Vaccin dublu pentru cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul antipandemic va fi testat şi pe copiii sub 6 ani, imediat ce autorităţile vor aproba imunizarea celor de vârstă şcolară. Duminica trecută au fost finalizate studiile clinice pe elevii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani.

CITEŞTE AICI DESPRE CUM POŢI SĂ AFLI, LA TINE ACASĂ, ÎN 10 MINUTE, DACĂ AI GRIPĂ PORCINĂ

Vaccinul antipandemic va fi curând testat şi pentru bebeluşi. Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, ne-a declarat că, după încheierea testelor pentru copiii de 6 - 16 ani, în câteva săptămâni vor începe şi cele pentru grupa de vârstă 6 luni - 6 ani. „La bebeluşi se va merge, cel mai probabil, pe două doze de vaccin, făcute la un interval de câteva săptămâni una după alta", a spus directorul Institutului.

Citiţi şi:

FOTOGALERIE Gripa porcina a rapus o familie

OMS: "Pandemia de gripă A/H1N1 nu este o farsă"

UItimatum pentru medicii care se feresc de vaccinare

Bucureşti: „Cârcotaşul“ Toni Tecuceanu, ucis de bacilul piocianic?

Pentru imunizarea copiilor cu vârstă mai mică de 9 ani, studiile arată că sunt necesare două doze de vaccin antigripal. „Organismul celor mici nu are capacitatea să dezvolte uşor anticorpii necesari, de aceea se vor folosi două doze pentru imunizarea lor", ne-au explicat specialiştii Institutului Cantacuzino. Pentru bebeluşii de până la un an, vaccinul se va face în coapsă.

Campania de imunizare contra gripei noi a copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani va începe la jumătatea lunii februarie. Institutul Cantacuzino derulează în prezent teste clinice printr-o firmă din Timişoara pe un lot de 400 de copii, dintre care 200 sunt injectaţi cu vaccin gripal sezonier sau ser fiziologic pentru a se putea face comparaţie cu serul antipandemic.

Serul e gata pentru toţi liceenii

Medicii urmăresc reacţiile adverse ale vaccinului, dar şi modul în care organismul dezvoltă anticorpi. Pentru început au fost vizaţi adolescenţii cu vârste între 10 şi 17 ani, ale căror studii au fost finalizate duminica trecută, ne-a informat directorul Radu Iordăchel.

Pentru imunizarea lor se va folosi o singură doză de vaccin. Studiile au arătat că organismul tinerilor a dezvoltat anticorpii necesari după o singură doză folosită.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a anunţat că vaccinarea şcolarilor va fi realizată numai cu acordul scris al părinţilor.

Normele privind strategia imunizării în şcoli vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi al Educaţiei. „Vom cere acordul scris al părinţilor întrucât este vorba despre copiii cu vârste între 6 şi 16 ani, minori. Părintele răspunde pentru copii, aşa că vom cere acordul scris", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Lăuză ucisă de porcină

Între timp, numărul deceselor a ajuns la 100. O tânără de 20 de ani a murit în maternitate răpusă de gripa porcină, la 11 zile după ce a născut. Băieţelul pe care l-a născut Amelia Negoi are 3,6 kilograme, este perfect sănătos şi va fi externat în câteva zile.

Femeia a fost diagnosticată cu gripă porcină, imediat după ce a născut. La o zi după naştere n-a mai putut respira şi a intrat în comă.

„Din păcate, tânăra lăuză nu îşi făcuse vaccinul antigripal. Organismul slăbit de naştere nu s-a putut apăra, au apărut complicaţii grave la plămâni, a fost ventilată artificial şi, în final, a survenit decesul", ne-a declarat directorul spitalului din Ploieşti, Călin Boeru.

Vaccinul nu mai este obligatoriu pentru medici

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a precizat că medicii nu vor fi obligaţi să se vaccineze şi că imunizarea cadrelor medicale vizează doar responsabilitatea acestora.

„Nota prin care li se cerea medicilor să se vaccineze, pentru că altfel nu vor mai putea avea acces la bolnavi, a fost reparată“, a spus Cseke Attila. Precizările ministrului au venit după ce Ministerul Sănătăţii a trimis o notă către toate direcţiile de sănătate publică din ţară în care se arăta că medicii sunt obligaţi să se vaccineze împotriva virusului A(H1N1).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite