WIKILEAKS Traian Băsescu către SUA, în 2008: România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu și senatorul american Richard Lugar, în august 2008
Traian Băsescu și senatorul american Richard Lugar, în august 2008

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o întâlnire avută în 2008 cu un senator american, că în cazul în care tensiunile din Transnistria se vor extinde, ia în calcul chiar un conflict militar.

UPDATE 22.25 Iulian Chifu: WikiLeaks, cel mai important instrument de dezinformare

Nu există niciun fel de control al conţinutului telegramelor susţine Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor. El spune că în cablogramele americane „se pot adăuga, înlocui sau scoate cuvinte sau sintagme precum <<război cu Rusia>>". Citiţi aici

UPDATE 21.54 Băsescu: ,,Praştii cu rază lungă de acţiune"
În seara aceasta, la depunerea jurământului de învestire a lui Leonard Orban în fruntea Ministerului Afacerilor Europene, preşedintele Traian Băsescu a declarat râzând ziariştilor că în 2008, România avea câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război"

UPDATE 20.35 Traian Băsescu una susţine în public, alta îi mărturiseşte ambasadorului SUA
Traian Băsescu îi mărturisea senatorului american Richard Lugar, la finalul lunii august 2008, că îi este teamă că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei. Cu numai două săptămâni înainte, preşedintele susţinea public opusul şi anume că Moldova nu este în pericolul de a fi implicată într-o situaţie similară celei din Georgia. citește detalii

UPDATE 20.10 „Nu ştim dacă e autentică telegrama"

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat că „în niciun caz preşedintele României nu a vorbit despre implicarea directă a ţării într-un conflict militar cu Federaţia Rusă". „Nu ştim nici măcar dacă textul prezentat drept telegramă este sau nu autentic. Întâlnirea cu senatorul Lugar a fost publică, anunţată în mod transparent", a subliniat Valeriu Turcan, precizând că relaţia bilaterală româno-rusă trebuie să fie în etapa consolidării încrederii reciproce şi a cooperării.

UPDATE 19.25 Adrian Cioroianu: "Era firesc ca Băsescu să fie precaut în perioada conflictului din Georgia"
Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, pentru "Adevărul", că grija lui Traian Băsescu privind un posibil conflict armat cu Rusia este perfect justificabilă. citește detalii

UPDATE 19.10 Peste 10.000 de moldoveni au participat în războiul din Transnistria
Primul șef de stat al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a recunoscut că România a sprijinit Chișinăul în 1992, însă fără să facă public în ce anume a constat acest ajutor. citește detalii

UPDATE 18. 50 ANALIZĂ historia.ro: Cum a izbucnit războiul de şase zile din Georgia
Declaraţiile oficiale din timpul puţinelor zile ale războiului georgian, dar mai ales după încetarea operaţiunilor militare, dovedesc cât de premeditat emoţională şi destinată doar consumului maselor largi populare a fost prestaţia fiecărui actor internaţional. citește tot

UPDATE 18.40 Korodi Attila despre un posibil război România-Rusia: "Noi nu am avut acces la această informaţie
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat pentru „Adevărul" că nu ştie nimic despre temerea lui Traian Băsescu privind un posibil război cu Rusia, informaţie prezentă într-o telegramă trimisă de ambasada SUA la Bucureşti. citește tot

UPDATE 18.20 Ex ministru al Apărării de la Chişinău:  Este o fabulaţie faptul că în anul 2008 în Republica Moldova putea să izbucnească un război precum cel din Georgia

UPDATE 18.10 Valeriu Turcan:Documentul este interpretarea subiectivă a unui diplomat

Valeriu Turcan a spus că preşedintele Băsescu nu a discutat cu senatorul Lugar despre implicarea directă a României într-un conflict cu Rusia. "Preşedintele a discutat atunci despre conflictul din Georgia", a afirmat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, la Realitatea TV.

"Noi nu avem confirmarea acestei telegrame. Ce ştim este că întâlnirea a avut loc şi s-a discutat despre evoluţiile regionale, dar în niciun caz în modul în care mass-media face referire în acest moment - război şi alte lucruri", a afirmat Turcan, adăugând că documentul este interpretarea subiectivă a unui diplomat.

Potrivit notei diplomatice obţinute de WikiLeaks, Traian Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea să provoace intenţionat tensiuni în Moldova/Transnistria, care ar putea conduce la un răspuns militar din partea României, cu implicaţii extinse pentru NATO şi UE, în contextul conflictului din Georgia izbucnit la începutul lunii august 2008. Nota aparţine ambasadorului american Nicholas Taubman.

"Băsescu este clar îngrijorat că Rusia poate declanşa o provocare similară (precum în Georgia n.r.) în Moldova, care ar necesita practic un răspuns militar al României" , notează ambasadorul SUA în finalul notei, potrivit Gândul.

Cablograma WikiLeaks - 6

Dă click pe imagine pentru a citi cablograma!

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în 27 august 2008, la Bucureşti, cu senatorul american Richard Lugar.

Telegrama a fost clasificată ca secretă şi a a fost datată 29 august 2008.

Referitor la "Războiul de 5 zile", invadarea  Georgiei de către Rusia a avut loc pe 8 august 2008, sub pretextul că militarii georgieni au atacat etnici ruşi din Osetia de Sud, Traian Băsescu se declara şocat de lipsa "imensă" de maturitate a "aventurierilor" din guvernul Georgiei.

Totodată, Traian Băsescu a manifestat îngrijorări "aproape de paranoia" cu privire la ameninţarea flotei ruseşti găzduite de Ucraina la Sevastopol, în Marea Neagră, mai spunea ambasadorul Nicholas Taubman.

"Băsescu a fost în mod deschis temător faţă de implicaţiile conflictului din Georgia pentru Moldova/Transnistria. El a afirmat că, în timp ce România respectă independenţa Moldovei, cetăţenii acestei ţări sunt '4,5 milioane de români' care sunt 'parte a naţiunii noastre'. Băsescu a reamintit că, în timpul conflictului din 1991-1992 din Moldova, România a trimis multe provizii şi muniţie părţii moldovene, dar s-a întrebat cu glas tare care ar trebui să fie răspunsul adecvat al României de acum, când este membră NATO, ca reacţie la orice provocare a Rusiei acolo", scria ambasadorul SUA.

Potrivit notei, Traian Băsescu a remarcat că elemente substanţiale ale Armatei a 14-a ruseşti sunt prezente în Transnistria ca "trupe de menţinere a păcii". Şeful statului român vedea " o prioritate de vârf" îndepărtarea acestor forţe, motivând că Rusia a folosit scuza că îşi apără "trupele de menţinere a păcii" drept un pretext pentru intervenţia din Georgia.

Întrebat dacă Rusia a fost receptivă la iniţiativele diplomatice ale României cu privire la Transnistria, Băsescu a răspuns că a discutat conflictul cu Putin "de cel puţin cinci ori", dar că Rusia refuză să respecte acordul din 1999, de la Istanbul, mai spune sursa citată.

Traian Băsescu şi Vladimir Putin

Traian Băsescu a spus că "în acest conflict îngheţat şi în toate celelalte zone de acest fel, ruşii trebuie înlocuiţi cu trupe internaţionale sub mandat ONU".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite