Judecătoarea care a aprobat refacerea urmăririi penale în procesul de corupţie Oprişan&Co se abţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul coruptiei Oprisan&Co treneaza din anul 2005.
Procesul coruptiei Oprisan&Co treneaza din anul 2005.

Luminiţa Duţă, magistratul ce a preluat din nou cazul Oprişan&Co în care preşedintele Consiliul Judeţean Vrancea este acuzat de un prejudiciu de două milioane de euro adus statului a depus cerere de abţinere astăzi. Aceeaşi judecătoare a aprobat refacerea urmăririi penale în dosar solicitată de avocaţii lui Marian Oprişan.

Judecătoarea Luminiţa Duţă, cea care a preluat din nou dosarul întors de la Cluj, Marian Oprişan&Co şi în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea este judecat alături de alţi cinci funcţionari din instituţie pentru un prejudiciu de aproape două milioane de euro adus statului a depus astăzi cerere de abţinere. „Depun cerere de abţinere în acest dosar. Voi încheia motivaţia în aceste zile", a spus magistratul în sala de judecată.

Luminiţa Duţă este judecătoarea care s-a ocupat de caz şi înainte ca acesta să fie strămutat de procurorii DNA la Cluj, pe motiv că „popularitatea preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan în zonă ar putea influenţa deciziile magistraţilor".

Judecătoarea se retrage

Înainte ca dosarul corupţiei Marian Oprişan & Co să fie strămutat către instanţele clujene, judecătoarea Luminiţa Duţă a admis în 2007 excepţia prin care avocaţii preşedintelui CJ solicitau refacerea urmăririi penale în dosarul cu 52 de volume.

Apărătorii baronului au motivat atunci că procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) nu sunt specialişti în lucrările de reabilitare a drumurilor pentru care Oprişan este acuzat că le-a plătit din bugetul consiliului înainte de alegerile locale din 2004 şi nu au fost executate.

Urmărirea penală nu a fost refăcută întrucât procurorii DNA au obţinut strămutarea dosarului la Cluj cu acordul magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2008.

Dosarul a fost întors însă la Judecătoria Focşani pe motivul unei „excepţii de necompetenţă teritorială" şi, culmea, a ajuns pe mâna aceluiaşi judecător, Luminiţa Duţă.

Cererea de abţinere a judecătoarei va fi soluţionată în aceste zile, iar dacă va fi admisă, dosarul va fi preluat de un alt judecător.

Pe numele baronului există patru capete de acuzare: fals, uz de fals şi utilizare credite în alte scopuri decât cele pentru care au fost încredinţate şi abuz în serviciu.

Oprişan este judecat pentru mai multe lucrări de reabilitare pentru 43 de drumuri comunale ce au fost achitate dar nu au fost executate dar şi pentru achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara" din Petreşti, crângul de la marginea municipiului Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite