Ungurii fac turism, românii doar „hotelărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul de agrement din Szeged este plin de turişti, indiferent  de anotimp Foto: Adevărul
Complexul de agrement din Szeged este plin de turişti, indiferent de anotimp Foto: Adevărul

Staţiunile balneare din vestul ţării pierd zeci de mii de turişti anual pentru că nu au reuşit să dezvolte serviciile.  Pe frontiera de est a Ungariei, privaţii şi autorităţile au investit în complexuri de agrement care „înghit“ milioane de euro numai de la români.

Staţiunile turistice din vestul ţării, recomandate în special pentru apele termale, sunt aproape goale în această perioadă. Toamna, în bazinele cu apă caldă din exterior se încumetă să intre doar temerarii. Este extrasezon, iar turismul se pregăteşte să intre în hibernare. La câteva zeci de kilometrice de Băile Felix, Băile Buziaş sau Băile Lipova, peste graniţă, la fiecare sfârşit de săptămână, staţiunile termale sunt pline ca un stup. Ştrandurile ungureşti reuşesc să atragă mii de turişti din România, care plătesc pentru serviciile de relaxare şi distracţie.

Secretele maghiare

Resursele ungurilor sunt aceleaşi cu cele ale românilor. Facem parte din acelaşi bazin care dispune de ape termale, avem relief asemănător, iar puterea economică din estul Ungariei este aproape la fel de mare ca cea a românilor din zona de vest. Vecinii de peste graniţă au reuşit însă să descopere formula unei afaceri de succes. Au înţeles nevoile clienţilor, de la copii, adulţi până la bătrâni, şi au dezvoltat zona de servicii.

Ştrandurile ungureşti au multe bazine, unele acoperite, altele în exterior, au jocuri pentru copii şi pentru adulţi, dar şi servicii de SPA. De pildă, la Aquapolis, în Debrecen, o localitate situată la aproximativ 50 de kilometri de Oradea, îţi poţi petrece weekendul în halat şi costum de baie fără să te plictiseşti. Te poţi relaxa în jacuzzi, poţi înota, copiii se pot da pe zeci de tobogane, în timp ce adulţii pot face masaj acvatic sau thailandez şi pot gusta din preparatele tradiţionale în acelaşi spaţiu.

La polul opus, la Băile Felix, ştrandul Apolo este doar un bazin exterior cu apă caldă, în care sunt câteva zone de masaj, iar bazinul acoperit este foarte mic. În doar câteva ore te plictiseşti pentru că nu ai pe ce să cheltuieşti banii. Staţiunea are în hoteluri diferite servicii complementare, dar pentru a beneficia de înot, masaj sau jacuzzi trebuie să te plimbi dintr-un loc în altul. În ceea ce priveşte mâncarea, ai parte de preţuri piperate şi restaurante de tip „împinge tava" deloc ieftine.

Bazin cu apă termală la Debrecen



Cel mai mare SPA din Europa de Sud-Est se deschide lângă graniţa României cu Ungaria

image

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

De ce nu vin străinii la noi

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), Sorin Maxim, este de părere că românii încă nu au înţeles ce înseamnă o activitate turistică atractivă. „Turismul pe care îl avem noi are nevoie de mai mult. Hotelăria nu este turism. Marea parte a banilor din turism nu se cheltuieşte pe cazare, ci pe servicii. La noi nu ai piste de biciclete, nu ai pe unde să te plimbi, nici prin păduri nu ai cărări. Niciodată nu vor veni străini la acest fel de turism. După ce ai ieşit pe poarta hotelului, te întrebi pe ce poţi să cheltuieşte banii. Nici măcar suvenire nu avem. În Croaţia se vinde ţuica cu 20 de euro sticla, dar nu face atât ţuica, cât sticla", este de părere Maxim.

El propune şi câteva soluţii. „Privaţii şi administraţia trebuie să înveţe să lucreze împreună. În străinătate, centrele SPA sunt finanţate de autoritate. Noi nu avem cultura de a lucra împreună. Nu trebuie să avem hoteluri de lux, dar pe unde mergi trebuie să ai parte de activităţi organizate. E o problemă care ţine de organizare, nu de bani neapărat. Soluţia ar fi să existe bugete de dezvoltare. Strategii există, dar trebuie să ai buget pe strategie. Şi sunt mulţi care fac strategii, deşi nu e treaba lor", a mai precizat Sorin Maxim.

"Marea parte a banilor din turism nu se cheltuieşte pe cazare, ci pe servicii. La noi nu ai piste de biciclete, nu ai pe unde să te plimbi, nici prin păduri nu ai cărări."
Sorin Maxim director ADR Vest

Competiţie inegală

Băile Felix, pustii odată cu venirea frigului Foto: Adevărul

Băile Felix, pustii odată cu venirea frigului Foto: Adevărul

Turism Felix a început să facă investiţii din 2003. A fost modernizat Hotel Internaţional şi parţial ştrandul Apolo. În staţiunea Băile Buziaş, din Timiş, s-au investit în ultimii ani peste cinci milioane de euro în bazine cu valuri, de înot, spaţii de tratament şi de cazare. În Băile Herculane, anul acesta s-au vândut două hoteluri la licitaţie din cauza datoriilor mari pe care le avea administratorul către bugetul de stat. La pol opus, ungurii au reuşit să înfiinţeze un nou pol de atracţie. Cel mai mare centru SPA din Sud-Estul Europei este la Szeged. Aici este cel mai înalt tobogan din Europa, iar baza de agrement oferă toate serviciile de relaxare şi distracţie pe care şi le pot dori turiştii. În zona de vest a României încă nu există, nici măcar pe hârtie, un proiect care să poată concura în viitor cu oferta ungurilor.

Investiţii puţine şi bani europeni necheltuiţi

Ioan Serac, directorul Turism Felix, societate care administrează aproape toate ştrandurile din Băile Felix, dar şi hoteluri din staţiune, consideră că soluţia pentru revigorarea turismului sunt investiţiile cu bani europeni, dar care nu sunt accesibile oricui. „Când s-au negociat cu Uniunea Europeană principiile de alocare a fondurilor europene au fost incluse doar firmele mici şi mijlocii, IMM-urile. Societăţile mari sunt defavorizate. Noi suntem o societate mare, cotată la bursă şi astfel nu suntem eligibili. Dacă fac un proiect pierd din start. Noi trebuie să facem investiţii doar pe cheltuiala noastră", a explicat Serac.

Bazinul Apolo, din Băile Felix, are puţine locuri cu masaj acvatic


image

Speranţe pentru 2012

Ioan Serac este convins că succesul turismului din ţara vecină se datorează investiţiilor cu bani europeni atrase prin parteneriate între autorităţi şi privaţi. În ceea ce priveşte dezvoltarea acestui sector, în special a serviciilor, în zona Băile Felix, primul complex care ar putea concura cu cele din Ungaria ar putea fi deschis în 2012. Turism Felix are un proiect de 20 de milioane de euro pentru o bază de agrement cu 14 bazine, şi cu servicii la nivel occidental, după cum susţin administratorii.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Turismului, anul trecut a fost terminată prima strategie pentru dezvoltarea staţiunilor balneare. De asemenea, agenţilor de turism le sunt recomandate direcţiile pe care să investească astfel încât să aibă succes în acest domeniu. Primarilor li s-a recomandat să investească în turism, în timp ce ministerul a băgat bani în broşuri şi pliante care ar trebui să informeze autorităţile, dar şi privaţii despre programele de finanţare.

Totul este pregătit pentru inagurarea celui mai mare aquaparc din Sud-Estul Europei. De câteva zile, ungurii au umplut bazinele cu apă şi au făcut ultimele reglaje la aparatura de ultimă generaţie cu care este dotat Aquapolisul.
Specialiştii urmăresc cu atenţie fiecare angrenaj, de la aparatele de recirculare ale apei, până la istalaţiile de făcut valuri. Sunt făcute ultimele reglaje ale temperaturii şi compoziţiei apei. Uriaşul jacuzzi a început să funcţioneze cu apa caldă de 22 de grade.


Aquapolis Szeged

Cât costă serviciile la un ştrand din Ungaria
Proprietarii SPA-ului din Szeged au stabilit şi preţurile biletelor. Aceştia susţin că au luat în calcul criza, iar tarifele de intrare sunt la fel ca la celelalte ştranduri de acest nivel din Ungaria. Există 11 feluri de brăţări de intrare. Cea generală pentru întreaga zi costă 4.000 de forinţi (64 de lei).
Există însă şi posibilitatea de a cumpăra bilete mai ieftine: până la ora 13.00, preţul este de 2.500 de forinţi (40 de lei), iar între orele 16-21, 3.400 de forinţi (54 de lei). Pentru copii de până la 12 ani este reducere de 50 la sută. Cei mai avantajaţi sunt locuitorii din Szeged, care, cu un act de identitate, au o reducere de 15 la sută. De asemenea, 15 la sută discount au cei între 12 şi 23 de ani, cât şi pensionarii.

Există şi alte variante de bilete. Pentru cei care doresc să intre doar la bazinul de înot, aceştia pot achita 1.500 de forinţi (24 de lei).
În comparaţie, la ştrandul Apolo din Băile Felix intrarea costă 25 de lei de persoană.

Cel mai mare SPA din Europa de Sud-Est se deschide lângă graniţa României cu Ungaria

GALERIE 3D Cum au construit ungurii cel mai mare SPA din SE Europei la graniţa României

image

Pachete promoționale începând de la 100 de euro la ștrandurile din Ungaria

Orădenii pot face baie cu gheață și surf, la preț redus, la ștrandurile din Ungaria

Vacanțe la prețuri promoționale cu tratament inclus, la ștrandurile din Ungaria

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite