Oamenii afectaţi de inundaţiile de la Galaţi acuză autorităţile: "Au furat banii pentru canalizarea oraşului!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de canalizare din cartierul Valea Oraşului nu a putut face faţă la cantitatea imensă de precipitaţii căzută, iar peste 300 de case au fost inundate cu un strat de apă de peste un metru.  Acest lucru n-ar fi trebuit să se întâmple, dacă ţinem cont că în ultimii ani, în canalizarea din cartierul inundat s-au investit circa 5 milioane de euro!

Locuitorii din centrul vechi al Galaţiului (cartierul „Valea Oraşului") s-au trezit joi dimineaţă într-un adevărat coşmar. Din cauza ploii căzute peste noapte, casele le erau inundate, mobila distrusă, aparatele electrocasnice se arseseră, iar de ieşit în stradă pentru a cere o mână de ajutor nici nu putea fi vorba. Zona semăna cu un uriaş lac, cu diametrul de circa un kilometru, în care adâncimea apei era între câţiva centimetri şi peste un metru.

GALERIE FOTO AICI

Cauza acestui dezastru a fost identificată imediat: sistemul de canalizare nu a putut face faţă cantităţii uriaşe de precipitaţii căzute în mai puţin de două ore, în intervalul 0.30-2.30, şi a refulat. La asta a contribuit şi faptul că nivelul Dunării este foarte ridicat (la doar 20 de centimetri de cota de inundaţie), deci apa nu are unde să se scurgă.

CITEŞTE ŞI:

Un cartier din Galaţi a fost complet inundat. Oamenii ajung la spital cu barca (GALERIE FOTO)

UPDATE/ Trafic blocat pe DN 25 Galaţi-Tecuci din cauza surpării şoselei

Oamenii de afaceri din Galaţi acuză autorităţile că au distrus oraşul

Alarmă pe Dunăre: Fluviul iese din matcă la Galaţi!

Pericol pe Dunăre/ Nivelul fluviului se apropie de cota de inundaţie

Locuitorii zonei spun că n-au mai văzut aşa ceva. „Am 90 de ani, tată, dar o inundaţie aşa de mare nu am mai văzut de când sunt", ne-a declarat localnicul Sava Bugeac.

Un alt locuitor al zonei, Dănica Munteanu a fost nevoită să-şi lase copilul de 12 ani pe pat şi să iasă în stradă pentru a ghida echipajele de pompieri venite în ajutor. „Am băgat în casa asta peste 200 de milioane. Totul s-a dus naibii în câteva minute. Frigider, televizor, tot. Nu a mai rămas nimica. Vinovaţi sunt cei de la Primărie. Au furat banii cu care trebuia să repare canalizările. Din cauza lor pătimim", a spus femeia.

În total, a fost afectate grav 29 de case, în care apa a ajuns şi la un metru adâncime, iar alte 250 de locuinţe au fost doar „atinse" de viitură.

Primii care au ajuns la faţa locului au fost pompierii, care au evacuat din locuinţe 25 de adulţi şi 11 copii.

Valoarea pagubelor materiale nu a fost încă estimată, dar autorităţile spun că ar putea depăşi 3 milioane de lei.

Am acţionat în această zonă cu 20 de subofiţeri şi şapte ofiţeri, care au transportat oamenii blocaţi cu bărcile pneumatice", a declarat lt.Eugen Chiriţă.
Începând cu ora 3.00 şi până la prânz şi accesul personalului şi al pacienţilor în incinta spitalului CFR a fost absolut imposibil, nivelul apei în apropierea unităţii sanitare atingând şi un metru. Cadrele sanitare şi pacienţii au fost duşi în incinta spitalului cu ajutorul bărcilor.

Stau şi aştept de două ore să mă duc la medic, pentru a-mi prelungi concediul medical. Nici nu mă simt bine", a spus Mihaela Nicolae, un pacient al spitalului CFR, care aştepta un loc în barca pneumatică pusă la dispoziţie de pompieri.

O femeie gravidă a încercat să facă haz de necaz. „Îl învăţ pe cel mic să înoate de la naştere. Încercăm ceva nou", a declarat Ramona Crişan.

S-a rupt şi DN 25

Ploaia torenţială de azi noapte a provocat daune mari şi pe drumul naţional DN 25 Galaţi-Tecuci-Iaşi. La intrarea în Galaţi (în dreptul Combinatului Siderurgic) o canalizare a cedat şi a provocat un crater de cinci metri în diametru şi doi metri adâncime. Circulaţia a fost blocată.

Potrivit martorilor din trafic, surparea s-a produs în cursul nopţii, în jurul orei 2.00, însă autorităţile nu s-au deranjat să reacţioneze decât la mai bine de opt ore de la apariţia primelor semne de surpare.

Primăria ridică din umeri

Reprezentaţii Primăriei spun inundaţiile reprezintă o situaţie normală, mai ales pentru un oraş al cărui sistem de canalizare este mai vechi de 100 de ani.

„În momentul în care plouă torenţial în Valea Oraşului sunt mereu probleme. De 100 de ani avem probleme de acest gen, sistemul de canalizare este foarte vechi şi nivelul este foarte jos. Apa nu merge scoasă decât cu pompa. În prezent, în zona respectivă se efectuează lucrări ISPA, la reţelele de apă şi canalizare", a declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Mircea Răzvan Cristea.

În paranteză fie spus, acest lucru n-ar trebui să se întâmple, dacă ţinem cont că, în ultimii ani, în canalizarea din cartierul inundat s-au investit circa 5 milioane de euro!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite