În farmaciile din Vest se vinde un test care îţi spune pe loc dacă eşti bolnav de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii sunt interesaţi de noul test pentru depistarea virusului AH1N1
Arădenii sunt interesaţi de noul test pentru depistarea virusului AH1N1

Astfel de teste sunt utilizate în alte țări, precum Germania, și ele nu prezintă nici un risc, spun specialiştii arădeni. Diagnosticul de gripă porcină este ulterior confirmat definitiv la Institutul  Cantacuzino.

Virusul AH1N1 loveşte în timişeni în fiecare zi şi face victime noi

Testul care îţi spune dacă ai sau nu porcină are succes la Timişoara

Cinci cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă porcină în judeţul Timiş

ALERTĂ DE PANDEMIE: Bomba „porcină” ticăie ameninţător în şcolile din vestul ţării

Mai multe farmacii din vestul ţării au pus deja în vânzare teste de depistare a infecției cu virusul AH1N1, virus responsabil de gripa porcină. Testele sunt scoase la vânzare sub numele „Screen Flu".

„Cârcotaşul“ Toni Tecuceanu, ucis de bacilul piocianic?

Importat din Italia

În Arad este vândut un test important printr-o companie farmaceutică italiană și este disponibil la prețul de 49 de lei. Procedura ce trebuie urmată este relativ simplă și testul conține toate ustensilele necesare. Conform prospectului, testul relevă prezența gripei și se face  prin recoltarea de secreții nazale și punerea acestora pe banda test, alături de o substanță reactivă.

Diagnosticul poate fi pus doar de Institutul Cantacuzino

Dana Negru, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Arad  a declarat că astfel de teste au rol orientativ iar diagnosticul medical se pune ulterior. „Rezultatele  sunt de test reactiv. Diagnosticarea efectivă a bolii se face de către Institutul Cantacuzino", a explicat aceasta. Negru a mai precizat că testele pot fi utilizate fără nici o problemă şi că utilizarea lor ar putea scădea aglomerarea spitalelor cu pacienţi panicaţi inutil.

Simplu de utilizat

Testul „Screen Flu" se găseşte şi într-o farmacie din Timişoara. Reprezentanţii farmaciei spun că  este un test practic, nou pe piaţa din Romania care depistează pe loc virusul gripal de tip A şi B, dar şi virusul AH1N1. „Pachetul Screen Flu vândut la Timişoara cu conţine un beţişor, o soluţie şi o plăcuţă. Beţişorul trebuie introdus în nas, după care trebuie introdus în soluţia din pachet. Câţiva stropi se pun pe plăcuţa pe care vor apărea două linii în cazul în care rezultatul este pozitiv", explică farmacista Adelina Jivănescu. Testul este produs de Ameritech USA şi farmaciştii mai spun că rezultatul oferit este unul sigur.


image

Zece arădeni au cumpărat testele

Doar 10 arădeni au achiziționat până ieri testul, de când acesta se află disponibil în farmacii, adică de la finele lunii decembrie a anului trecut. "Până acum am vândut doar vreo 10 bucăți. Poate că din cauza sărbătorilor arădenii au avut alte priorități și nu au mai dat importanță gripei. Să vedem ce va fi de acum încolo pentru că în general oamenii sunt îngrijorați când aud de gripă", a declarat Doina Ujog, asistent de farmacie. În plus, aceasta crede că avertizările venite de la Ministerul Sănătății cu privire la atingerea unui vârf pandemic la finele lui ianuarie vor duce la creșterea interesului pentru astfel de teste.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite