OMS: "Pandemia de gripă A/H1N1 nu este o farsă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a calificat, joi, drept iresponsabile, inexacte din punct de vedere istoric şi incorecte din punct de vedere ştiinţific acuzaţiile potrivit cărora pandemia de gripă A/H1N1 este o farsă sau că OMS a exagerat cu gravitatea problemei, informează Efe.

Acuzaţii sunt lipsite de respect faţă de cei care au suferit de forme grave ale acestei infecţii şi, mai ales, faţă de cele 13.000 de persoane care au decedat din cauza bolii, a declarat responsabilul cu lupta împotriva gripei AH1N1 din cadrul OMS, Keiji Fukuda.

Expertul a subliniat, categoric, că lumea se află într-adevăr în faţa unei pandemii, care se defineşte, în principal, prin extinderea sa geografică, mai mult decât prin nivelul de gravitate.

Fukuda a amintit că în aprilie 2009 virusul era detectat în circa 10 ţări şi teritorii, pentru ca numărul acestora să ajungă la 74 în iunie şi la 120 în iulie.

Responsabilul OMS a negat, totodată, faptul că OMS ar fi schimbat definiţia dată pandemiei pentru a face să pară că propagarea virusului AH1N1 ar fi corespuns unui astfel de fenomen.

În plus, au fost respinse insinuările şi acuzaţiile directe legate de o posibilă înţelegere cu industria farmaceutică, astfel încât aceasta să poate vinde mai multe vaccinuri şi medicamente pentru combaterea gripei A.

Referitor la situaţia unor ţări occidentale, care au cumpărat zeci de milioane de doze de vaccin temându-se de ceea ce poate fi mai rău, iar acum dispun de cantităţi enorme care nu au fost folosite, Fukuda a precizat că nicio ţară nu a cerut un sfat din partea OMS cu privire la câte vaccinuri ar trebui cumpărate.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CUM POŢI SĂ AFLI ACASĂ LA TINE DACĂ AI GRIPĂ PORCINĂ

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite