Ioan Niculae: "Nu am comis nicio ilegalitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae a devenit un conducător de temut care „vânează“ greşelile subalternilor
Ioan Niculae a devenit un conducător de temut care „vânează“ greşelile subalternilor

Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic.


"Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi", a declarat  Ioan Niculae, citat de Mediafax.

O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, să cumpere în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din producţia internă, la preţuri mult mai mici comparativ cu cele din import.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat miercuri că patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ANRE şi reprezentanţi ai unei societăţi din Bucureşti sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit sursei citate, "în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".
Procurorii au mai precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".


"Datoriile noastre la Romgaz erau eşalonate, în urma unei convenţii încheiate înainte de acordarea facilităţilor, şi erau plătite în grafic, la zi", a spus Niculae.

Omul de afacerri a afirmat că în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din producţia internă, şi, din cauza faptului că preţurile la import erau mari a ales să funcţioneze doar cu ce a cumpărat de la Romgaz şi să suspende activitatea a trei din cele şase combinate de îngraşăminte din portofoliu.

Ioan Niculae a fost citat iniţial de procurorii DIICOT în acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat că nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele."M-au anunţat pe 24 decembrie că trebuie să mă prezint pe 29, dar avocaţii mei erau toţi în concediu, şi din acest motiv nu m-am dus. O să merg săptămâna viitoare", a spus Niculae. Sursele judiciare au menţionat că în 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate în acest dosar, iar în 29 decembrie alte 15 persoane. După audierile din 28 decembrie, în seara aceleiaşi zile, cei 15 învinuţi şi avocaţi ai acestora au anunţat că nu se pot prezenta la DIICOT.

CITIŢI ŞI

40 de persoane din conducerile Romgaz şi ANRE, cercetate penal pentru subminarea economiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite