EXCLUSIV/Valea Oraşului, apărată cu un dig din vorbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Dumitru Nicolae plănuieşte îndiguirea malului Dunării, pe 10 kilometri, între plajă şi Şantierul Naval Damen. Ameninţaţi de apele fluviului ori de câte ori plouă câteva zile la rând, gălăţenii privesc neîncrezători proiectul autorităţilor.

Citiţi şi:

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură!

De ani de zile, la fiecare ploaie torenţială, locuitorii din Valea Oraşului se aşteaptă la ce este mai rău.

Casele li se umplu cu apă până la nivelul geamurilor, aşa că s-au obişnuit să-şi urce în poduri lucrurile de valoare. Una dintre cele mai grave inundaţii s-a înregistrat anul acesta, când apele au acoperit din nou Valea Oraşului, într-o noapte, în urma unei ploi torenţiale.

Şi pentru ca necazul şi spaima celor 8000 de locuitori să fie depline, după câteva zile, Dunărea ameninţa să se reverse din nou în curţile şi casele care nici nu apucaseră să se usuce.

Pentru evitarea unui dezastru, autorităţile au instalat la repezeală un hidrobaraj. Este însă necesar un mijloc de apărare permanentă motiv pentru care s-a luat decizia construirii unui nou dig mai înalt şi mai lung decât cel pe care în urmă cu o lună, presiunea uriaşă a Dunării l-a şubrezit.

"Soluţia pentru protejarea oraşului în faţa Dunării este realizarea unui dig din beton între plajă şi Şantierul Naval. Finanţarea ar urma să vină de la Uniunea Europeană, iar valoarea investiţiei s-ar ridica la şapte milioane de euro", a declarat primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae.

Curios este că Apele Române nu se va implica în acest proiect decât la nivel de suport tehnic.

"Vom oferi consultanţă la momentul când se va decide construcţia digului", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei "Apelor Prut" Iaşi, Dan Buruiană.

Din informaţiile pe care le deţinem, o firmă de specialitate a demarat deja un studiu de fezabilitate în Valea Oraşului pentru a evalua costurile proiectului şi, mai ales, viabilitatea acestuia.

Apele Române au în administrare digul situat din zona Bădălan şi până la confluenţa cu râul Prut. În perioada următoare va fi demarată o serie de lucrări pentru consolidarea malului şi a digului.

Sinistraţi cu repetiţie

Locuitorii din Valea Oraşului nu privesc cu încredere iniţiativa Primăriei şi spun că până la realizarea digului vor îndura şi alte inundaţii.

"Eu m-am săturat de situaţia asta. E casa părinţilor mei şi nu îmi vine să plec de aici, dar nu am ce face. Cel puţin odată pe an suntem inundaţi. Nu e posibil aşa ceva. Promit că fac dig. Şi noi cum ne descurcăm până atunci? Mai bine ar face ceva cu canalizarea asta, că nu face faţă deloc când plouă", ne-a declarat supărat Vasile Zgondea (43 de ani), unul din sutele de gălăţeni care locuiesc în zonă.

Oamenii îşi amintesc cu groază de noaptea de 16 spre 17 iunie 2010, când, după ora 3.00 dimineaţa toate străzile din Valea Oraşului erau sub ape.

Pompierii au evacuat din locuinţe 25 de adulţi şi 11 copii, dar o mare parte dintre bunurile acestor familii au fost au fost distruse. În acea noapte, personalul medical şi pacienţii din incinta spitalului CFR nu au putut intra sau ieşi din incintă pentru că nivelul apei atingea în anumite zone şi un metru.

300 de case inundate

La ultima inundaţie care a lovit Valea Oraşului, capacitatea de captare a canalizărilor a fost depăşită rapid, producându-se acumularea unor mari cantităţi de apă pluvială.

Rezultatul a fost distructiv: 300 de case şi gospodării din cartierul Valea Oraşului au fost inundate.

Mai multe străzi au ajuns sub apă, iar locuitorii au fost salvaţi de pompieri.

Bătălia cu apele dezlănțuite continuă la Galați. Valea Orașului este apărată cu un baraj de saci lung de 2 kilometri

Este vorba de strada Moruzzi, strada Griviţei, strada Farului, strada Apollon, strada Cezar Boliac, strada Tăuni, strada Dacului. A fost inundat şi subsolul de la Hotelul Dunărea, dar şi cel de la Facultatea Danubius, precum şi demisolul din Complexul Tiglina I.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite