Vosganian: Nu am autorizat nicio firmă să primească gaz ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, spune că, în timpul mandatului său, nu a autorizat vreo companie să primească doar gaze interne..

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat astăzi că, în 2010, procurorii i-au cerut date despre piaţa gazelor.

"Am cerut realizarea unei anchete interne legată de acest caz. În 2010 a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din producţia internă", a declarat Chiriţoiu, menţionând că este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Vosganian a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.

Contactat de "Adevărul", Vosganian a precizat că, în timpul mandatului său, nu a primit nicio sesizare că ar fi ceva în neregulă cu contractele dintre Romgaz şi InterAgro.

„În perioada în care am funcţionat ca ministru al Economiei şi Finanţelor nu am autorizat nicio situaţie în care vreo firmă să primească doar gaz din intern, prin exceptarea de la coşul de gaze import/intern. De altfel, nici nu aveam această calitate, date fiind interdicţiile exprese din Legea gazelor 351/2004, în vigoare la acea dată. Acest lucru a devenit posibil abia în anul 2009", a precizat Vosganian.

În 2009, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care marii consumatori de gaze (InterAgro, Electrocentrale Bucureşti, Azomureş) au primit doar gaze de producţie internă, de două ori mai ieftine decât cele de import.

Această ordonanţă a modificat Legea gazelor, care spunea că toţi consumatorii din România trebuie să utilizeze aceeaşi proporţie de gaze import/intern.

Parlamentul a aprobat această ordonanţă şi a prelungit-o cu încă un an, astfel că facilitatea a fost valabilă începând din iunie 2009 până în octombrie 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite