Traian Băsescu se întelege foarte bine, în spatele ușilor închise, cu oligarhii rusi care fac afaceri în Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu l-a atacat pe regele Mihai
Traian Băsescu l-a atacat pe regele Mihai

Periodic președintele Traian Băsescu a făcut declarații prin care a sfidat și iritat Rusia. Ultimele opinii exprimate de acesta au determinat astăzi o reacție dură a Ministerului de Externe din Rusia. Președintele are o cu totul altă atitudine când e vorba de oligarhi.

Câteva incidente și documente secrete arată că, în spatele ușilor închise, Traian Băsescu este un bun prieten al oligarhilor ruși care fac afaceri în România. Acesta a încercat chiar să favorizeze anumite companii, stârnind un scandal între el și prim-ministrul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, pe tema facilităților pentru ALRO Slatina, companie controlată de oligarhi.

Septembrie 2009
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Rafinăria RAFO Oneşti va primi ajutoare de stat pentru că "abordarea pe care a avut-o noul management de la RAFO este una corectă". După o zi, premierul Emil Boc, a anunţat că guvernul său a decis, printr-un memorandum, să acorde RAFO garanţii de stat de 330 milioane euro.

Februarie  2007 Băsescu a fost acuzat de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu că a intervenit pe lângă ministrul economiei şi comerţului pentru favorizarea companiei ALRO Slatina, ai cărei acţionari erau majoritar ruşi. Preşedintele Băsescu a răspuns la acuzaţiile premierului susținând că el urmărea stârpirea mafiei din energie şi că astfel cerea o rezolvare legală şi „în interesul economiei naţionale” a unei probleme legate de furnizarea de energie către compania ALRO. Băsescu a explicat că a semnat rezoluţia deoarece compania, ca alţi operatori economici, ar fi fost obligată să se prezinte la Ministerul Economiei „cu valiza cu bani” pentru a obţine prelungiri de contracte. „ALRO a venit la mine pentru că trebuia să se prezinte la Ministerul Economiei cu o valiză cu bani pentru a primi încă 25% energie, pentru a nu opri producţia”, a spus Băsescu.

Wikileaks
Într-o telegramă din 2006 clasificată “Secret”, reprezentanții Ambasadei SUA relatează vizita efectuată de directorul FBI Robert Muller în România.Într-o întâlnire de 30 de minute cu președintele Băsescu, Muller și-a exprimat recunostința pentru cooperarea exceptională în privința aplicării legii și faptul că este pregătit pentru a aprofunda acestă relație pe mai departe. Muller a mentionat achizitionarea RAFO de către Mikhail Chernoy și a promis să furnizeze informații despre Chernoy pentru a ajuta Romania să ia masurile politice dificile” despre care Săftoiu a menționat că sunt luate în considerare.

Citiţi şi:

Traian Băsescu, despre reacţia dură a ruşilor la declaraţiile sale: Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie

Meleşcanu despre declaraţia preşedintelui care i-a iritat pe ruşi: "Este o gafă monumentală"

MAE: Violenţa de limbaj din declaraţia oficialului rus este inacceptabilă

Istoricul Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Cristian Pârvulescu: "Băsescu dă dovadă de simpatie anormală față de un criminal de război!"

Traian Băsescu, în relaţii tensionate cu Moscova încă de la începutul primului mandat

Rusia reacţionează dur la declaraţiile preşedintelui Băsescu. Crezi că România îşi permite să antagonizeze Rusia în acest moment?




Citeşte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platforma "ideilibere.ro":

După blocuri e Băsescu

Spune si tu image image image image image image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite