Zero lei pentru digurile din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu a acordat fonduri pentru consolidarea digului care a fost pe punctul de a ceda la inundaţiile din vară. Executivul va finanţa 13 proiecte de consolidare a digurilor, însă printre acestea nu se numără şi cele de la Galaţi, deşi oraşul are cel mai mare risc de inundaţii.

CITIŢI ŞI:   VIDEO/GALERIE FOTO: Guvernul n-a aprobat niciun leu pentru repararea digul şubrezit de inundaţiile de la Dunăre!

Un cartier din Galaţi a fost complet inundat. Oamenii ajung la spital cu barca (GALERIE FOTO)

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

În luna septembrie, Guvernul a decis, prin HG 942/2010, să investească 43 de milioane de lei (circa 10 milioane de euro) în lucrări de amenajare şi consolidare a unor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

Pentru finanţare au fost selectate 13 proiecte, însă printre ele nu se numără şi cele de la Galaţi, deşi oraşul prezintă cel mai mare risc de inundaţii dintre aşezările de pe cursul Dunării.

UPDATE/ Bilanţul inundaţiilor de la Galaţi: 300 case sub ape şi 250 de persoane evacuate

Mai mult decât atât, măsurătorile specialiştilor relevă că digurile au fost şubrezite de valurile succesive de viitură şi se află în pericol de prăbuşire în cazul producerii unor inundaţii precum cele din această vară. Situaţie în care un sfert din suprafaţa oraşului ar fi sub ape.

Oamenii afectaţi de inundaţiile de la Galaţi acuză autorităţile: "Au furat banii pentru canalizarea oraşului!"


Autorităţile locale spun că au cerut bani, dar s-au lovit de un refuz total, în ciuda pericolului existent. „Atât timp cât nu vor fi luate măsuri de protecţie, ne putem trezi că în primăvara anului viitor va trebui să ridicăm din nou diguri improvizate şi să stăm cu teamă că Dunărea s-ar putea revărsa în Valea Oraşului. În această vară, intervenţia împotriva inundaţiilor a costat municipalitatea 633.000 de lei, iar pagubele suferite de agenţii economici şi de populaţie sunt de peste 5 milioane de euro", precizează Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi.

EXCLUSIV/Valea Oraşului, apărată cu un dig din vorbe

Ping-pong administrativ

Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române" mai multe sectoare de diguri au nevoie urgentă de reparaţii. „Digul Bădălan, de pe malul Dunării necesită refacerea protecţiei la taluzurile exterioare, precum şi refacerea consolidărilor de mal, distrugerile provocate de inundaţii însumând pagube de 9,2 milioane lei. Îndiguirea râului Prut, la Brateşul de Jos, necesită completări la terasamente, în acest caz pagubele fiind de 2,5 milioane de lei", declară Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Prut.

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Nici construirea unui dig din beton care să apere oraşul, lucrare promisă în vară chiar de premierul Emil Boc, nu s-a mai realizat. O firmă de specialitate a demarat un studiu de fezabilitate pentru a evalua costurile proiectului, dar totul s-a blocat.

„Soluţia pentru protejarea oraşului în faţa Dunării este realizarea unui dig din beton de circa şase kilometri. Valoarea investiţiei s-ar ridica la şapte milioane de euro", declara, în urmă cu trei luni, Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului.

Acum, întrucât nu s-a făcut nimic, edilul explică: „Noi am intenţionat să facem un astfel de proiect, dar nu a mai putut fi realizat. Aceste obiective nu sunt în administrarea Consiliului Local şi nu aveam cum să obţinem fonduri. Apele Române şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului aveau responsabilitatea să facă asta."

În faţa acestui ping-pong administrativ, gălăţenilor din zonele ameninţate de inundaţii nu le rămâne decât speranţa că apele Dunării nu vor mai creşte niciodată.

"Ne putem trezi că în primăvara anului viitor va trebui să ridicăm din nou diguri improvizate şi să stăm cu teamă că Dunărea s-ar putea revărsa în Valea Oraşului."
Nicuşor Ciumacenco
viceprimarul Galaţiului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite