Spălare de bani prin INSOMAR. Hrebenciuc, Negoiţă, Ghiţă şi Emilian Dinescu, acuzaţi de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc

Procurorii DNA fac cercetări preliminare cu posibila săvârşire a infracţiunii de spălare de bani în dosarul patronului de la InterAgro, Ioan Niculae. De asemenea, mai sunt cercetaţi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, deputatul Robert Negoiţă şi Emilian Dinescu. Ei ar fi spălat bani prin INSOMAR, al cărui acţionar principal, Gheorghe Teodorescu este acuaz de fals în înscrisuri.

UPDATE 15.00 Reacţia lui Negoiţă: Nu am încălcat legea, am dat bani oficial în campania electorală

Ioan Niculae a fost trimis în judecată miercuri întrucât ar fi sponsorizat campania prezidenţială a lui Mircea Geoană, fost preşedinte PSD. Banii urmau să fie daţi sub forma unor contracte "mascate" cu INSOMAR, la solicitarea preşedintelui PSD Brăila, Bunea Stancu Gheorghe. Suma solicitată ar fi foost de 1 milion de euro, dar Niculae ar fi plătit efectiv doar 150.000 de euro.

"În partid toţi vor funcţii!"

La acea vreme, Viorel Hrebenciuc îndeplinea funcţia de şef de campanie a lui Mircea Geoană. El nu a fost pus oficial sub învinuire, procuroii DNA urmând să stabilească dacă indiciile de spălare de bani se adeveresc. De altfel, conform DNA, Bunea Stancu i-ar fi spus în mai multe rânduri lui Ioan Niculae că "În partid (PSD-nr.) toţi vor funcţii!

Patronul InterAgro, Ioan Niculae, este judecat pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Dosarul priveşte o sponsorizare "mascată" de un million de euro pe care ar fi trebuit să o facă Niculae pentru campania prezidenţială din 2009 a fostului preşedinte al PSD, Mircea Geoană. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Bunea Stancu, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat, cel care i-ar fi cerut "favorul" omului de afaceri.

Contract "mascat" cu INSOMAR

Conform DNA, în cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

CITIŢI ŞI

Ioan Niculae: „Am cumpărat gaze interne în baza unei legi. Să bage tot Parlamentul în puşcărie!"

126 de milioane de dolari, prejudiciul în dosarul în care este vizat miliardarul Ioan Niculae

Ioan Niculae: "Nu am comis nicio ilegalitate"

Amurco a înflorit pe timp de criză. Ioan Nicolae pasează fosfogipsul Primăriei Bacău

40 de persoane din conducerile Romgaz şi ANRE, cercetate penal pentru subminarea economiei

Vedeţi aici ce spune Varujan Vosganian, fost ministrul al Economiei.

Războiul declaraţiilor. Ioan Niculae: "Îmi mut afacerile în Bulgaria". Traian Băsescu: "Nu ţi-e ruşine?"


Şpagă pentru funcţii


Potrivit înţelegerii, sumele de bani urmau să fie furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae trebuia să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de Mircea Geoană, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural - Transgaz şi Romgaz.


Niculae a apucat să dea 150.000 de euro


Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-au plătit efectiv 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi INSOMAR. De altfel, Gheorghe Teodorescu, acţionarul INSOMAR, a fost trimis şi el în judecată în acest dosar pentru trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic, în speţă PSD, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite