AUGUST 2008 Traian Băsescu una susţine în public, alta îi mărturiseşte ambasadorului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu îi mărturisea senatorului american Richard Lugar, la finalul lunii august 2008, că îi este teamă că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei. Cu numai două săptămâni înainte, preşedintele susţinea public opusul şi anume că Moldova nu este în pericolul de a fi implicată într-o situaţie similară celei din Georg

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la 11 august 2011 că nu există, în momentul de faţă, pericolul ca Moldova să fie implicată într-o situaţie similară Georgiei, din cauza conflictului îngheţat din Transnistria, dar că, într-un astfel de scenariu, poziţia României va fi "categoric" diferită de cea faţă de Georgia.

"Moldova nu este în pericolul de a fi implicată într-o situaţie similară celei din Georgia, nu există acest risc în momentul de faţă", a declarat preşedintele, la Şcoala de vară "Comunităţi româneşti şi identitate europeană" de la Sulina.

Ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud şi Abhazia nu va avea loc şi în Transnistria

Şeful statului a mai adăugat că şi în Capitală "a sunat clopoţelul conflictului îngheţat din Transnistria odată cu evenimentele din Georgia şi analizele care s-au făcut au vizat în mod egal evenimentele din Georgia şi un posibil scenariu legat de Transnistria. Atitudinea României, într-un astfel de scenariu, în mod categoric va fi diferită dacă în Transnistria s-ar întâmpla ceva. Dar noi avem toate analizele că nu se va întâmpla în Transnistria ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud şi Abhazia", a explicat şeful statului, întrebat fiind de un student din Republica Moldova dacă România poate face ceva mai mult pentru georgieni în contextul războiului actual, "deoarece în Republica Moldova este acelaşi pericol în contextul conflictului transnistrean nerezolvat încă".

În cadrul aceleiaşi vizite de la Sulina, preşedintele Băsescu a refuzat să răspundă unei întrebări privind Republica Moldova, motivând că jurnaliştii şi politicienii vor specula "în detrimentul României" orice afirmaţie a sa şi susţinând că şi comunicatul CSAT a fost interpretat de unii "ca să-şi facă numărul antiprezidenţial".
Şeful statului a fost rugat de un student din Republica Moldova să contrazică o afirmaţie care ar fi fost făcută de Valeriu Stoica potrivit căreia a vrea Basarabia înapoi este un mod de gândire anacronic, valabil pentru secolul XIX.

"Consideră-te îmbunat. Nu mă obliga la declaraţii, pentru că ele vor fi comentate în toată Europa, cu România revizionistă. Ştii că nimeni nu spune că preşedintele României era la o întâlnire cu tinerii şi era o discuţie informală. Toată lumea va pune, şi primii care vor face atât rău cât vor putea vor fi gazetarii români, pentru că nu există vreo şansă ca marii gânditori de la TV, unii nu ştiu bine nici cum îi cheamă, dar ştiu ce face preşedintele României extraordinar. Analişti, oameni politici ar specula în detrimentul României orice afirmaţie aş face, aşa că scuză-mă te rog că nu-ţi dau un răspuns tranşant", a răspuns preşedintele.

Băsescu le-a spus studenţilor că până şi comunicatul remis de Preşedinţie după şedinţa CSAT pe tema conflictului din Georgia a fost reinterpretat, pentru ca "nişte oameni care lucrau şi pe la Cotroceni" să-şi facă numărul "antiprezidenţial".



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite