Daniel Morar: „Pedepsele pentru magistraţii corupţi sunt blânde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar
Daniel Morar

Magistraţii trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie au primit pedepse chiar şi de doar trei luni de închisoare cu suspendare, a declarat, ieri, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar (foto).

„Pedepsele primite de magistraţi au fost la minimum sau orientate spre minimum special. Este o sancţionare foarte blândă, care nu duce la descurajarea celor care săvârşesc fapte de corupţie," a declarat şeful DNA. Condamnarea la trei luni de închisoare cu suspendare a fost dată în cazul Ritei Branga, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, acuzată de luare de mită şi de uz de fals.

Cititi si: Judecătoarea care a aprobat refacerea urmăririi penale în procesul de corupţie Oprişan&Co se abţine

Cea mai mare pedeapsă la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie - decisă în cazul unui magistrat - a fost de 2 ani şi 6 luni, în cazul judecătorului arădean Ioan Lazăr, care a primit 30.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar.

Potrivit bilanţului DNA, anul trecut au fost condamnaţi definitiv şase magistraţi, doi au primit pedepse la închisoare cu executare, iar ceilalţi patru pedepse cu suspendare condiţionată.

Morar a subliniat că şi în alte dăţi decizia instanţelor de judecată a fost în neconcordanţă cu legile. Achitarea fostului deputat PSD Ion Dumitru, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice într-un dosar cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro, nu este imputabilă procurorului de caz. „Instanţa a făcut o confuzie între fondurile proprii ale Romsilva şi fondurile publice", a explicat Daniel Morar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite