Iulian Fota, consilier prezidenţial, despre scandalul cu Rusia: Oare am procedat corect?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia României cu Rusia nu este rea, dar nici nu este una dintre cele mai perfecte relaţii, a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, duminică seara, în cadrul emisiunii "România politică" de la Realitatea TV.

Reprezentanţii Ministerului rus de Externe s-au declarat contrariaţi de declaraţia recentă a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu şi el le-ar fi ordonat trupelor române să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941.

Fota spune că ziariştii români nu au procedat tocmai corect în relatarea evenimentelor, iar diplomaţia rusă este inteligentă şi va lua în calcul faptele şi nu vorbele. "Este foarte mult de discutat dacă reacţia noastră, ulterior acelui comunicat, ca ţară şi ca lideri politici şi ca mass media, a fost cea corectă. Poate că trebuie să schimbăm anumite atitudini. Am văzut ulterior comunicatului dat de Ministerul de Externe, în anumite părţi ale presei din România, anumite persoane transformându-se în cutii de rezonanţă ale acelui comunicat".

"Eu cred că trebuia tratat altfel. Eu cred că unii ziarişti au procedat nu foatre fericit. Eu cred că atunci când cineva dezvoltă un anumit joc nu trebuie susţinută partea adversă, chiar dacă noi aici suntem foarte nemultumiţi. Când vine vorba de relaţii internaţionale nu cred că trebuie să luăm politica noastră internă să o transferăm pe dimensiune internaţională", a spus Fota.

Iulian Fota

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională a vorbit şi despre relaţie României cu Rusia: "Relaţiile României cu Rusia nu au fost deloc rele. Eu nu spun că relaţia cu Rusia este perfectă. Eu cred că diplomaţia rusă este foarte experimentată şi a înţeles semnificaţia acelui moment, contextul politic intern al României şi ştie să ia în calcul faptele şi nu vorbele. Pentru că faptele sunt mult mai consistente decât vorbele în ceea ce priveşte relaţia România-Rusia".

Fota a mai explicat gestul Rusiei spunând că "atunci când două state au unele puncte divergente, fiecare parte se foloseşte de cadourile pe care i le oferă viaţa pentru a-şi întări punctul de vedere".

Declaraţia Rusiei „Rusia este indignată de recentele afirmaţii ale liderului român care a declarat că, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldaţii români să participe la ofensiva lansată de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice. Această declaraţie, cu atât mai mult cu cât a fost făcută în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor. Este absolut evident că astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazimului sunt inadmisibile. Acest lucru trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate".

Reacţia MAE: Violenţa de limbaj din declaraţia oficialului rus este inacceptabilă

Reacţia lui Băsescu: Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie

Meleşcanu: "Este o gafă monumentală"

Zoe Petre: Declaraţii absolut iresponsabile

Pârvulescu: "Băsescu dă dovadă de simpatie anormală față de un criminal de război!"

Băsescu, în relaţii tensionate cu Moscova încă de la începutul primului mandat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite