşte. Am aflat totul când m-am reîntors la liftieră", ne-a spus ieşeanca. „I-aţi dat ceva doamnei doctor? Trebuia să-i daţi ceva, cam 50 de lei se dă pentru consultaţie", îi spune cu reproş liftiera, motivând că şi-a pus obrazul în joc pentru ea. Cu biletul de internare în mână, gravida, însoţită de jurnalişti, s-a reîntors la liftieră.

Aici am aflat în mare cât şi cum trebuie să dea femeia la medici. „Cheltuiala cam aşa ajunge, vreo zece milioane de lei (1.000 lei - n.r.) cu totul. Fiecare dă cât poate. Nu este o taxă, dar nici nu te poţi face de ruşine", i-a spus aceeaşi liftieră gravidei.

Cum dai şpaga în sala de naşteri

Viitoarea mămică a mers în salon, unde a aflat de la celelalte paciente detalii despre bursa şpăgii în spital. „Am fost sfătuită să dau în fiecare zi câte 10 lei pentru cele două asistente din salon şi o infirmieră. Mi-au zis femeile că, dacă nu dai bani, nici nu se uită la tine", a explicat Elena.

Când i-a venit sorocul, viitoarea mămică a fost dusă în sala de naşteri. „Eram pe masa de operaţii şi a fost un pic aiurea, că stăteam cu banii în mână. Atunci, am dat pe loc 250 de lei la anestezist. Am intrat în travaliu şi nu ştiam unde să pun banii", povesteşte Elena. După naştere, mămica a mai împărţit 500 de lei la medicul ginecolog şi alţi 250 de lei la infirmierele şi asistentele care au avut grijă de ea şi de bebeluş.

Întoarsă în salon, Elena s-a pregătit psihic pentru noi cheltuieli. A luat-o de la capăt cu cei 30 de lei pe zi, şpaga din salon la asistente şi infirmiere. „În cele patru zile cât am stat internată cu bebeluşul, le-am pus în buzunar 120 de lei. Trebuie să mituieşti inclusiv infirmiera. Dacă nu dai bani, nu-ţi aduce cearşaf curat sau nu-ţi îmbracă copilul. După ce am dat bani, puteam să le cer orice şi la ora 2 noaptea", ne-a spus Elena.

Suma de plată la naştere: 1.200 de lei

La externare urmează un nou şir de cadouri. „Femeile care nu dau bani pot să aştepte şi câte o jumătate de zi până le externează medicul", explică Elena. Înainte să plece acasă, femeia, care cheltuise deja peste 1.200 de lei ca să nască, le-a dus flori angajatelor spitalului care au „ajutat-o".

La final, după ce şi-a făcut toate calculele, femeia care ne-a însoţit la experimentul şpăgii din spital a spus că în cele nouă luni de sarcină, plus naşterea, a cheltuit 3.000 de lei. „În cele nouă luni de sarcină am mai cheltuit cam 1.800 de lei. Banii s-au dus în analize, ecografii şi medicamente", a spus Elena, bucuroasă că a scăpat de şpăgi, cel puţin până la următorul copil.

Liftiera: „Fiecare dă cât poate, nu este o taxă"

Liftiera Dorina Ichim: Dorina mă cheamă...
Elena, gravida: Pentru consultaţie cam cât se dă?
Liftiera: Pentru consultaţie 500 (50 de lei n.r.) se dă. Ori taie chitanţă, ori nu taie, la doctorul care se ocupă îi dai 500.000 şi faci ecograf şi tot absolut.
Elena: Am întrebat în stânga şi-n dreapta pentru cezariană. Trebuie să pun nişte bani deoparte?
Liftiera: Sigur că da! Vreo 10 milioane cu totul (1.000 de lei n.r.). Cheltuiala cam aşa ajunge. Fiecare dă cât poate, nu este o taxă, dar nici nu te poţi face de ruşine. Depinde şi de doctor. Doctorii ăştia mai mari... Doamna Gheorghiţă este o doctoriţă foarte bună, deci nu-i de ici de colo. (...) Eu mă îngădui cu dânsa.

Liftiera

Discuţie cu liftiera Paula Drangă

Reporterul îi dă o ciocolată după ce i-a făcut „intrarea" la un medic.
Liftiera: Lăsaţi, poate îi daţi la asistentă ceva.
Reporter: Pentru o consultaţie, cam cât m-ar costa?
Liftiera: Cinci sute (50 de lei). Cam aşa costă.
Reporterul: Pentru o ecografie cât să dau?
Liftiera: Întrebaţi la asistente, nu ştiu.

INFIRMIERĂ NEMULŢUMITĂ DE BANI

Reporterii „Adevărul de Seară" au fost martori în timp ce o angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău a luat şpagă cinci lei de la ruda unui bolnav. „Nu-i nevoie, lăsaţi", îi spune infirmiera rudei unei paciente, în timp ce îşi bagă repede banii în buzunar. „Nu am luat zece lei, ci doar cinci lei", s-a bâlbâit infirmiera în faţa jurnaliştilor.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite