Locale 2012: Primele alegeri pe vot uninominal pur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii îşi aleg azi primarii şi consilierii. Pentru cele 44.877 de funcţii de aleşi locali candidează 285.418 persoane: 14.100 sunt candidaţi pentru cele 3.187 de posturi de primar, pentru cele 41 de funcţii de preşedinte de Consiliu Judeţean s-au înscris în cursa electorală 368 de candidaţi, 15.635 de persoane candidează pentru cele 1.338 de funcţii de consilieri judeţeni, iar 255.276 s-au înscris în cursa pentru cele 40.311

UPDATE 201.16: Uşor cutremur în Câmpia Română, dimineaţă. Magnitudinea de 2,5 pe scara Richter.

Mai important seismul de pe scena politică.

Au apărut şi unele declaraţii "preventive", poate că victoria USL va tensiona puţin relaţiile din uniune. Crin Antonescu, liderul PNL speră să nu-şi revendice fiecare partid din alianţă victoria, rezultatele sunt ale USL, spune el.

UPDATE 20.15: Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că nu prelungeşte nici măcar cu un minut ora de închidere a urnelor.

"La ora 21.00 se închid secţiile de votare şi se declanşează operaţiunea de numărare a voturilor şi de centralizare a rezultatelor", dacă mai sunt cinci cetăţeni în incinta secţiei de votare" aceia vor vota, a spus Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC.

"Cine e dincolo de uşă nu mai votează", a adăugat Muhuleţ.

UPDATE 7.52 Ponta nu e Geoană

Preşedintele PSD, Victor Ponta, în aşteptarea fericitelor rezultate, spune că nu va fi nicio chermeză seara asta.

Petrecerile se amână până la câştigarea prezidenţialelor. Întrebat când va fi deschisă şampania, el a răspuns sec: "După prezidenţiale".

UPDATE 17.49: Prezenţă peste cea din 2008, Capitala a confirmat şi prin participarea de până la ora 17.00, o mobilizare peste aşteptări.

Mai multe găsiţi în materialul Prezenţa la vot, ora 17.00: Aproape 5 puncte peste cea din 2008. În Capitală, participare ca la închiderea urnelor, la alegerile trecute

UPDATE 18.13: Marian Oprişan, care candidează pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, a ajuns la Reanimare

Vezi aici de ce a ajuns la spital baronul de Vrancea „Am stat puţin în pădure şi am făcut o congestie musculară” VIDEO

UPDATE 18.10

Bilanţ al Poliţiei, ora 16.00: Aproape 700 de incidente, 229 confirmate

Peste 680 de incidente electorale, 229 dintre ele confirmate, până la ora 16.00, anunţă MAI.

80 dintre incidentele confirmate au legătură cu mita electorală.

Au fost aplicate 78 de sancţiuni, în valoare totală de 51.600 de lei.

În afara contravenţiilor au fost constatate şi 83 de fapte penale, în care sunt cerectate 92 de persoane.

În câteva cazuri, dosarele sunt deocamdată cu autor necunoscut.

Reamintim că s-au făcut deja câteva reţineri pe 24 de ore - femeia din Orşova care a băgat buletine false în urnă, candidatul la primîărie dintr-o localitate din judeţul Călăraşi, plus două persoane din judeţul Mureş.

Cele două persoane reţinute în judeţul Mureş, care vor fi prezentate instanţei cu cerere de arestare preventivă, sunt o tânără de 32 de ani şi o membră a unei comisii de vot din Iernut.

"Suspecta primise şase buletine de vot (trei pentru primar, unul pentru Consiliul Local, unul pentru conducerea Consiliului Judeţean şi unul pentru consilierii judeţeni), aceasta fiind surprinsă imediat după ce a introdus două buletine de vot în urna pentru alegerea edilului. Ea a fost reţinută pentru introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot, iar membrul comisiei care i-a dat buletinele - o femeie în vârstă de 50 de ani - a fost reţinută pentru complicitate", potrivit poliţiei.

UPDATE 17.50: Şeful statului a făcut iar cumpărături, ca de atâtea ori în zi de vot.

Vesel, a glumit cu jurnaliştii şi oamenii aflaţi în hypermarket.

Şi-a băut cafeaua înconjurat d ejurnalişti şi, în timpul discuţiei a intrat în direct, telefonic, la diferite posturi.

"În mod categoric n-am avut alegeri la care, după ce am votat, să nu mă duc la cumpărături, dar nu e o superstiţie, e o preocupare, ca să treacă ziua mai repede", a spus preşedintele.

Vezi aici ce a cumpărat de la hypermarket Băsescu, cumpărături în zi de alegeri

La Sectorul 6, se pare că Poteraş pierde cu aproximativ 11 procente în faţa lui Rareş Mănescu.

UPDATE 17.37: Exit poll-urile par să confirme sondajele recente. La Cluj, Boc ar putea pierde cu 10 procente în favoarea lui Marius Nicoară (USL), iar la Sectorul 3, Robert Negoiţă este cu peste 20 de puncte peste Liviu Negoiţă. Să vedem care dintre aceste informaţii "pe surse" se adevereşte.

UPDATE 17.29: Spre deosebire de alegerile anterioare se pare că autorităţile se mişcă mai bine. A fost reţinut pentru 24 de ore şi candidatul la primărie din Curcani, care blocase câteva ore trei secţii de vot şi distrusese de dimineaţă câteva urne.

Citeşte aici de ce a făcut scandal candidatul resepctiv şi ce riscă Candidatul APC la Primăria Curcani, reţinut. Bărbatul a blocat votarea mai bine de trei ore şi a distrus urnele cu buletine

UPDATE 17.15

Prinţul romilor este republican, va candida la prezidenţiale

Dorin Cioabă, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, a votat împreună cu tatăl său, regele romilor de la Sibiu, Florin Cioabă.

Prinţul romilor a spus că peste 8 ani vrea să intre în cursa pentru palatul Cotroceni.

Vezi GALERIE FOTO Prinţul romilor, Dorin Cioabă, vrea la Cotroceni

UPDATE 17.00

Vot - suveică la Orşova?

A fost reţinută femeia în vârstă de 65 de ani, din Orşova, care a încercat să pună buletine false în urnă.

Totul s-a întâmplat dimineaţă, puţin după deschiderea secţiei de votare.

Femeia, care venise la vot împreună cu fiul său, le-a spus poliţiştilor că nu ştie cum au ajuns la ea buletinele false.

A fost reţinută pentru 24 de ore, continuă cercetările.

Nu se cunosc mai multe date, deocamdată, însă este posibil să fie vorba de votul - suveică.

Aceastăă metodă de fraudare, prin votul suveică, începe cu un buletin fals ori chiar hârtii semănătoare. Omul respectiv, precum în cazul femeii din Orşova, pune buletinele false în urnă şi pleacă din secţie cu buletinele adevărate.

Primeşte banii în schimbul buletinelor reale. Următorul alegător cumpărat ia buletinul ştampilat cum îşi doresc mituitorii, îl lasă în urne şi aduce şi el buletinele luate de la comisie şi neştampilate sau, pot fi şi ştampilate, aşa cum îşi doresc mituitorii.

Desfăşurareea diferă în funcţie de ce au la dispoziţie mituitorii: dacă au ştampilă sau măcar un set de buletine ştampilate.

UPDATE 16.46

Unde ascund oamenii buletinele de vot, mita

În Mangalia, un alegător a primit un set dublu de buletine de vot, le-a ştampilat, apoi a refuzat să le predea comisiei.

Le-a spus celor din comisie că are mai multe buletine, dar le-a băgat în lenjeria intimă, pentru a nu i le lua nimeni, şi a vrut să plece acasă.

După ceva discuţii, poliţiştii l-au convins pe bărbat să scoată voturile din lenjerie şi să le predea.

Buletinele respective au fost anulate,  iar persoana din comisie care I le-a înmânat va fi cercetată pentru neglijenţă în serviciu, iar alegătorul este anchetat pentru încălcarea articolului 110 din Legea 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Cu câteva ore în urmă, un primar din judeţul Călăraşi a fost filmat în timp ce-şi sfătuia oamenii să pună mita în scutecele unor bebeluşi, în timpul unui tur făcut prin comunitatea săracă a localităţii pe care o conduce.

UPDATE 16.31: După alegeri, Emil Boc şi-a încercat norocul la Loto.

Vezi VIDEO Ce a făcut Boc după „cea mai agresivă campanie electorală“? A jucat la Loto

UPDATE 16.15: Surpriză mare în ceea ce priveşte paticiparea. Orăşenii, care au ieşit în număr mult mai mare la vot, s-ar putea să dea peste cap toate sondajele.

Participarea era la ora 14.00, cu 4,5 puncte procentuale peste cea din 2008, turul II.

Asta, graţie orăşenilor. Ruralul a ieşit la vot ca, la fel ca în 2008, 31,05% atunci, 31,74%, acum.

În urban, însă, acum au votat 24,72%, în 2008 - 18,44%, în 2008.

Capitala: 18,44%, prezenţa în 2008, 21,99%, acum.

UPDATE 15.22

Cu sacoşa de buletine, la vot

S-a întrerupt procesul electoral la o secţie din sectorul 3, după ce un membru al comisiei a fost descoperit cu o sacoşă plină cu buletine de vot.

Încă nu se ştie dacă buletinele erau ştampilate, în favoarea cui etc.

În sectorul 3 avem concurenţă între cei doi Negoiţă, Liviu de la PDL şi Robert de la USL. Potrivit sondajelo realizate ieri, primul va avea doar 27% din voturi, iar al doilea, 65%.

UPDATE 15.07

Bilanţ nereguli, ora 13.00: 534 de incidente electorale, 163 confirmate. Dintre ele, 104 cazuri au vizat darea şi luarea de mită.

Numărul infracţiunilor constatate a ajuns la 56 şi sunt legate de darea şi primirea de mită electorală.

Majoritatea sesizărilor au fost făcute la numărul unic de urgenţă 112, unde au fost înregistrate 329 de apeluri.

MAI a dat 66 de amenzi, în valoare de 43.800 de lei.

Numărul incidentelor din sate depăşeşte pe cel al celor înregistrate în oraşe: 293 în mediul rural, comparativ cu 241 în urban.

UPDATE 14.42: S-a reluat votul de la Curcani, Călăraşi, după aproximativ 4 ore suspendare.

Buletinele de vot ştampilate de la ora 07.00 şi până la ora 09.00, când s-a închis secţia respectivă, au fost puse separat şi sigilate. Se va lua o decizie în privinţa lor abia după închiderea secţiei.

Urnele distruse au fost înlocuite.

UPDATE 14.20: Spectacolul obişnuit cu Gigi Becali, care a a încălcat legea electorală chiar sub ochii membrilor comisiei de votare.

N-a intrat în cabina de vot, ci a pus ştampila pe buletine chiar pe masa comisiei din secţia respectivă.

În mod normal, votul trebuia anulat.

Citeşte Becali, candidat şi alegător cu votul la vedere

UPDATE 14.14: Un alegător din Petrila şi-a dat foc în secţia de votare, ca protest faţă de actualul primar.

Bărbatul a declarat înainte de a intra la vot c-a avut mai multe procese cu Primăria pentru nişte proprietăţi şi nu a reuşit să-şi găsească dreptatea nici măcar în justiţie.

A folosit un amestec de apă şi petrol.

Pompierii şi jandarmii erau pregătiţi să intervină cu extintoarele, deoarece ameninţările de dinaintea intrării la vot au durat ceva timp.

Bărbatul a fost dus la Spitalul din Petroşani cu o ambulanţă, transmite Mediafax.

UPADTE 14.05: Puţină panică la Cândeşti, judeţul Dâmboviţa, unde , puţin după deschiderea urnelor, fratele primarului a intrat cu pistolul în secţie. De fapt, s-a dovedit a fi doar tocul pistolului, bărbatul de 44 de ani, jandarm, a votat înainte de a se duce la muncă.

Vezi aici ce s-a întâmplat.

UPDATE 13.56: La Cluj Napoca, una dintre cele mai încinse bătălii electorale. Victoria de acolo are o valoare simbolică, după cum au spus mai mulţi analişti.

Fostul premier Emil Boc, cel care vrea acum să revină în fruntea administraţiei locale, a declarat după vot că a fost, „din nefericire, poate cea mai agresivă şi negativă campanie electorală locală din ultimii 20 de ani".

Citiţi mai multe despre miza de la Cluj, aici.

UPDATE 13.52: La Giurgiu, doi bărbaţi sunt cercetaţi după ce au fost prinşi cumpărând voturi,cu 70 de lei bucata, pentru un candidat la primărie.

Vezi aici declaraţie poliţiei.

UPDATE 13.13: Mircea Geoană a spus că, la finalul zilei, chiar dacă se candidează sub sigla USL, rezultatele se vor număra separat pentru fiecare formaţiune.

Citeşte aici cum îşi vor număra "zestrea" partidele din USL

UPDATE 13.10: Nicuşor Dan, candidatul independent la Primăria Capitalei, preferatul multor alegători dezamăgiţi de partide, i-a îndemnat pe oameni să voteze, pentru a face posibil un miracol.

UPDATE 13.03: Şi în Bucureşti, Sectorul 3, a fost descoperită o persoană care şi-a filmat votul. A fost dusă la poliţie pentru cercetări.

UPDATE 12.55: La Curcani, judeţul Călăraşi, continuă scandalul, oamenii s-au înghiontit cu jandarmii. Sunt nemulţumiţi că o secţie este închisă de la ora 09.00 şi nu pot vota.

Reamintm că acolo, un  candidat la primărie, împreună cu alte 5 - 6 persoane au distrus urnele dintr-o secţie. Ei sunt anchetaţi la poliţie, acum, dar oamenii au devenit foarte nervoşi, în incidente a fost lovită şi o echip de la Antena.

Vezi aici ce se întâmplă la Curcani

UPDATE 12.50: O persoană din Cluj-Napoca este cercetată penal după ce şi-a fotografiat buletinul de vot. Reamintim că unii dintre cei mituiţi pentru a vota cu un candidat sunt obligaţi să prezinte şi dovada, de obicei ei trebuie să fotografieze buletinul de vot pentru a-şi primi banii promişi.

Există o metodă pentru a-i păcăli pe cei care-i îndeamnă la fraudă pe alegători: fotografierea buletinului de vot şi apoi ştampilarea aiurea, pentru anularea votului.

Citeşte aici povestea din Cluj

UPDATE 12.37: Dosar penal pe numele vicepreşedintelui unei secţii de votare din oraşul Băicoi, care a distribuit unui alegător mai multe buletine de vot.

Mai multe despre incidentele din toată ţara citiţi aici

UPDATE 12.29: Interes crescut pentru vot în oraş

Este mai mică diferenţa de participare dintre rural şi ruban, comparativ cu 2008.

Scorul mai mare de acum vine în special din prezenţa mai ridicată a celor din urban: în 2008, la ora 10.00, raportul era 5,2% în urban, şi 9,96% în rural.

Acum, din urban au votat deja 7,81%, iar din rural 10,60%. Mult mai redusă distanţa cele două.

UPDATE12.17: Prezenţa o depăşeşte pe cea din 2008, mai ales în Bucureşti

Între 07.00 şi 10.00 au votat deja 8,99% din alegătorii de pe liste, comparativ cu 7,01, în 2008.

Participarea este aproape dublă în Capitală, unde acum au votat 6,87, faţă de numai 3,91% în iunie 2008, la turul II.

La nivel naţional conduce Ilfovul, cu o prezenţă de 12,93%: acelaşi judeţ ocupa prima poziţie la vot şi în 2008, dar cu mult mai mult - 16,14%.

Pe ultimul loc se află Maramureş, cu 5,51% din voturi deja exprimate, în 2008 era Hunedoara, cu 4,42.

Vezi aici preznţa la vot

UPDATE 11.29: Un candidat s-a împuşcat accidental aseară.Era candidat al Partidului Civic Maghiar (PCM) la Consiliul Local al comunei covăsnene Băţani, Veres Lorand, şi a murit, sâmbătă seară, după ce s-a împuşcat accidental în cap cu pistolul unui poliţist care îi era prieten.

Mai multe, aici

UPDATE 11.25: La Curcani, judeţul Călăraşi, un bărbat a distrus urnele dintr-o secţie de votare, procesul electoral s-a suspendat, la ora 11.00 secţia era încă închisă, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

UPDATE 11.24

 24 de infracţiuni şi 19 contravenţii constatate, până la ora 10.00

În primele trei ore după deschiderea secţiilor de vot au fost anunţate 323 de incidente, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), din care 36 s-au şi confirmat deja.

Cele mai multe incidente s-au înregistrat în Argeş, Bucureşti şi Dâmboviţa.

Majoritatea acestor fapte au fost anunţate la numărul de urgenţă 112, de către membri comisiilor de vot, de ONG-uri, simpli votanţi, de către partide etc.

Până acum, s-au confirmat 19 contravenţii şi 24 de infracţiuni.

În cazul a 65 de sesizări a fost vorba de mită electorală, adică primisiune şi dare de mită, în termeni legali.

UPDATE 11.10:Preşedintele Traian Băsescu a votat, împreună cu familia, la Liceul "Xenopol". A ţinut un mic discurs şi a fost aplaudat, i s-a scandat numele, aşa cum nu i se mai întâmplase de mult timp. La ultimele ieşiri în public, şeful statului a fost huiduit.

Speră că oamenii au înţeles necesitatea măsurilor dure luate de fostele guverne, dacă nu se luau se ajungea în situaţia Greciei şi Spaniei, a spus Băsescu.

La Bucureşti, doar la două din cele şase ar putea exista o schimbare a primarului actual: la Sectorul 3 şi la Sectorul 6, unde reprezentanţii PDL, Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş, ar putea pierde primăria. 

În rest, sondajele îi dau drept câştigători detaşaţi pe toţi primarii în funcţie, inclusiv pe Sorin Oprescu.

Până acum, toţi candidaţi la primăriile din Capitală care au votat au declarat c-au făcut-o pentru un oraş mai curat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite