Şpagă în curcani pentru dom’ colonel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ungureanu a fost arestat ieri de judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti
Ion Ungureanu a fost arestat ieri de judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti

Colonelul Ion Ungureanu a ajuns după gratii, după ce „a privatizat“ Şcoala de Pompieri „Pavel Zăgănescu“ din Prahova. Comandantul Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă din Boldeşti - Prahova, colonelul Ion Ungureanu (54 de ani), a fost arestat preventiv, aseară, pentru fapte de corupţie.

El este acuzat de procurorii anticorupţie că a primit bani, produse alimentare şi băuturi fine de la subalterni. În schimbul şpăgilor, Ungureanu ar fi oferit protecţie în promovarea în grad şi funcţie. Aproximativ 150 de sticle de whisky, cafea şi ţigări primite de la subalterni au găsit procurorii DNA la domiciliul din Ploieşti al colonelului. Alte produse alimentare - curcani, găini, brânză, lapte şi mălai - au fost depozitate în frigiderul unităţii militare.

Șantaj de mii de euro cu filmări erotice piratate

Judecătoarea care a aprobat refacerea urmăririi penale în procesul de corupţie Oprişan&Co se abţine

Daniel Morar: „Pedepsele pentru magistraţii corupţi sunt blânde“

Un comisar de la Antidrog a fost prins „pro-drog“

Promovare contra „atenţii"

Procurorul militar Vasile Doană a arătat, ieri, că împotriva colonelului Ion Ungureanu au formulat denunţ mai mulţi subordonaţi ai acestuia, fiind vorba de un caz de „corupţie clasică."

Locotenentul Constantin Croitoru a precizat că şeful său „este un tip autoritar şi că în unitate făceau carieră numai cei agreaţi de el, ceilalţi fiind marginalizaţi".

„Umblau zvonuri prin unitate că aceia care nu-i ofereau comandantului câte un cadou aveau unele probleme, fiind chiar sancţionaţi", a precizat Croitoru. Locotenentul susţine că i-a dat lui Ungureanu mai multe găini. În schimbul acestora, atunci când era subofiţer ar fi avut un tratament preferenţial, fiind avansat ofiţer.

O avocată a fost agresată fizic de iubitul ei tot avocat, pe holurile de la Tribunal

Căsuţa de la ţară

Un alt subordonat, plutonierul Dan Floştoiu a recunoscut la DNA că i-a dus şefului său 10-12 metri pătraţi de piatră de râu, pentru casa de la ţară, fără a primi niciun ban pentru acest lucru. El a fost schimbat de la Serviciul Gardă, unde stătea în aer liber, la un compartiment mai bun, la „Cultură" şi la birouri.

Alţi şapte angajaţi ai unităţii militare au declarat că au muncit, în perioada 2005-2008, la vila colonelului şi la garsoniera fiului său. Manopera lucrărilor a fost evaluată la aproximatov 10.000 de lei, fiind vorba de zugrăveli interioare şi exterioare, montări de parchet sau izolaţia termică a casei.

În anul 2008, Ungureanu ar fi ordonat subordonaţilor să-şi achiziţioneze din banii proprii echipamentul militar, în valoare de 24.000 de lei, de la două societăţi comerciale preferate de el. În realitate, echipamentul pentru militari este gratuit. În schimb, Ungureanu ar fi primit, de la societăţile comerciale, şase costume de haine şi alte articole de îmbrăcăminte.

Intervenea la examene

„Colonelul Ion Ungureanu avea o autoritate foarte mare în unitate şi a putut chiar îngrădi accesul pe treptele profesionale ale celor care nu erau agreaţi", a arătat, ieri, procurorul Vasile Doană. El a dat exemplul subofiţerului Cătălin Silviu Oproescu, care nu a putut promova timp de doi ani. Aproximativ 11 cadouri ar fi dat Oproescu comandantului său, pe care le-a lăsat în sala de protocol, apoi a fost mutat pe o funcţie superioară şi avansat căpitan.

Şi maiorul Leonard Teleru a denunţat procurorilor că nu a putut promova întrucât comandatul său intervenea la Comisia de examen, iar lucrările sale primeau note mici.

În anul 2008, şeful Comisiei de examinare, colonelul Felix Câtea, i-ar fi transmis lui Teleru mesajul lui Ion Ungureanu - conform căruia nu are nicio şansă şi să nu mai dea examen -, iar din acest motiv s-a retras din concurs. Alţi trei ofiţeri, care au fost angajaţi ca profesori militari la Şcoala de Subofiţeri, au denunţat că i-au dat mită lui Ungureanu, în anul 2004, atunci când au dat concurs pentru ocuparea posturilor. Intermediarul, colonelul Mihai Vasile, a confirmat într-un denunţ la DNA, că Ion Ungureanu l-a trimis să pretindă sumele de bani.

„Este o înscenare!"

Colonelul Ion Ungureanu a declarat judecătorilor militari că este nevinovat, fiind vorba de o înscenare a unor foşti angajaţi pe care i-a sancţionat de-a lungul timpului. „Pe unul dintre denunţători, Vasile Mihai, în perioada în care era locotenent-colonel l-am sancţionat pentru îndeplinirea superficială a relaţiilor de serviciu", a susţinut comandantul.

El a mai spus că nu putea să influenţeze niciun examen de promovare, iar costumele de haine le-a cumpărat din banii săi. „Angajaţii unităţii care au lucrat la mine la vilă au muncit în timpul lor liber. Am vrut să le dau bani, dar au refuzat. Subofiţerului Stroescu i-am dat o uşă metalică, iar subofiţerul Ploscariu era chiar prieten cu fiul meu", a mai adăugat colonelul Ion Ungureanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite