Pensionar cămătar, în vizorul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Munteanu (71 de ani), filmat în timp ce negocia un împrumut cu dobândă, a fost ilegal, timp de nouă ani, executor judecătoresc. Bătrânul cămătar din Timişoara îşi învăţa „clienţii“ cum să declare la notar împrumuturile şi cum să-şi pună gaj casele.

Fostul şef al Parchetului Naţional Anticorupţie dă statul în judecată dacă îi ia din pensie

Două investigaţii ale jurnaliştilor „Adevărul de Seară" Timişoara scot la lumină sumele şi metodele folosite în afaceri care scapă de controlul statului.

EXCLUSIV Decanul executorilor judecătoreşti a fost filmat de baştanul 007 la negocierea pentru un cămătar

Doru Arghir Munteanu (71 de ani), executor judecătoresc până în martie 2010, este specializat în cămătărie. Cel puţin asta rezultă dintr-o înregistrare video în care Munteanu negociază un contract de împrumut cu camătă pentru un clan ţigănesc căutat de Interpol.

„Mergi la notar şi pui dumneata ipoteca pe casă. Şi dacă nu îţi dă dumitale banii, îi scoţi casa la licitaţie. Dobânda pe piaţă acum este de 5 la sută. A fost şi 10 în anii trecuţi, dar acum este criză. La o sută de mii de euro, cinci la sută înseamnă 5.000 pe lună. Garanţia este casa", spune Munteanu în înregistrarea video.



În afacerea filmată cu camera ascunsă s-a negociat în cele din urmă un credit de 110.000 de euro la care dobânda achitată după un an este de 80.000 de euro, venit suplimentar care nu este impozitat pentru că activităţile de cămătărie sunt ilegale.

„Nu se trece camătă pentru că este ilegală, ai probleme cu legea. Notarul scrie suma finală, cu dobândă cu tot, 200.000 de euro", spune un alt bărbat aflat în biroul lui Munteanu.
 
Evaziunea, pasată

Activităţile de cămătărie ale lui Munteanu au fost reclamate la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Timiş, împreună cu înregistrările video. Dosarul a fost însă pasat la DNA Timişoara, care a făcut alte verificări şi a trimis înapoi cazul la DIICOT.

DEZVĂLUIRI Taxă de intrare în casta executorilor judecătoreşti: 50.000 de euro

Munteanu va fi cercetat penal însă pentru un cu totul alt motiv. Ministerul Justiţiei a comunicat ieri că va cere Parchetului Curţii de Apel Timişoara să-l ancheteze pe Munteanu pentru că, timp de nouă ani, a practicat ilegal meseria de executor judecătoresc, după ce s-a pensionat, în 2001.

„În perioada 10 mai 2001 până în prezent, numitul Doru Arghir Munteanu a desfăşurat fără drept activitatea de executor judecătoresc. Acesta a omis în mod intenţionat să înştiinţeze Colegiul Director al Camerei Executorilor Timişoara că a dobândit calitatea de pensionar şi, astfel, i-a încetat de drept calitatea de executor judecătoresc", se arată în comunicarea Ministerului Justiţiei.

„Nu am încălcat nicio lege, am dat ministerul în judecată. Nu am făcut cămătărie. Filmul nu are nicio valoare", a spus Munteanu.

Escroc cu afaceri de milioane

O altă anchetă a Parchetului Curţii de Apel Timişoara, în care a fost arestat Ionelaş Cârpaci, liderul mafiei imobiliare ţigăneşti, a scos la iveală proporţiile sumelor vehiculate de acesta. Cârpaci este arestat preventiv pentru două escrocherii imobiliare cu prejudiciu total de jumătate de milion de euro.

„Prin concubina lui, Mirela Stanca, Ionelaş deţine zeci de imobile din zona centrală a Timişoarei şi terenuri din alte zone, a căror valoare este de zeci de milioane de euro. De asemena, Cârpaci se ocupa şi el cu acordarea de bani cu camătă", spune o sursă judiciară.

Un contract prin care este vândut un teren arată proporţiile afacerilor lui Ionelaş. „Subsemnata vânzătoare, vând cumpărătoarei întregul drept de proprietate asupra terenului arabil din comuna Ghiroda cu un milion de euro", se arată într-unul dintre contractele care perfectează afacerile clanului Cârpaci. Contractul este încheiat la notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste.



EXCLUSIV Ionelaş Cârpaci: „Pentru a salva adevăraţii vinovaţi, eu am fost arestat!"


"Nu am încălcat nicio lege, am dat ministerul în judecată. Nu am făcut cămătărie. Filmul nu are nicio valoare."

Doru Arghir Munteanu
fost executor

Urmăriţi dezvăluirile despre casta executorilor judecătoreşti pe timişoara.adevarul.ro şi în



Citeşte şi:

Fostul şef al Poliţiei Române l-a apărat pe bossul mafiei ţigăneşti la Curtea Supremă

Sechestru de cinci milioane de euro pe palatele mafiei imobiliare ţigăneşti
Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

MAI CITEŞTE DESPRE MAFIA ŢIGĂNESCĂ TIMIŞOREANĂ

Mafia imobiliară ţigănească a fost „păcălită" cu 269.000 de euro de Biserica Penticostală

Victimele terorii imobiliare ţigăneşti


Mafia ţigănească a semănat teroare imobiliară ca în Evul Mediu în capitala Banatului


Baştanii milionari care au fugit de arestare au înşelat un pensionar cu 77.000 de euro


SRI a ascultat convorbirile telefonice ale mafiei imobiliare ţigăneşti

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite